PočetnaNajaveDokukino KIC: U sjećanje na Matiju Vukšića

Dokukino KIC: U sjećanje na Matiju Vukšića

-

Početkom studenog u 38. godini napustio nas je Matija Vukšić (1982. – 2019.), novinar, scenarist i filmski redatelj, autor zapaženih i nagrađivanih dokumentaraca (“Benjamin”, “Irokez”, “Djeca tranzicije”) i kratkih igranih filmova (“Goranova ulica”, “Čistačica”). U sjećanje na Matiju i njegov rad u nedjelju, 8. prosinca u 19 sati, u Dokukinu KIC bit će prikazana dva filma s kojima se pozicionirao kao jedan od najznačajnijih hrvatskih redatelja mlađe generacije.

Kratkometražni dokumentarni film “Benjamin” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2009.) prikazan je na prestižnom filmskom festivalu u Cannesu te je osvojio Grand Prix na Festivalu studentskog filma Early Bird u Sofiji. Filmska priča prati sedamnaestogodišnjeg Roma Benjamina, državnog prvaka u geografiji koji nije zadovoljan životom u romskom okruženju pa pokušava pronaći način kako da ga prihvate svi ostali. Njegovi roditelji, Jehovini svjedoci, naglašavaju da je njihov sin uspješan zahvaljujući religiji i Bogu. Benjamin se s njima ne slaže, kao ni u mnogim drugim stvarima. Oni ne odobravaju njegovu posvećenost i bavljenje hip-hopom, ali u plesu Benjamin vidi priliku za vlastito dokazivanje.

U nedjelju će biti prikazana i “Djeca tranzicije” (Factum / Zagreb film; 2014.), film o okruženju koje stvaramo za zajedničku budućnost. David, Natalija, Lana i Marta djeca su koja odrastaju unutar različitih obitelji. Odjeća i pametni telefoni kao statusni simboli, paralelni životi na društvenim mrežama i snovi o nogometnoj karijeri – motivi su preko kojih se postavljaju pitanja o tome kako izgledaju sretno djetinjstvo te zdravo odrastanje i jesu li mogući u društvu koje još nije zakoračilo u vlastitu zrelost. Film je između ostalog prikazan na filmskim festivalima u Motovunu, Sarajevu, Beogradu, Puli i Ljubljani.

Uvodnu riječ prije projekcije održat će redatelj Robert Tomić Zuber, a ulaz je slobodan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije