PočetnaVijesti“Naši porazi” Jean-Gabriela Périota najbolji dokumentarni film 12. Subversive Film Festivala

“Naši porazi” Jean-Gabriela Périota najbolji dokumentarni film 12. Subversive Film Festivala

-

Svečanom dodjelom nagrada Wild Dreamer jučer je (nedjelja, 12.5.) u kinu Europa završen filmski program te je službeno otvorena konferencija 12. Subversive Festivala. Nakon kratke ceremonije uslijedila je projekcija dokumentarca “Čovjek i drvo” (2019) Dalibora Platenika o našem zelenom gerilcu Vladimiru Dimiću Jodi koji više od trudeset godina sadi drveće i sustavno radi na ozelenjivanju zagrebačkih površina i to posve samostalno. Uz više od pedeset filmskih naslova dokumentarna, igrana i kratkometražna konkurencija Subversive Film Festivala (5. – 12.5.) donijela je recentne i provokativne filmske naslove čiji autori kritički promišljaju svijet u kojem živimo. Najbolje filmove proglasio je tročlani žiri u sastavu: Nikolina Hrga, producentica; Zvonimir Jurić, redatelj i profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu; te Otto Reiter, filmski kritičar iz Austrije.

Najboljim dokumentarnim filmom 12. SFF-a proglašen je “Naši porazi” / “Our Defeats” / “Nos défaites” (2019) francuskog videoumjetnika i filmaša Jean-Gabriela Périota. Riječima žirija: “Film pruža uvid u to kako pariški srednjoškolaci vide politiku i politički angažiranu kinematografiju prošlosti. No, mladi iz ‘Naših poraza’ u svojoj nesigurnosti i izostanku angažmana ne razlikuju se od tinejdžera u mnogim gradovima širom svijeta. Kroz pitanja o solidarnosti, klasnoj borbi, aktivizmu itd. koja im upućuje, Périot nas bez osuđivanja suočava s novom generacijom, u pokušaju da odgovori na ključno pitanje filma: jesmo li mi stariji zakazali u prenošenju znanja? Périot inzistira na pronalaženju novih načina suradnje i razmišljanja o filmu kao političkom činu te borbi za radnička prava. Iako njegova potraga ne završava pobjedom, niti nepobitnim produbljivanjem studentskog političkog angažmana, kraj filma ipak ostavlja prijeko potrebnu nadu da se borba i dalje nastavlja – kako na ekranu tako i na terenu.”

Posebno priznanje dokumentarnog dijela konkurencije otišlo je militantnom argentinskom veteranu Fernandu E. Solanasu i njegovom investigativnom dokumentarcu ekološke tematike “Putovanje u zagađene gradove” / “A Journey to the Fumigated Towns” / “Viaje a los Pueblos Fumigados” (2018), “zbog redateljeve požrtvovnosti i nepokolebljive predanosti istraživanju političkih i društvenih transformacija u Argentini tijekom više od pedeset godina po cijenu zatvora i gubitka vlastitog života.”

Proglašenjem pobjednika 12. Subversive Film Festivala službeno je otvoren i konferencijski dio 12. Subversive Festivala koji će i ove godine ponuditi prostor za ozbiljno političko promišljanje društva i aktivističke iskorake u cilju lokalne, ali i globalne promjene. Na predavanjima, predstavljanjima knjiga i okruglim stolovima u sklopu Subversive, AlterEkonomskog i Balkanskog foruma sa zajedničkom ovogodišnjom festivalskom temom pod nazivom Europa na rubu – prema novom emancipatornom imaginariju, sudjelovat će više od stotinu svjetskih intelektualaca, umjetnika, filmaša i aktivista.

Ostatak pobjedničkih filmova i program 12. Subversive Festivala provjerite na službenoj stranici ove manifestacije.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagrebu u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.

16. Subversive Film Festival: “Knit’s Island” – Koliko je ‘stvarna’ virtualna stvarnost

"Knit’s Island" (2023) pored primarne teme granice između stvarnosti i VR-a, istražuje vrlo aktualne teme izolacije i otuđenosti društva.

“Oeconomia” i drugi nastavak “Putinovih svjedoka” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna prikazati prvi dio filma "Oeconomia", odnosno drugi "Putinovih svjedoka".

“Sakupljači bilja” Jumane Manne najbolji dokumentarac 16. Subversive Film Festivala

Dokumentarni film "Sakupljači bilja" (2022) redateljice Jumane Manne proglašen je najboljim dokumentarcem 16. Subversive Film Festivala.

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma dokumentarcu “Horror Vacui” Borisa Poljaka

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma pripao je dokumentarcu "Horror Vacui" (Hrvatski filmski savez, 2023.) Borisa Poljaka.

32. Dani hrvatskog filma: “Punim plućima” – Bez slatkorječivosti

Studentski dokumentarac Leile Elhoweris "Punim plućima" nadilazi "vježbovnost", govori o svekolikosti i budi pozitivne, konstruktivne porive.