PočetnaVijesti"Putnici" Tine Šimurine najbolji dokumentarac 13. DORF-a

“Putnici” Tine Šimurine najbolji dokumentarac 13. DORF-a

|

Ovoga vikenda, točnije u subotu, 24.8. u lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci, službeno je okončano trinaesto izdanje Festivala dokumentarnog rock filma – DORF-a. Posjetitelji su proteklog tjedna pogledali ukupno trinaest projekcija glazbenih dokumentarnih filmova iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, SAD-a, Kanade, Velike Britanije i Kazahstana, uz gostovanja autora i popratni OFF DORF program. U Vinkovcima je pak u sklopu 13. DORF-a prikazano osam hrvatskih i jedna svjetska filmska premijera.

Posljednjeg dana festivala dodijeljene su službene nagrada i priznanja. Tako je žiri u sastavu Miroslav Sikavica, Marina Paulenka i Matej Meštrović Nagradu za najbolji film u regionalnoj konkurenciji dodijelio dokumentarnom ostvarenju “Putnici” (Manevar, 2018.) hrvatske autorice Tine Šimurine.

“Romantični dokumentarni film simpatične nezgrapnosti i zaigranosti o putovanju jednog skulpturalnog umjetničkog projekta, reciklažnih i kaširanih lutki prirodnih proporcija koje metaforički govore o krhkosti i nepredvidljivosti života, snažnoj ljubavnoj priči i turbulentnoj sudbini njihova autorskog para – zabranjenoj ljubavi dvoje pankera 80-ih godina na zagrebačkoj sceni, koje je kao adolescente spojila punk supkultura, a razdvojile konzervativne obitelji i represivno društvo, da bi im se životni putevi i srodne duše ponovo spojili 25 godina kasnije. Film koji dokazuje na nepretenciozan i nepatetičan način da je svaka dobra priča, između ostaloga, ljubavna priča te da ono što je suđeno, nije izgubljeno”, stoji u obrazloženju žirija.

Posebno prizanje Vladimiru Gojunu

Posebno priznanje žirija dobio je film “Times of Great Depression” (Nukleus film, 2018.), također hrvatskog autora Vladimira Gojuna. “Moćan, intimističan film o Adamu Semijalcu, senzibilnom i iznimnom bluesmanu iz Zagreba, čija melankolična gitara i glas zvuče kao da dolaze ravno s delte Mississippija. Glazbeni dokumentarac koji se vizualno efektno poigrava s mitom o legendarnom napoličaru s američkog Juga koji na raskršću puteva prodaje dušu vragu u zamjenu za vještinu sviranja gitare, kao i formom video-dnevnika, koji daju neposredan, gotovo pa komoran uvid u dušu, razmišljanja, čuvstva i tjeskobe ovog osebujnog i melankoličnog glazbenika”, objasnio je žiri svoju odluku.

Nagrade za životno djelo

Ovogodišnja DORF-ova Nagrada za životno djelo pripala je redatelju Slobodanu Šijanu, a Nagradu za doprinos undergroundu glazbeniku Antoniju Pušiću, poznatijem kao Rambo Amadeus. Potonji će nagradu primiti u listopadu, jer zbog obaveza nije mogao stići na ovogodišnji DORF. Prilikom dolaska, posadit će DORF stablo u Vinkovcima u namjeri poticanja pošumljavanja i skretanja pozornosti na nedostatak zelenila.

Također, u Vinkovcima je uručena i prošlogodišnja Nagrada za životno djelo, prevoditelju Voji Šindoliću, koji ju prošle godine zbog zdravstvenih razloga nije mogao primiti. Ovje nagrade za životno djelo uručio je Toni Šarić, umjetnički direktor i osnivač Festivala DORF.

Autor sve tri ovogodišnje nagrade je splitski kipar Miro Župa, dok je za vizualni identitet festivala bio zaslužan Martin Peranović iz Otoka.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.