Početna Najave Više od četrdeset filmova u natjecateljskim konkurencijama 17. Tabor Film Festivala

Više od četrdeset filmova u natjecateljskim konkurencijama 17. Tabor Film Festivala

-

Sedamnaesto izdanje Međunarodnog festivala kratkometražnog filma Tabor Film Festivala (11. – 14.7.) i ove će se godine održati na tradicionalnoj lokaciji dvorca Veliki Tabor pokraj Desinića. U međunarodnoj konkurenciji tako će se za Grand Prix i Posebna priznanja žirija natjecati 27 filmova iz devetnaest zemalja svijeta, dok će u domaćoj konkurenciji biti prikazano ukupno sedamnaest filmskih ostvarenja. Popratni dio programa popunjavaju, pak, retrospektive redatelja Igora Bezinovića, Ognjena Glavonića i Edwarda Lawrensona. Publika će moći vidjeti i kratku retrospektivu filmskog stvaralaštva supsaharske Afrike, kao i program Zagorski specijal koji autorski ili tematski posjeduje poveznicu s Hrvatskim zagorjem. Ove godine u spomenutom programu bit će predstavljen film “Dom boraca” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu / Restart, 2018.) Ivana Ramljaka. Na ovogodišnjem TFF-u predstavit će se i putujući program Europske filmske akademije, Kratko je bitno!, koji europskoj publici približava kratke filmove nominirane za EFA-inu nagradu.

Od dokumentaraca na 17. Tabor Film Festivalu bit će prikazani “3. rujna 2015.” (Škola dokumentarnog filma Restart, 2018.) Sare Jurinčić koja propituje novinske vijesti i osobna sjećanja na datum iz naslova; fotografijama kao dokumentiranom životu rođaka koji su odselili na Zapad u filmu “Mjesto odakle vam pišem pisma” (Škola dokumentarnog filma Restart, 2018.) bavi se Nikolina Bogdanović; tradicijski gastro običaji Istre koji uključuju i klanje prašćine tema su filma “Meso” (Kinematograf, 2018.) Elvisa Lenića; dok život u starosti pod dubrovačkim zidinama prikazuje Ines Jokoš u filmu “Izlazite li vanka?” (Petnaesta umjetnost, 2019.). Mjesto u konkurenciji Tabora pronašli su i dokumentarci “Kako je Tanja ostala sama?” (Škola dokumentarnog filma Restart, 2018.), priča iza svakodnevnog prizora djevojčice Tanje koja s prozora promatra ulicu; “Doplovit će Rex” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2019.) Josipa Lukića koji prati posljednje slobodne dane svoje sestre Marine prije odlaska na šestomjesečni rad na kruzeru; te animirano-dokumentarni film “Mačka je uvijek ženska” (Kreativni sindikat, 2019.) o hrvatskoj kiparici Mariji Ujević-Galetović, autorskog dvojca Martina MeštrovićTanja Vujasinović.

Autor najboljeg filma u međunarodnoj konkurenciji (žiri: Sylvain Cruiziat, Ognjen Glavonić i Edward Lawrenson) uz trofej Veronikina lubanja, nazvan po staroj lokalnoj legendi, dobit će i 500 eura. Nagradu za najbolji domaći film po izboru domaćeg žirija (Mila Zhluktenko, Igor Bezinović i Olaf Möller) jest trofej Veronikina lubanja i 250 eura. Nagradu publike dodjeljuju gledatelji za najbolji film iz programa Noć žive publike, kojem će se uručiti trofej Vox Veronicae. Autor trofeja dizajner je art nakita Tomislav Zidar. Ovogodišnji program izabrali su pak selektori Ivan Ramljak, Iva Rosandić, Ana Abramović i Davor Kanjir.

Opširnije informacije koje uključuju i bogat glazbeni lineup doznajte na službenoj stranici Tabor Film Festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Al Jazeera Balkans: “Galeb” i “Kuća Male Zvijezde”

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans prikazat će se između ostalih dokumentarni filmovi "Galeb" i "Kuća Male Zvijezde".

“What Would Sophia Loren Do?” – Putevima Sophije Loren

"What Would Sophia Loren Do?" Rossa Kauffmana spaja dva naizgled nespojiva života - Sophije Loren i "obične" Italoamerikanke Nancy Kulik.

Objavljeni rezultati 6. Scenarističkog programa “Krsto Papić”

Objavljeni su rezultati 6. Scenarističkog programa "Krsto Papić" Društva hrvatskih filmskih redatelja.

“Cheer” – Masterclass o sportu van radara

"Cheer" (2020) Grega Whiteleyja nije "Last Chance U", ali to niti ne treba biti.

“Nun of Your Business” u hrvatskim nezavisnim kinima

"Nun of Your Business" (2020) splitske redateljice i scenaristice Ivane Marinić Kragić dolazi u nezavisna hrvatska kina.

Al Jazeera Balkans: “Love Child” i “The Long Shot”

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Love Child" te "The Long Shot".

“Colectiv” – Tranzicijske metastaze 21. stoljeća

Alexander Nanau je "Colectiv" počeo snimati želeći zabilježiti situaciju u Rumunjskoj, a potom je shvatio da je posrijedi kompleks nevaljalosti mnogo širi od europskog.

Online premijera dokumentarnog filma “Slučaj Makavejev ili sudski proces u kinodvorani”

Na platformi volimdokumentarce.net slijedi tjedan posvećen jednom od najradikalnijih i najinovativnijih jugoslavenskih filmaša, Dušanu Makavejevu.

“MLK/FBI” – Tajanstvene vrpce

"MLK/FBI" (2020) Sama Pollarda istražuje opsesiju FBI-ja slavnim političkim aktivistom Martinom Lutherom Kingom mlađim.

Osam novih Factumovih dokumentaraca u produkciji

Unatoč pandemiji koronavirusa i gubitku uredskog prostora, Factum nastavlja s radom na dokumentarnim filmovima.