Početna Najave Više od četrdeset filmova u natjecateljskim konkurencijama 17. Tabor Film Festivala

Više od četrdeset filmova u natjecateljskim konkurencijama 17. Tabor Film Festivala

-

Sedamnaesto izdanje Međunarodnog festivala kratkometražnog filma Tabor Film Festivala (11. – 14.7.) i ove će se godine održati na tradicionalnoj lokaciji dvorca Veliki Tabor pokraj Desinića. U međunarodnoj konkurenciji tako će se za Grand Prix i Posebna priznanja žirija natjecati 27 filmova iz devetnaest zemalja svijeta, dok će u domaćoj konkurenciji biti prikazano ukupno sedamnaest filmskih ostvarenja. Popratni dio programa popunjavaju, pak, retrospektive redatelja Igora Bezinovića, Ognjena Glavonića i Edwarda Lawrensona. Publika će moći vidjeti i kratku retrospektivu filmskog stvaralaštva supsaharske Afrike, kao i program Zagorski specijal koji autorski ili tematski posjeduje poveznicu s Hrvatskim zagorjem. Ove godine u spomenutom programu bit će predstavljen film “Dom boraca” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu / Restart, 2018.) Ivana Ramljaka. Na ovogodišnjem TFF-u predstavit će se i putujući program Europske filmske akademije, Kratko je bitno!, koji europskoj publici približava kratke filmove nominirane za EFA-inu nagradu.

Od dokumentaraca na 17. Tabor Film Festivalu bit će prikazani “3. rujna 2015.” (Škola dokumentarnog filma Restart, 2018.) Sare Jurinčić koja propituje novinske vijesti i osobna sjećanja na datum iz naslova; fotografijama kao dokumentiranom životu rođaka koji su odselili na Zapad u filmu “Mjesto odakle vam pišem pisma” (Škola dokumentarnog filma Restart, 2018.) bavi se Nikolina Bogdanović; tradicijski gastro običaji Istre koji uključuju i klanje prašćine tema su filma “Meso” (Kinematograf, 2018.) Elvisa Lenića; dok život u starosti pod dubrovačkim zidinama prikazuje Ines Jokoš u filmu “Izlazite li vanka?” (Petnaesta umjetnost, 2019.). Mjesto u konkurenciji Tabora pronašli su i dokumentarci “Kako je Tanja ostala sama?” (Škola dokumentarnog filma Restart, 2018.), priča iza svakodnevnog prizora djevojčice Tanje koja s prozora promatra ulicu; “Doplovit će Rex” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2019.) Josipa Lukića koji prati posljednje slobodne dane svoje sestre Marine prije odlaska na šestomjesečni rad na kruzeru; te animirano-dokumentarni film “Mačka je uvijek ženska” (Kreativni sindikat, 2019.) o hrvatskoj kiparici Mariji Ujević-Galetović, autorskog dvojca Martina MeštrovićTanja Vujasinović.

Autor najboljeg filma u međunarodnoj konkurenciji (žiri: Sylvain Cruiziat, Ognjen Glavonić i Edward Lawrenson) uz trofej Veronikina lubanja, nazvan po staroj lokalnoj legendi, dobit će i 500 eura. Nagradu za najbolji domaći film po izboru domaćeg žirija (Mila Zhluktenko, Igor Bezinović i Olaf Möller) jest trofej Veronikina lubanja i 250 eura. Nagradu publike dodjeljuju gledatelji za najbolji film iz programa Noć žive publike, kojem će se uručiti trofej Vox Veronicae. Autor trofeja dizajner je art nakita Tomislav Zidar. Ovogodišnji program izabrali su pak selektori Ivan Ramljak, Iva Rosandić, Ana Abramović i Davor Kanjir.

Opširnije informacije koje uključuju i bogat glazbeni lineup doznajte na službenoj stranici Tabor Film Festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.