Početna Najave 7. Antičke filmske večeri: Dokumentarci, filmska radionica, kviz...

7. Antičke filmske večeri: Dokumentarci, filmska radionica, kviz…

-

U Vinkovcima će od 19. do 24. kolovoza biti održan Filmski tjedan, u sklopu kojeg se nalaze 7. Antičke filmske večeri te 13. Festival dokumentarnog rock filma – DORF. Većinu ovogodišnjih događaja spomenute manifestacije već smo popratili na našoj stranici, dok ćemo par novosti rasvijetliti u najavi koju upravo čitate.

Na programu ovogodišnjih Antičkih filmskih večeri (19. – 20.8.) bit će prikazan dokumentarni film prerano preminulog kandskog glazbenika i filmaša Zeva Ashera. On je tijekom 1994. i 1995. godine kao glazbenik u nekoliko navrata posjetio Hrvatsku, a putujući diljem zemlje dokumentirao je i intervjuirao domaće umjetnike, dizajnere, glazbene producente i redatelje s kojima se susreo. Ovi intervjui postali su temelj za njegov prvi dokumentarni film  “RAT ART: Hrvatski neovisni umjetnici” / “RAT ART – Croatian Independents” (1997), neobično važan dokument neovisne scene u kontekstu društva u ratu.

Već tradicionalno, u okviru programa EDIT bit će organizirana dvodnevna Filmska radionica “Osnove filma” koju vodi Darko Bušnja, redatelj i montažer iz Vinkovaca. Sudjelovanje je besplatno, dok je u ovoj radionici namijenjenoj početnicima broj polaznika ograničen na deset. Radionica se održava svakog dana od 18 sati u Lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci.

Na otvaranju će pak po prvi puta biti uručena Nagrade za doprinos filmu i arheologiji “Stojan Dimitrijević”, koju će primiti sisački dokumentarist Goran Dević. Također, bit će prikazan i njegov dokumentarac “Buffet Željezara” (Petnaesta umjetnost, 2017.).

Drugi dan počinje uvijek zanimljivim predstavljanjem novosti iz Gradskog muzeja Vinkovci – odlična prigoda za upoznavanje iz prve ruke sa tamošnjim supervažnim otkrićima i projektima, a novosti iz prve ruke donosi ravnatelj GMV-a, dipl. arh. Hrvoje Vulić.

Premijerno, kao voditelj i autor glazbeno-filmskog kviza, u Vinkovcima će ponovo biti kvizaš Mario Kovač – poznati redatelj, performer, DJ, glumac, doktor znanosti, scenarist, šahist i strastveni pub kvizaš. Kotizacija nema, a ekipe smiju brojati od dva do četiri člana.

Podsjećamo, zagrijavanje i uvod u ovogodišnji Filmski tjedan u Vinkovcima održat će se u subotu, 17.8., u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima. Na rasporedu je projekcija dokumentarnog filma slovenske redateljice Petre Seliškar“Moj svijet je naopačke” (Petra Pan Film Production / PPFP Makedonija / Restart; 2016.). Film će biti prikazan u selekciji Tajna povijest rocka, a radi se o zanimljivoj kombinaciji živih izvedbi vodećih svjetskih alternativnih glazbenika (Hugo Race, Chris EckmanJohn ParishTomaž Pengov, Josipa Lisac, Bernays Propaganda…) koji sviraju pjesme Frane Milčinskog – Ježeka (1914. – 1988.) i njegovih nevjerojatnih arhivskih materijala nastalih od 1960-ih do 1980-ih godina.

Raspored 7. Antičkih filmskih večeri:

19.8. (ponedjeljak)
18 sati | Filmska radionica “Osnove filma”, prvi dan
20.30 sati | Svečano otvorenje + nagrada Goranu Deviću
20.45 sati | Projekcija dokumentarnog filma “Buffet Željezara”
21.45 sati | Projekcija dokumentarnog filma “RAT ART: Hrvatski neovisni umjetnici”

20.8. (utorak)
18 sati | Filmska radionica “Osnove filma”, drugi dan
19 sati | Predavanje – novosti iz Gradskog muzeja Vinkovci
20 sati | Projekcija filma “Prapovijesne noći Venere i Marsa”
21 sat | Glazbeno-filmski kviz by Mario Kovač


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu u američkim tvornicama, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala “Black France”

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje filmove o koronavirusu, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala "Black France".

Dva hrvatska dokumentarca u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu

Dva hrvatska dokumentarca prikazat će se u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine po izboru Hrvoja Krstičevića, glavnog urednika portala Dokumentarni.net.

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.