PočetnaNajave"Bodljikava žica" Nikolausa Geyrhaltera u Dokukinu KIC

“Bodljikava žica” Nikolausa Geyrhaltera u Dokukinu KIC

|

Predstojećeg vikenda (petak, subota i nedjelja; 29.11., 30.11. i 1.12.) u sklopu programa “Tvrđava Europa” u zagrebačkom Dokukinu KIC prikazat će se dva filma na temu migrantske krize. Prvi je na rasporedu novi film austrijskog dokumentarističkog majstora Nikolausa Geyrhaltera (“Kruh naš svagdašnji”, “Homo Sapiens”). Njegov dokumentarac “Bodljikava žica” / “The Border Fence” / “Die bauliche Maßnahme” (2018) prati militarizaciju svakodnevice u pitoresknom pejzažu graničnog prijelaza Brenner između Austrije i Italije. Film je između ostalih festivala ušao i u program IDFA-e, dok je hrvatsku premijeru imao na ovogodišnjem ZagrebDoxu.

U proljeće 2016. austrijske su vlasti najavile da će na spomenuti prijelaz postaviti bodljikavu žicu kao preventivnu mjeru protiv migrantskog vala. U karakteristično promišljenim kadrovima, redatelj intervjuira lokalno stanovništvo pograničnog gradića pa čujemo cijeli spektar različitih mišljenja, od prikrivene ksenofobije do kritike populističke vlasti. Portretiranjem lokalaca koji su i sami zatečeni apsurdnom situacijom, redatelj daje sliku o stanju Europe danas.

Istog vikenda (30.11. i 1.12.) u Dokukinu KIC bit će prikazan i dokumentarac “Veliki zid” / “The Great Wall” (2015) Irca Tadhga O’ Sullivana koji kroz formu filmskog eseja također govori o migrantskoj krizi.

Više informacija doznajte na službenoj stranici Dokukina KIC.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.