PočetnaNajave"Medena zemlja": Jedan od najvećih svjetskih doku-hitova u hrvatskim kinima

“Medena zemlja”: Jedan od najvećih svjetskih doku-hitova u hrvatskim kinima

-

Jedan od najvećih dokumentarnih hitova godine, film “Medena zemlja” / “Honeyland” / “Medena zemja” (2019) koji kroz priču o skromnoj medarici iz Sjeverne Makedonije otkriva temeljni problem ljudskog odnosa prema prirodi, stiže u domaća kina 10. siječnja. Debitantski dugometražni dokumentarac Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske, sniman u cinéma vérité stilu tijekom tri godine, fascinantan je film u kojem se ogleda suvremeni odnos čovjeka prema prirodnim resursima – njegova beskrupulozna eksploatacija i zanemarivanje u slijepoj utrci za maksimiziranjem profita. “Medena zemlja” osvojila je tridesetak nagrada na najznačajnijim svjetskim festivalima, uključujući čak tri nagrade na Sundance Film Festivalu (Najbolji dokumentarni film, Najbolja fotografija i Posebna nagrada žirija).

Film ostvaruje značajan uspjeh na svjetskim kino-blagajnama, a podjednako ga hvali i kritika; na liste deset najboljih filmova iz 2019. godine uvrstili su ga kritičari New York Timesa i Varietyja koji o njemu piše kao o “lirskoj i uzvišenoj poemi i posebnoj gozbi za osjetila… koja progovara o duhu koji globalno izumire”. Sjajnu budućnost ovom ostvarenju predviđaju i na predstojećoj dodjeli Oscara za koje je prednominiran u čak dvije kategorije: dokumentarnog filma te najboljeg međunarodnog filma (predstavnik Sjeverne Makedonije).

“Pola meda uzimaš, a pola ostavljaš pčelama” pravilo je kojeg se Hatidže, medarica iz napuštenog planinskog seoceta već desetljećima pridržava ubirući med, koji je jedini izbor prihoda za nju i njenu bolesnu majku. Hatidže živi u skladu s prirodom, poštujući pravila zanata koja je naučila od svojih predaka, a pčelama pristupa s puno ljubavi i poštovanja, nerijetko im pjevušeći i razgovarajući s njima.

Njihov težak, ali harmoničan suživot neočekivano narušava dolazak novih susjeda. Mnogobrojna i glasna obitelj predvođena beskrupuloznim ocem Husseinom nastanjuje svoju mobilnu kućicu pored Hatidžine kamene nastambe. U vječnoj potrazi za dodatnim izvorom zarade, Hussein se također odlučuje baviti pčelarstvom, ali njegove tehnike i ciljevi pogonjeni željom za što većom i bržom zaradom u potpunom su neskladu ne samo s Hatidžinima, već i s cijelim ekosustavom.

“Medena zemlja” je istovremeno grub i nježan portret krhke ravnoteže našeg ekosustava, koji gledateljima daje jedinstven uvid u jedan način života u izumiranju, ali ujedno i nezaboravno svjedočanstvo o snazi i izdržljivosti jedne iznimne i snažne žene.

Dokumentarni film “Medena zemlja” dolazi u Zagreb (Dokukino KIC, od 10. siječnja i Kino Tuškanac, od 20. siječnja), Rijeku (Art-kino Croatia, od 10. siječnja), Split (Kinoteka Zlatna vrata, od 10. siječnja), Varaždin (Kino Gaj, od 14. siječnja), Pulu (Kino Valli, od 30. siječnja), Zadar (Kino Zona, od 20. siječnja), Bjelovar (KMC, od 16. siječnja), Samobor (18. i 19. siječnja), Osijek, Rovinj, Šibenik i druge hrvatske gradove.

Distributer filma je Restart Label u suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije