PočetnaVijesti"Pouke o čovječnosti" Branka Ištvančića među deset finalista 38. Velike međunarodne nagrade...

“Pouke o čovječnosti” Branka Ištvančića među deset finalista 38. Velike međunarodne nagrade URTI

-

Dokumentarni film “Pouke o čovječnosti” (Artizana, 2019.) redatelja Branka Ištvančića ušao je među deset finalista 38. Velike međunarodne nagrade URTI za najbolji autorski dokumentarni film (International URTI Grand Prix for Author’s Documentary) Međunarodnog radio-televizijskog sindikata (The International Radio and Television Union / Union Radiophonique et Télévisuelle Internationale – URTI) sa sjedištem u Francuskoj. URTI djeluje uz potporu UNESCO-a i međunarodnih audiovizualnih organizacija, a svečana dodjela nagrade održat će se u Parizu, u siječnju iduće godine.

Žiri su ove godine činili voditelji i menadžeri javnih televizijskih kanala iz Alžira, Belgije, Kameruna, Jordana, Kosova, Portugala i Rumunjske, dok sama nagrada promiče humanističke vrijednosti, toleranciju i poštovanje. Dokumentarni film “Pouke o čovječnosti” Branka Ištvančića imao je svjetsku premijeru na ovogodišnjem Pulskom filmskom fastivalu. Autorov fokus zaustavio se na jednoj od najhumanijih akcija hrvatskih branitelja za vrijeme Domovinskog rata – oni su, naime, 29. rujna uz pomoć medicinskog osoblja u šest autobusa evakuirali i iz neprijateljskog okruženja spasili više od 300 psihijatrijskih bolesnika iz psihijatrijske bolnice u Pakracu, većinom srpske nacionalnosti.

Film je nastao prema istoimenoj knjizi dr. Veljka Đorđevića, a snimljen je u produkciji udruge Artizana (producenti Branko Ištvančić i Antun Ivanković). Scenarij i režiju dokumentarca potpisuje Branko Ištvančić, fotografiju Branko Cahun, montažu Branko Vuković, a oblikovanje zvuka i glazbu Pere Ištvančić.

Više o ovogodišnjim nominacijama za nagradu URTI pročitajte na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije