Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Carmine Street Guitars"

U kultnom programu Tajna povijest rocka, vinkovački Festival dokumentarnog rock filma – DORF podsjeća na neke važne glazbene sastave i njihove dokumentirane biografije. Iste se ne nalaze u često citiranim enciklopedijama, ali su iznimno važne i bez njih je teško zamisliti današnju glazbu.

Svakako najvažniji sastav u povijesti garage rock glazbe, The Sonics, napokon su dobili svoj film koji će premijerno biti prikazan 21.8. na otvorenju 13. DORF-a u Lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci. “BOOM! A Film About the Sonics” (2018) američkog autora Jordana Albertsena dugo je očekivana priča o bendu koji je utjecao na cijeli žanr, svirao uzbudljivi rock and roll i postavio temelje punk rock eksplozije. Njihova priča prikazana je u emotivnoj posveti autora koji ih je pratio deset godina, dok su u filmu prikazani impresivni materijali, izjave nadahnutih sugovornika (Mudhoney, Pearl Jam, Jack Endino, Sex Pistols…), uz kronološki prikaz vrlo kratke karijere ovog utjecajnog sastava. 

Nagrađivani dokumentarac “Carmine Street Guitars” (2018) kanadskog redatelja Rona Manna, također hrvatska premijera, priča je o strasti i ljubavi prema glazbi i gitari, intiman prikaz male radnje u srcu New Yorka, gdje na Greenwich Villageu Rick Kelly sa svojim timom radi vrhunske ručno izrađene gitare. Carmine Street Guitars obožavaju gitaristi poput Lou Reeda, Lennyja Kayea, Marca Ribota pa sve do Jima Jarmuscha.

Treća hrvatska premijera novi je film mladog britanskog autora Adama Bella, “Krugovi u kvadratima” / “Circles in Squares” (2019). Dokumentarac baca svjetlo na strast prema glazbi zapisanoj na vinilu četiri dijela krasnog mozaika: break diggera, inženjera u proizvodnji LP ploča, vlasnika prodavaonice i grafičkog dizajnera. Informativan, zanimljiv ne samo kolekcionarima, film će gledateljima približiti supkulturu u vrijeme povećanog zanimanja za vinilna izdanja.

Tajna povijest rocka ove godine sadrži i biografski dokumentarac kultnih kazahstanskih džezera Boomerang, sastava koji je bio od presudne važnosti za razvoj džeza u Sovjetskom Savezu i za povijest pop kulture u Kazahstanu. Hrvatska premijera filma “Almaty Ragtime. Boomerang” (2019) ugostit će autora Arsena Bajanova iz Kazahstana.

Zagrijavanje za Filmski tjedan u Vinkovcima počinje 17.8. u Lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci, a više o programu i detaljan raspored provjerite na službenoj stranici DORF-a.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here