PočetnaNajave7. Antičke filmske večeri: Dokumentarci, filmska radionica, kviz...

7. Antičke filmske večeri: Dokumentarci, filmska radionica, kviz…

-

U Vinkovcima će od 19. do 24. kolovoza biti održan Filmski tjedan, u sklopu kojeg se nalaze 7. Antičke filmske večeri te 13. Festival dokumentarnog rock filma – DORF. Većinu ovogodišnjih događaja spomenute manifestacije već smo popratili na našoj stranici, dok ćemo par novosti rasvijetliti u najavi koju upravo čitate.

Na programu ovogodišnjih Antičkih filmskih večeri (19. – 20.8.) bit će prikazan dokumentarni film prerano preminulog kandskog glazbenika i filmaša Zeva Ashera. On je tijekom 1994. i 1995. godine kao glazbenik u nekoliko navrata posjetio Hrvatsku, a putujući diljem zemlje dokumentirao je i intervjuirao domaće umjetnike, dizajnere, glazbene producente i redatelje s kojima se susreo. Ovi intervjui postali su temelj za njegov prvi dokumentarni film  “RAT ART: Hrvatski neovisni umjetnici” / “RAT ART – Croatian Independents” (1997), neobično važan dokument neovisne scene u kontekstu društva u ratu.

Već tradicionalno, u okviru programa EDIT bit će organizirana dvodnevna Filmska radionica “Osnove filma” koju vodi Darko Bušnja, redatelj i montažer iz Vinkovaca. Sudjelovanje je besplatno, dok je u ovoj radionici namijenjenoj početnicima broj polaznika ograničen na deset. Radionica se održava svakog dana od 18 sati u Lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci.

Na otvaranju će pak po prvi puta biti uručena Nagrade za doprinos filmu i arheologiji “Stojan Dimitrijević”, koju će primiti sisački dokumentarist Goran Dević. Također, bit će prikazan i njegov dokumentarac “Buffet Željezara” (Petnaesta umjetnost, 2017.).

Drugi dan počinje uvijek zanimljivim predstavljanjem novosti iz Gradskog muzeja Vinkovci – odlična prigoda za upoznavanje iz prve ruke sa tamošnjim supervažnim otkrićima i projektima, a novosti iz prve ruke donosi ravnatelj GMV-a, dipl. arh. Hrvoje Vulić.

Premijerno, kao voditelj i autor glazbeno-filmskog kviza, u Vinkovcima će ponovo biti kvizaš Mario Kovač – poznati redatelj, performer, DJ, glumac, doktor znanosti, scenarist, šahist i strastveni pub kvizaš. Kotizacija nema, a ekipe smiju brojati od dva do četiri člana.

Podsjećamo, zagrijavanje i uvod u ovogodišnji Filmski tjedan u Vinkovcima održat će se u subotu, 17.8., u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima. Na rasporedu je projekcija dokumentarnog filma slovenske redateljice Petre Seliškar“Moj svijet je naopačke” (Petra Pan Film Production / PPFP Makedonija / Restart; 2016.). Film će biti prikazan u selekciji Tajna povijest rocka, a radi se o zanimljivoj kombinaciji živih izvedbi vodećih svjetskih alternativnih glazbenika (Hugo Race, Chris EckmanJohn ParishTomaž Pengov, Josipa Lisac, Bernays Propaganda…) koji sviraju pjesme Frane Milčinskog – Ježeka (1914. – 1988.) i njegovih nevjerojatnih arhivskih materijala nastalih od 1960-ih do 1980-ih godina.

Raspored 7. Antičkih filmskih večeri:

19.8. (ponedjeljak)
18 sati | Filmska radionica “Osnove filma”, prvi dan
20.30 sati | Svečano otvorenje + nagrada Goranu Deviću
20.45 sati | Projekcija dokumentarnog filma “Buffet Željezara”
21.45 sati | Projekcija dokumentarnog filma “RAT ART: Hrvatski neovisni umjetnici”

20.8. (utorak)
18 sati | Filmska radionica “Osnove filma”, drugi dan
19 sati | Predavanje – novosti iz Gradskog muzeja Vinkovci
20 sati | Projekcija filma “Prapovijesne noći Venere i Marsa”
21 sat | Glazbeno-filmski kviz by Mario Kovač


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije