PočetnaNajave13. DORF: Četiri hrvatske premijere u Tajnoj povijesti rocka

13. DORF: Četiri hrvatske premijere u Tajnoj povijesti rocka

-

U kultnom programu Tajna povijest rocka, vinkovački Festival dokumentarnog rock filma – DORF podsjeća na neke važne glazbene sastave i njihove dokumentirane biografije. Iste se ne nalaze u često citiranim enciklopedijama, ali su iznimno važne i bez njih je teško zamisliti današnju glazbu.

Svakako najvažniji sastav u povijesti garage rock glazbe, The Sonics, napokon su dobili svoj film koji će premijerno biti prikazan 21.8. na otvorenju 13. DORF-a u Lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci. “BOOM! A Film About the Sonics” (2018) američkog autora Jordana Albertsena dugo je očekivana priča o bendu koji je utjecao na cijeli žanr, svirao uzbudljivi rock and roll i postavio temelje punk rock eksplozije. Njihova priča prikazana je u emotivnoj posveti autora koji ih je pratio deset godina, dok su u filmu prikazani impresivni materijali, izjave nadahnutih sugovornika (Mudhoney, Pearl Jam, Jack Endino, Sex Pistols…), uz kronološki prikaz vrlo kratke karijere ovog utjecajnog sastava. 

Nagrađivani dokumentarac “Carmine Street Guitars” (2018) kanadskog redatelja Rona Manna, također hrvatska premijera, priča je o strasti i ljubavi prema glazbi i gitari, intiman prikaz male radnje u srcu New Yorka, gdje na Greenwich Villageu Rick Kelly sa svojim timom radi vrhunske ručno izrađene gitare. Carmine Street Guitars obožavaju gitaristi poput Lou Reeda, Lennyja Kayea, Marca Ribota pa sve do Jima Jarmuscha.

Treća hrvatska premijera novi je film mladog britanskog autora Adama Bella, “Krugovi u kvadratima” / “Circles in Squares” (2019). Dokumentarac baca svjetlo na strast prema glazbi zapisanoj na vinilu četiri dijela krasnog mozaika: break diggera, inženjera u proizvodnji LP ploča, vlasnika prodavaonice i grafičkog dizajnera. Informativan, zanimljiv ne samo kolekcionarima, film će gledateljima približiti supkulturu u vrijeme povećanog zanimanja za vinilna izdanja.

Tajna povijest rocka ove godine sadrži i biografski dokumentarac kultnih kazahstanskih džezera Boomerang, sastava koji je bio od presudne važnosti za razvoj džeza u Sovjetskom Savezu i za povijest pop kulture u Kazahstanu. Hrvatska premijera filma “Almaty Ragtime. Boomerang” (2019) ugostit će autora Arsena Bajanova iz Kazahstana.

Zagrijavanje za Filmski tjedan u Vinkovcima počinje 17.8. u Lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci, a više o programu i detaljan raspored provjerite na službenoj stranici DORF-a.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka pogledalo više od pet tisuća gledatelja

Dokumentarac "El Shatt – nacrt za utopiju" (KOMPOT /...