PočetnaNajave"Tusta" Andreja Korovljeva u kinima diljem Hrvatske

“Tusta” Andreja Korovljeva u kinima diljem Hrvatske

-

Nakon svjetske premijere na ovogodišnjem Motovun Film Festivalu, gostovanja na DokuFestu u Prizrenu, jednom od najbitnijih regionalnih festivala dokumentarnog filma i Nagrade publike na 17. Liburnia Film Festivalu u Opatiji – dugometražni biografski dokumentarac “Tusta” (Factum / Wake Up Films / Award Film & Video / Zagreb film; 2019.) redatelja Andreja Korovljeva, kreće na turneju po nezavisnim i art-kinima diljem Hrvatske i regije. Zagrebačka premijera održat će se u Kinu Studentskog Centra, 30. rujna u 19.30 sati. Na njoj će sudjelovati scenarist i redatelj Andrej Korovljev, producent Nenad Puhovski i još niz drugih zaslužnih za realizaciju filma.

Ovim emotivnim i angažiranim filmom o Branku Črncu Tusti (1955 – 2012.), frontmenu pulskog punk benda KUD Idijoti, o čovjeku koji nikada nije odustao od čovjeka te o snazi slobodoumnog mišljenja koja je pulsirala u svakom akordu žilavih Idijota, redatelj na svojevrstan način zatvara doku-filmsku trilogiju o Puli. Korovljev, inače autor dokumentarnih filmova s izrazitim političkim i društvenim angažmanom, u svoju trilogiju ubraja još i filmove “Una storia Polesana” (Factum, 1999.) o pulskoj sirotinji, te “Godine hrđe” (Factum, 2000.) o radnicima brodogradilišta Uljanik. 

U dokumentarnom filmu “Tusta” arhivskim materijalom i brojnim intervjuima prikazuje se društveni značaj glazbe KUD Idijota kojom su prkosili svakoj nepravdi, političkom režimu, zagovarali antifašizam i zastupali radnička prava. Korovljev dokumentarac na jednom mjestu okuplja članove svih postava Idijota, istaknute rock kritičare i glazbenike ex-Yu scene te njegovu obitelj, prijatelje i uljanikovce. Tusta je, naime, dok se nije razbolio bio aktivan sindikalist i radnik brodogradilišta Uljanik. Prošlo je sedam godina od Tustinog preranog odlaska, a o glazbenikovoj, ali i svojoj boli u zadnjem dijelu filma govore njemu najbliži. Iskrena i osobna svjedočenja zaokružuju tako priču o čovjeku koji je svojim životom i stavovima utjecao na ljude i njihovu društvenu svijest.

Premijeru u Zagrebu vodit će Paola Orlić, producentica kulturnih manifestacija, a ulaznice će se online moći kupiti na Entrio internetskoj stranici i na blagajni Teatra &TD, svaki dan od 11 do 13 sati i od 18 do 19.30 sati. Film će nakon premijere od 1. do 6. listopada biti dio redovnog repertoara Kina SC, također s početkom u 19.30 sati.

Za sve obožavatelje KUD Idijota na premijeri će biti dostupno i redizajnirano dvostruko LP i CD izdanje legendarnog albuma “Gratis Hits Live” iz 1999. godine koji se snimao u pulskom rock-klubu Uljanik i koji je nedavno objavila diskografska kuća Dancing Bear.

Nakon Zagreba, film u listopadu putuje u Osijek i Split. Riječka publika imat će ga priliku premijerno pogledati 21. studenog, a hrvatska turneja završava u Tustinom gradu – Puli. Ondje će se film prikazati 14. prosinca kao dio programa manifestacije 25. Sa(n)jam knjige u Istri. Redovna kino-distribucija odvijat će se do kraja godine u nezavisnim hrvatskim kinima usporedno s filmskim premijerama. U planu su i premijere u kinima diljem regije.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije