Početna Vijesti "Putnici" Tine Šimurine najbolji dokumentarac 13. DORF-a

“Putnici” Tine Šimurine najbolji dokumentarac 13. DORF-a

-

Ovoga vikenda, točnije u subotu, 24.8. u lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci, službeno je okončano trinaesto izdanje Festivala dokumentarnog rock filma – DORF-a. Posjetitelji su proteklog tjedna pogledali ukupno trinaest projekcija glazbenih dokumentarnih filmova iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, SAD-a, Kanade, Velike Britanije i Kazahstana, uz gostovanja autora i popratni OFF DORF program. U Vinkovcima je pak u sklopu 13. DORF-a prikazano osam hrvatskih i jedna svjetska filmska premijera.

Posljednjeg dana festivala dodijeljene su službene nagrada i priznanja. Tako je žiri u sastavu Miroslav Sikavica, Marina Paulenka i Matej Meštrović Nagradu za najbolji film u regionalnoj konkurenciji dodijelio dokumentarnom ostvarenju “Putnici” (Manevar, 2018.) hrvatske autorice Tine Šimurine.

“Romantični dokumentarni film simpatične nezgrapnosti i zaigranosti o putovanju jednog skulpturalnog umjetničkog projekta, reciklažnih i kaširanih lutki prirodnih proporcija koje metaforički govore o krhkosti i nepredvidljivosti života, snažnoj ljubavnoj priči i turbulentnoj sudbini njihova autorskog para – zabranjenoj ljubavi dvoje pankera 80-ih godina na zagrebačkoj sceni, koje je kao adolescente spojila punk supkultura, a razdvojile konzervativne obitelji i represivno društvo, da bi im se životni putevi i srodne duše ponovo spojili 25 godina kasnije. Film koji dokazuje na nepretenciozan i nepatetičan način da je svaka dobra priča, između ostaloga, ljubavna priča te da ono što je suđeno, nije izgubljeno”, stoji u obrazloženju žirija.

Posebno prizanje Vladimiru Gojunu

Posebno priznanje žirija dobio je film “Times of Great Depression” (Nukleus film, 2018.), također hrvatskog autora Vladimira Gojuna. “Moćan, intimističan film o Adamu Semijalcu, senzibilnom i iznimnom bluesmanu iz Zagreba, čija melankolična gitara i glas zvuče kao da dolaze ravno s delte Mississippija. Glazbeni dokumentarac koji se vizualno efektno poigrava s mitom o legendarnom napoličaru s američkog Juga koji na raskršću puteva prodaje dušu vragu u zamjenu za vještinu sviranja gitare, kao i formom video-dnevnika, koji daju neposredan, gotovo pa komoran uvid u dušu, razmišljanja, čuvstva i tjeskobe ovog osebujnog i melankoličnog glazbenika”, objasnio je žiri svoju odluku.

Nagrade za životno djelo

Ovogodišnja DORF-ova Nagrada za životno djelo pripala je redatelju Slobodanu Šijanu, a Nagradu za doprinos undergroundu glazbeniku Antoniju Pušiću, poznatijem kao Rambo Amadeus. Potonji će nagradu primiti u listopadu, jer zbog obaveza nije mogao stići na ovogodišnji DORF. Prilikom dolaska, posadit će DORF stablo u Vinkovcima u namjeri poticanja pošumljavanja i skretanja pozornosti na nedostatak zelenila.

Također, u Vinkovcima je uručena i prošlogodišnja Nagrada za životno djelo, prevoditelju Voji Šindoliću, koji ju prošle godine zbog zdravstvenih razloga nije mogao primiti. Ovje nagrade za životno djelo uručio je Toni Šarić, umjetnički direktor i osnivač Festivala DORF.

Autor sve tri ovogodišnje nagrade je splitski kipar Miro Župa, dok je za vizualni identitet festivala bio zaslužan Martin Peranović iz Otoka.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.

Pula počinje potkraj kolovoza, Motovun na turneji

Pokreću se koronavirusom odgođena najnovija izdanja Pulskog filmskog festivala, odnosno Motovun Film Festivala.

“Što je film? (ep. 13): Faktografski ili dokumentarni film” – Vrijeme i istina

U posljednjim ovosezonskim "Prozorima" naglasak je stavljen na epizodu serijala "Što je film?" (1987) voditelja Ante Peterlića.

Poznat program natjecateljskog dijela 14. DORF-a

Poznat je program regionalnog, natjecateljskog dijela programa 14. Festivala dokumentarnog rock filma DORF.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (IX)

U devetom nastavku "Rastrimo zastrto" Tomislav Radić otkriva detalje oko snimanja filmova "Jama" (1971) i "Izravni prijenos" (1971).