Početna Najave Više od četrdeset filmova u natjecateljskim konkurencijama 17. Tabor Film Festivala

Više od četrdeset filmova u natjecateljskim konkurencijama 17. Tabor Film Festivala

-

Sedamnaesto izdanje Međunarodnog festivala kratkometražnog filma Tabor Film Festivala (11. – 14.7.) i ove će se godine održati na tradicionalnoj lokaciji dvorca Veliki Tabor pokraj Desinića. U međunarodnoj konkurenciji tako će se za Grand Prix i Posebna priznanja žirija natjecati 27 filmova iz devetnaest zemalja svijeta, dok će u domaćoj konkurenciji biti prikazano ukupno sedamnaest filmskih ostvarenja. Popratni dio programa popunjavaju, pak, retrospektive redatelja Igora Bezinovića, Ognjena Glavonića i Edwarda Lawrensona. Publika će moći vidjeti i kratku retrospektivu filmskog stvaralaštva supsaharske Afrike, kao i program Zagorski specijal koji autorski ili tematski posjeduje poveznicu s Hrvatskim zagorjem. Ove godine u spomenutom programu bit će predstavljen film “Dom boraca” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu / Restart, 2018.) Ivana Ramljaka. Na ovogodišnjem TFF-u predstavit će se i putujući program Europske filmske akademije, Kratko je bitno!, koji europskoj publici približava kratke filmove nominirane za EFA-inu nagradu.

Od dokumentaraca na 17. Tabor Film Festivalu bit će prikazani “3. rujna 2015.” (Škola dokumentarnog filma Restart, 2018.) Sare Jurinčić koja propituje novinske vijesti i osobna sjećanja na datum iz naslova; fotografijama kao dokumentiranom životu rođaka koji su odselili na Zapad u filmu “Mjesto odakle vam pišem pisma” (Škola dokumentarnog filma Restart, 2018.) bavi se Nikolina Bogdanović; tradicijski gastro običaji Istre koji uključuju i klanje prašćine tema su filma “Meso” (Kinematograf, 2018.) Elvisa Lenića; dok život u starosti pod dubrovačkim zidinama prikazuje Ines Jokoš u filmu “Izlazite li vanka?” (Petnaesta umjetnost, 2019.). Mjesto u konkurenciji Tabora pronašli su i dokumentarci “Kako je Tanja ostala sama?” (Škola dokumentarnog filma Restart, 2018.), priča iza svakodnevnog prizora djevojčice Tanje koja s prozora promatra ulicu; “Doplovit će Rex” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2019.) Josipa Lukića koji prati posljednje slobodne dane svoje sestre Marine prije odlaska na šestomjesečni rad na kruzeru; te animirano-dokumentarni film “Mačka je uvijek ženska” (Kreativni sindikat, 2019.) o hrvatskoj kiparici Mariji Ujević-Galetović, autorskog dvojca Martina MeštrovićTanja Vujasinović.

Autor najboljeg filma u međunarodnoj konkurenciji (žiri: Sylvain Cruiziat, Ognjen Glavonić i Edward Lawrenson) uz trofej Veronikina lubanja, nazvan po staroj lokalnoj legendi, dobit će i 500 eura. Nagradu za najbolji domaći film po izboru domaćeg žirija (Mila Zhluktenko, Igor Bezinović i Olaf Möller) jest trofej Veronikina lubanja i 250 eura. Nagradu publike dodjeljuju gledatelji za najbolji film iz programa Noć žive publike, kojem će se uručiti trofej Vox Veronicae. Autor trofeja dizajner je art nakita Tomislav Zidar. Ovogodišnji program izabrali su pak selektori Ivan Ramljak, Iva Rosandić, Ana Abramović i Davor Kanjir.

Opširnije informacije koje uključuju i bogat glazbeni lineup doznajte na službenoj stranici Tabor Film Festivala.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.

Pula počinje potkraj kolovoza, Motovun na turneji

Pokreću se koronavirusom odgođena najnovija izdanja Pulskog filmskog festivala, odnosno Motovun Film Festivala.

“Što je film? (ep. 13): Faktografski ili dokumentarni film” – Vrijeme i istina

U posljednjim ovosezonskim "Prozorima" naglasak je stavljen na epizodu serijala "Što je film?" (1987) voditelja Ante Peterlića.