Početna Najave "Tusta" Andreja Korovljeva u kinima diljem Hrvatske

“Tusta” Andreja Korovljeva u kinima diljem Hrvatske

-

Nakon svjetske premijere na ovogodišnjem Motovun Film Festivalu, gostovanja na DokuFestu u Prizrenu, jednom od najbitnijih regionalnih festivala dokumentarnog filma i Nagrade publike na 17. Liburnia Film Festivalu u Opatiji – dugometražni biografski dokumentarac “Tusta” (Factum / Wake Up Films / Award Film & Video / Zagreb film; 2019.) redatelja Andreja Korovljeva, kreće na turneju po nezavisnim i art-kinima diljem Hrvatske i regije. Zagrebačka premijera održat će se u Kinu Studentskog Centra, 30. rujna u 19.30 sati. Na njoj će sudjelovati scenarist i redatelj Andrej Korovljev, producent Nenad Puhovski i još niz drugih zaslužnih za realizaciju filma.

Ovim emotivnim i angažiranim filmom o Branku Črncu Tusti (1955 – 2012.), frontmenu pulskog punk benda KUD Idijoti, o čovjeku koji nikada nije odustao od čovjeka te o snazi slobodoumnog mišljenja koja je pulsirala u svakom akordu žilavih Idijota, redatelj na svojevrstan način zatvara doku-filmsku trilogiju o Puli. Korovljev, inače autor dokumentarnih filmova s izrazitim političkim i društvenim angažmanom, u svoju trilogiju ubraja još i filmove “Una storia Polesana” (Factum, 1999.) o pulskoj sirotinji, te “Godine hrđe” (Factum, 2000.) o radnicima brodogradilišta Uljanik. 

U dokumentarnom filmu “Tusta” arhivskim materijalom i brojnim intervjuima prikazuje se društveni značaj glazbe KUD Idijota kojom su prkosili svakoj nepravdi, političkom režimu, zagovarali antifašizam i zastupali radnička prava. Korovljev dokumentarac na jednom mjestu okuplja članove svih postava Idijota, istaknute rock kritičare i glazbenike ex-Yu scene te njegovu obitelj, prijatelje i uljanikovce. Tusta je, naime, dok se nije razbolio bio aktivan sindikalist i radnik brodogradilišta Uljanik. Prošlo je sedam godina od Tustinog preranog odlaska, a o glazbenikovoj, ali i svojoj boli u zadnjem dijelu filma govore njemu najbliži. Iskrena i osobna svjedočenja zaokružuju tako priču o čovjeku koji je svojim životom i stavovima utjecao na ljude i njihovu društvenu svijest.

Premijeru u Zagrebu vodit će Paola Orlić, producentica kulturnih manifestacija, a ulaznice će se online moći kupiti na Entrio internetskoj stranici i na blagajni Teatra &TD, svaki dan od 11 do 13 sati i od 18 do 19.30 sati. Film će nakon premijere od 1. do 6. listopada biti dio redovnog repertoara Kina SC, također s početkom u 19.30 sati.

Za sve obožavatelje KUD Idijota na premijeri će biti dostupno i redizajnirano dvostruko LP i CD izdanje legendarnog albuma “Gratis Hits Live” iz 1999. godine koji se snimao u pulskom rock-klubu Uljanik i koji je nedavno objavila diskografska kuća Dancing Bear.

Nakon Zagreba, film u listopadu putuje u Osijek i Split. Riječka publika imat će ga priliku premijerno pogledati 21. studenog, a hrvatska turneja završava u Tustinom gradu – Puli. Ondje će se film prikazati 14. prosinca kao dio programa manifestacije 25. Sa(n)jam knjige u Istri. Redovna kino-distribucija odvijat će se do kraja godine u nezavisnim hrvatskim kinima usporedno s filmskim premijerama. U planu su i premijere u kinima diljem regije.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Belushi” – Posrtanje s vrha svijeta

Dokumentarni film "Belushi" (2020) redatelja R.J. Cutlera donosi priču o pokojnom glumcu i komičaru Johnu Belushiju.

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu i jugoslavenskoj cenzuri

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans između ostalog su filmovi o koronavirusu i jugoslavenskoj cenzuri.

Diplomirala prva generacija polaznika Nove škole dokumentarnog filma

Riječki Filmaktiv uspješno je završio prvu godinu održavanja pilot-projekta Nova škola dokumentarnog filma.

36. Nagrade za dokumentarni film IDA: “Crip Camp” najbolji dokumentarac, Garrett Bradley naj-redatelj

Na 36. Nagradama za dokumentarni film "Crip Camp" je proglašen najboljim dokumentarcem, Garret Bradley redateljem.

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu u američkim tvornicama, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala “Black France”

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje filmove o koronavirusu, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala "Black France".

Dva hrvatska dokumentarca u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu

Dva hrvatska dokumentarca prikazat će se u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine po izboru Hrvoja Krstičevića, glavnog urednika portala Dokumentarni.net.

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.