PočetnaNajaveDORF-ovi filmovi u zagrebačkom Kulturnom centru Mesnička

DORF-ovi filmovi u zagrebačkom Kulturnom centru Mesnička

-

Zahvaljujući suradnji s Kulturnim centrom Mesnička (Mesnička 12), zagrebački ljubitelji glazbenih dokumentarnih filmova imat će u prvoj polovici godine priliku pogledati dokumentarne filmove prikazane na Festivalu dokumentarnog rock filma – DORF. Isti će se prikazivati u tjednom ritmu, uz razgovore s gostima. Radi se o nagrađenim filmskim ostvarenjima vinkovačkog festivala u proteklih trinaest godina, ali bit će tu i najzanimljivijih naslova iz kultne selekcije Tajna povijest rocka. Ulaz je slobodan (početak od 19 sati), a nakon projekcija bit će organizirani razgovori o filmovima uz popratni OFF DORF program u pripremi.

U siječnju ove godine na rasporedu su četiri projekcije, prva od njih već u ponedjeljak, 20.1. Čast da otvore program imaju tri kratka filma s vinkovačke scene, kojoj – kako organizatori ističu – DORF pripada svakim svojim najmanjim djelićem. “Hip hop u Vinkovcima” nastao je 2014. godine na filmskoj radionici okviru projekta Film it LouD, pod vodstvom Darija Juričana i Igora Jelinovića. Radi se pak o jedinom filmskom dokumentu vinkovačke hip hop scene.

“Satan Panonski” (1990) još je jedan unikatan film, u ovom slučaju o životu kultnog vinkovačkog pankera iz naslova, nastao za vrijeme njegovog nastupa u Beogradu 1990. godine. Srpskom autoru Miloradu Milinkoviću film je bio diplomski rad. Posljednji dokumentarac prvog dana zagrebačkih projekcija, “Di smo mi to?” (2006), zabavan je i duhovit road movie Dubravka Matakovića, koji prati odlazak benda Septica vlakom na koncert u Zagreb.

Drugi siječanjski termin (27.1.) rezerviran je za dobitnika prošlogodišnje DORF-ove Nagrade za najbolji regionalni film, dokumentarac Tine Šimurine “Putnici” (Manevar, 2018.) o uzbudljivom životu Margarete Vidmar i Dražena Pavalića (aka Esox Lucius Ido), koji su 80-ih godina bili dio zagrebačke punk scene. Ona je tada imala 15, a on 21 godinu, njihove obitelji opiru se vezi mladog para i životni putevi im se razdvajaju. Susreću se ponovno 25 godina kasnije, a njihova ljubav se rasplamsava. Dražen se priključuje radu na Margaretinom umjetničkom projektu “Putnici” gdje nastaju skulpture ljudi i životinja u prirodnoj veličini, koje potom gostuju u muzejima, klubovima, privatnim domovima, ulaze u kontakt s ljudima, žive, mijenjaju se… U istom terminu bit će prikazan norveški film “Kike Turmix” (2005) Rogera Sommersetha, koji je 2009. osvojio žiri svojom pričom o kultnom baskijskom punk rockeru, pjevaču i promoteru Kikeu Turmixu, koji je sa svojim bendom Pleasure Fuckers svirao i u Hrvatskoj te Sloveniji.

“Sa zadovoljstvom pokrećemo suradnju s KC Mesnička, mjestom koje nudi svakodnevne kulturno-glazbene programe. Radujem se dogovorenom jednotjednom terminu za glazbene dokumentarce, odnosno prilici da publici prikažemo nešto teže nabavljive filmove. Planiran je program do lipnja, s opcijom nastavka najesen u obimnijem volumenu, uz popratni program. Bilo bi super da u Mesničkoj nađemo svoj novi poligon, stoga pozivam sve koji prate glazbene dokumentarce da u velikom moru informacija zaprate i naše male filmove”, rekao je za naš portal Toni Šarić, direktor DORF-a.

Treći terminski slot ulazi u veljaču (2.2.) s filmom Vladimira Gojuna, “Times of Great Depression” (Nukleus film, 2018), u kojem predstavlja glazbenika Adama Semijalca, poznatijeg kao Bebè Na Volè. Radi li se o dječaku na kojeg je bačena vječna kletva ili o besposlenom i nenadahnutom umjetniku koji se neuspješno bori s vlastitim demonima? Skrivajući se po zamračenim kutcima zadimljenih klubova, Adam se ispovijeda objektivu i pritom niže mantrične misli o beskrajnoj tuzi, usamljenosti te nesigurnostima koje dostojanstveno dijeli sa svijetom.

I konačno, 11. veljače prikazat će se dokumentarni filmovi nastali na DORF radionicama. Prvi je “Tri boje revolucije” snimljen pod vodstvom Silvija Mirošničenka, a riječ je o omnibusu s pričama o slikaru iz Vinkovaca Marku Šošiću te sastavima Overflow i Punčke. Drugi film je također omnibus, “Crossovers” nastao suradnjom studenata iz Hrvatske i Srbije na istoimenom projektu DORF-a i Palić Film Festivala, 2011. godine u Subotici uz pomoć veterana glazbenog filma Ulija M. Schüppela (redatelja koncerta Nicka Cavea & the Bad Seeds, “The Road to God Knows Where” iz 1990.) i Davida Kleijwegta (dokumentarac “Low – You May Need a Murderer”, 2008.). U filmu upoznajemo Micka Harveya, Damoa Suzukija, Jakija Liebezeita (s Burnt Friedmanom) i sastave Jarboli i Bilk.

Autor projektnog dizajna je nagrađivani mladi autor Martin Peranović iz Otoka.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“Nakon svadbe” Mateja Kľúčika najbolji dokumentarni film 10. STIFF-a

"Nakon svadbe" (2022) slovačkog redatelja Mateja Kľúčika proglašen je najboljim dokumentarnim filmom 10. STIFF-a.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.