PočetnaVijesti"Exemplary Behaviour" najbolji film dugometražne konkurencije 62. DOK Leipziga

“Exemplary Behaviour” najbolji film dugometražne konkurencije 62. DOK Leipziga

|

Nedjelja (3.11.) je označila kraj još jednog Međunarodnog festivala dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu – DOK Leipziga. Ovogodišnje, 62. izdanje potrajalo je od 28. listopada do 3. studenog, a posjetilo ga je oko 48 tisuća ljubitelja Sedme umjetnosti. Organizatori su se pohvalili i rekordnim industry programom koji je privukao lijep broj filmskih profesionalaca, njih dvije tisuće. DOK Leipzig već uhodanim ritmom dijeli jedan od najizdašnijih nagradnih fondova, pa su filmaši među sobom ove godine podijelili čak 82 tisuće nagradnih eura. Ukupno su u Njemačkoj dodijeljene 24 nagrade, uključujući sedam Zlatnih golubica rezerviranih za najvažnije kategorije.

Svečana ceremonija održana je ove subote u lajpciškom Kupfersaalu, dok je žiri najboljim ostvarenjem dugometražne konkurencije dokumentarnog i animiranog filma proglasio dokumentarac “Exemplary Behaviour” / “Pavyzdingas elgesys” (2019) litvanskih redatelja Audriusa Mickevičiusa i Nerijusa Mileriusa. Film koji je osvojio i FIPRESCI nagradu žirija, kroz priče dvojice osuđenika na doživotni zatvor pokušava odgovoriti na pitanje je li moguća zastara krivnje za najteže zločine. Dokumentarac je nastao nakon nasilne smrti brata Audriusa Mickevičiusa, koji se pak za vrijeme produkcije filma razbolio i umro. Inače, u radu glavnog žirija sudjelovao je hrvatski dokumentarist Goran Dević, uz pomoć Iris Elezi (Albanija) i Jacqueline Zünd (Švicarska).

Ruski dokumentarac “Puberty” / “Perekhodnyj vozrast” (2019) Elene Kondrateve o majci četvero djece koja pokušava pronaći ljubav, osvojio je dokumentarnu polutku međunarodne konkurencije lajpciškog kratkog metra. Njemački dio DOK Leipziga namijenjen dugometražnoj konkurenciji dokumentarnog i animiranog filma, s najvećim počastima napušta redatelj Ute Adamczewski čiji “Status and Terrain” / “Zustand und Gelände” (2019) dokumentira međusobni odnos povijesti i sadašnjosti kroz mjesta i događaje u Saskoj, nakon nacističkog zauzimanja vlasti 1933. godine.

Na 62. DOK Leipzigu nije bilo hrvatskih predstavnika u službenoj konkurenciji dugog/kratkog metra, ali je animirano-dokumentarno ostvarenje “Mačka je uvijek ženska” (Kreativni sindikat, 2019.) Martine Meštrović i Tanje Vujasinović ušlo u natjecateljski program Next Masters Competition – Short Film za mlade filmaše koji tek započinju svoje karijere. Inače, o popularnosti “Mačke” u Njemačkoj svjedoči i uvrštenje dokumentarca u DOK Buster, lineup filmova s najviše simpatija tamošnje publike. Svaki od ovih filmskih ostvarenja dobio je priliku za dodatnu projekciju posljednjeg dana festivala.

Ovogodišnji Country Focus (Zemlja u fokusu) DOK Leipziga njemačkoj publici predstavio je dokumentaristiku Lijepe naše, a kuratorica Borjana Gaković u program je uvrstila jedanaest hrvatskih dokumentarnih filmova novijeg datuma.

Opširnije informacija i kompletan popis pobjednika 62. DOK Leipziga provjerite na službenoj festivalskoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.