PočetnaNajave7. Antičke filmske večeri: Dokumentarci, filmska radionica, kviz...

7. Antičke filmske večeri: Dokumentarci, filmska radionica, kviz…

-

U Vinkovcima će od 19. do 24. kolovoza biti održan Filmski tjedan, u sklopu kojeg se nalaze 7. Antičke filmske večeri te 13. Festival dokumentarnog rock filma – DORF. Većinu ovogodišnjih događaja spomenute manifestacije već smo popratili na našoj stranici, dok ćemo par novosti rasvijetliti u najavi koju upravo čitate.

Na programu ovogodišnjih Antičkih filmskih večeri (19. – 20.8.) bit će prikazan dokumentarni film prerano preminulog kandskog glazbenika i filmaša Zeva Ashera. On je tijekom 1994. i 1995. godine kao glazbenik u nekoliko navrata posjetio Hrvatsku, a putujući diljem zemlje dokumentirao je i intervjuirao domaće umjetnike, dizajnere, glazbene producente i redatelje s kojima se susreo. Ovi intervjui postali su temelj za njegov prvi dokumentarni film  “RAT ART: Hrvatski neovisni umjetnici” / “RAT ART – Croatian Independents” (1997), neobično važan dokument neovisne scene u kontekstu društva u ratu.

Već tradicionalno, u okviru programa EDIT bit će organizirana dvodnevna Filmska radionica “Osnove filma” koju vodi Darko Bušnja, redatelj i montažer iz Vinkovaca. Sudjelovanje je besplatno, dok je u ovoj radionici namijenjenoj početnicima broj polaznika ograničen na deset. Radionica se održava svakog dana od 18 sati u Lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci.

Na otvaranju će pak po prvi puta biti uručena Nagrade za doprinos filmu i arheologiji “Stojan Dimitrijević”, koju će primiti sisački dokumentarist Goran Dević. Također, bit će prikazan i njegov dokumentarac “Buffet Željezara” (Petnaesta umjetnost, 2017.).

Drugi dan počinje uvijek zanimljivim predstavljanjem novosti iz Gradskog muzeja Vinkovci – odlična prigoda za upoznavanje iz prve ruke sa tamošnjim supervažnim otkrićima i projektima, a novosti iz prve ruke donosi ravnatelj GMV-a, dipl. arh. Hrvoje Vulić.

Premijerno, kao voditelj i autor glazbeno-filmskog kviza, u Vinkovcima će ponovo biti kvizaš Mario Kovač – poznati redatelj, performer, DJ, glumac, doktor znanosti, scenarist, šahist i strastveni pub kvizaš. Kotizacija nema, a ekipe smiju brojati od dva do četiri člana.

Podsjećamo, zagrijavanje i uvod u ovogodišnji Filmski tjedan u Vinkovcima održat će se u subotu, 17.8., u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima. Na rasporedu je projekcija dokumentarnog filma slovenske redateljice Petre Seliškar“Moj svijet je naopačke” (Petra Pan Film Production / PPFP Makedonija / Restart; 2016.). Film će biti prikazan u selekciji Tajna povijest rocka, a radi se o zanimljivoj kombinaciji živih izvedbi vodećih svjetskih alternativnih glazbenika (Hugo Race, Chris EckmanJohn ParishTomaž Pengov, Josipa Lisac, Bernays Propaganda…) koji sviraju pjesme Frane Milčinskog – Ježeka (1914. – 1988.) i njegovih nevjerojatnih arhivskih materijala nastalih od 1960-ih do 1980-ih godina.

Raspored 7. Antičkih filmskih večeri:

19.8. (ponedjeljak)
18 sati | Filmska radionica “Osnove filma”, prvi dan
20.30 sati | Svečano otvorenje + nagrada Goranu Deviću
20.45 sati | Projekcija dokumentarnog filma “Buffet Željezara”
21.45 sati | Projekcija dokumentarnog filma “RAT ART: Hrvatski neovisni umjetnici”

20.8. (utorak)
18 sati | Filmska radionica “Osnove filma”, drugi dan
19 sati | Predavanje – novosti iz Gradskog muzeja Vinkovci
20 sati | Projekcija filma “Prapovijesne noći Venere i Marsa”
21 sat | Glazbeno-filmski kviz by Mario Kovač


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 32. Dane hrvatskog filma

Otvorene su prijave za 32. Dane hrvatskog filma, koji će se održati od 15. do 20. svibnja 2023. u Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu.

“All the Beauty and the Bloodshed” – Glas kroz fotoaparat

Najnoviji film Laure Poitras, "All the Beauty and the Bloodshed" rastvara život Nan Goldin, poznate američke fotografkinje i aktivistice.

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".

Nagrade za hrvatske projekte na industrijskom ogranku 34. Filmskog festivala u Trstu

Na trinaestom izdanju industrijskog programa "When East Meets West" 34. Filmskog festivala u Trstu nagrađena su i dva hrvatska projekta.

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.