PočetnaNajave"Bodljikava žica" Nikolausa Geyrhaltera u Dokukinu KIC

“Bodljikava žica” Nikolausa Geyrhaltera u Dokukinu KIC

-

Predstojećeg vikenda (petak, subota i nedjelja; 29.11., 30.11. i 1.12.) u sklopu programa “Tvrđava Europa” u zagrebačkom Dokukinu KIC prikazat će se dva filma na temu migrantske krize. Prvi je na rasporedu novi film austrijskog dokumentarističkog majstora Nikolausa Geyrhaltera (“Kruh naš svagdašnji”, “Homo Sapiens”). Njegov dokumentarac “Bodljikava žica” / “The Border Fence” / “Die bauliche Maßnahme” (2018) prati militarizaciju svakodnevice u pitoresknom pejzažu graničnog prijelaza Brenner između Austrije i Italije. Film je između ostalih festivala ušao i u program IDFA-e, dok je hrvatsku premijeru imao na ovogodišnjem ZagrebDoxu.

U proljeće 2016. austrijske su vlasti najavile da će na spomenuti prijelaz postaviti bodljikavu žicu kao preventivnu mjeru protiv migrantskog vala. U karakteristično promišljenim kadrovima, redatelj intervjuira lokalno stanovništvo pograničnog gradića pa čujemo cijeli spektar različitih mišljenja, od prikrivene ksenofobije do kritike populističke vlasti. Portretiranjem lokalaca koji su i sami zatečeni apsurdnom situacijom, redatelj daje sliku o stanju Europe danas.

Istog vikenda (30.11. i 1.12.) u Dokukinu KIC bit će prikazan i dokumentarac “Veliki zid” / “The Great Wall” (2015) Irca Tadhga O’ Sullivana koji kroz formu filmskog eseja također govori o migrantskoj krizi.

Više informacija doznajte na službenoj stranici Dokukina KIC.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije