Početna Najave "Bodljikava žica" Nikolausa Geyrhaltera u Dokukinu KIC

“Bodljikava žica” Nikolausa Geyrhaltera u Dokukinu KIC

-

Predstojećeg vikenda (petak, subota i nedjelja; 29.11., 30.11. i 1.12.) u sklopu programa “Tvrđava Europa” u zagrebačkom Dokukinu KIC prikazat će se dva filma na temu migrantske krize. Prvi je na rasporedu novi film austrijskog dokumentarističkog majstora Nikolausa Geyrhaltera (“Kruh naš svagdašnji”, “Homo Sapiens”). Njegov dokumentarac “Bodljikava žica” / “The Border Fence” / “Die bauliche Maßnahme” (2018) prati militarizaciju svakodnevice u pitoresknom pejzažu graničnog prijelaza Brenner između Austrije i Italije. Film je između ostalih festivala ušao i u program IDFA-e, dok je hrvatsku premijeru imao na ovogodišnjem ZagrebDoxu.

U proljeće 2016. austrijske su vlasti najavile da će na spomenuti prijelaz postaviti bodljikavu žicu kao preventivnu mjeru protiv migrantskog vala. U karakteristično promišljenim kadrovima, redatelj intervjuira lokalno stanovništvo pograničnog gradića pa čujemo cijeli spektar različitih mišljenja, od prikrivene ksenofobije do kritike populističke vlasti. Portretiranjem lokalaca koji su i sami zatečeni apsurdnom situacijom, redatelj daje sliku o stanju Europe danas.

Istog vikenda (30.11. i 1.12.) u Dokukinu KIC bit će prikazan i dokumentarac “Veliki zid” / “The Great Wall” (2015) Irca Tadhga O’ Sullivana koji kroz formu filmskog eseja također govori o migrantskoj krizi.

Više informacija doznajte na službenoj stranici Dokukina KIC.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Poznat žiri 21. Mediteran Film Festivala

Poznat je i žiri 21. Mediteran Film Festivala, koji će se od 19. do 22. kolovoza održati u Širokom Brijegu.

Jelena Androić: “Mač opće neizvjesnosti još uvijek visi nad našim glavama”

Izvršna direktorica Liburnia Film Festivala za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje festivala, koje nastaje u nikad težim općim uvjetima.

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.