PočetnaVijesti“Naši porazi” Jean-Gabriela Périota najbolji dokumentarni film 12. Subversive Film Festivala

“Naši porazi” Jean-Gabriela Périota najbolji dokumentarni film 12. Subversive Film Festivala

|

Svečanom dodjelom nagrada Wild Dreamer jučer je (nedjelja, 12.5.) u kinu Europa završen filmski program te je službeno otvorena konferencija 12. Subversive Festivala. Nakon kratke ceremonije uslijedila je projekcija dokumentarca “Čovjek i drvo” (2019) Dalibora Platenika o našem zelenom gerilcu Vladimiru Dimiću Jodi koji više od trudeset godina sadi drveće i sustavno radi na ozelenjivanju zagrebačkih površina i to posve samostalno. Uz više od pedeset filmskih naslova dokumentarna, igrana i kratkometražna konkurencija Subversive Film Festivala (5. – 12.5.) donijela je recentne i provokativne filmske naslove čiji autori kritički promišljaju svijet u kojem živimo. Najbolje filmove proglasio je tročlani žiri u sastavu: Nikolina Hrga, producentica; Zvonimir Jurić, redatelj i profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu; te Otto Reiter, filmski kritičar iz Austrije.

Najboljim dokumentarnim filmom 12. SFF-a proglašen je “Naši porazi” / “Our Defeats” / “Nos défaites” (2019) francuskog videoumjetnika i filmaša Jean-Gabriela Périota. Riječima žirija: “Film pruža uvid u to kako pariški srednjoškolaci vide politiku i politički angažiranu kinematografiju prošlosti. No, mladi iz ‘Naših poraza’ u svojoj nesigurnosti i izostanku angažmana ne razlikuju se od tinejdžera u mnogim gradovima širom svijeta. Kroz pitanja o solidarnosti, klasnoj borbi, aktivizmu itd. koja im upućuje, Périot nas bez osuđivanja suočava s novom generacijom, u pokušaju da odgovori na ključno pitanje filma: jesmo li mi stariji zakazali u prenošenju znanja? Périot inzistira na pronalaženju novih načina suradnje i razmišljanja o filmu kao političkom činu te borbi za radnička prava. Iako njegova potraga ne završava pobjedom, niti nepobitnim produbljivanjem studentskog političkog angažmana, kraj filma ipak ostavlja prijeko potrebnu nadu da se borba i dalje nastavlja – kako na ekranu tako i na terenu.”

Posebno priznanje dokumentarnog dijela konkurencije otišlo je militantnom argentinskom veteranu Fernandu E. Solanasu i njegovom investigativnom dokumentarcu ekološke tematike “Putovanje u zagađene gradove” / “A Journey to the Fumigated Towns” / “Viaje a los Pueblos Fumigados” (2018), “zbog redateljeve požrtvovnosti i nepokolebljive predanosti istraživanju političkih i društvenih transformacija u Argentini tijekom više od pedeset godina po cijenu zatvora i gubitka vlastitog života.”

Proglašenjem pobjednika 12. Subversive Film Festivala službeno je otvoren i konferencijski dio 12. Subversive Festivala koji će i ove godine ponuditi prostor za ozbiljno političko promišljanje društva i aktivističke iskorake u cilju lokalne, ali i globalne promjene. Na predavanjima, predstavljanjima knjiga i okruglim stolovima u sklopu Subversive, AlterEkonomskog i Balkanskog foruma sa zajedničkom ovogodišnjom festivalskom temom pod nazivom Europa na rubu – prema novom emancipatornom imaginariju, sudjelovat će više od stotinu svjetskih intelektualaca, umjetnika, filmaša i aktivista.

Ostatak pobjedničkih filmova i program 12. Subversive Festivala provjerite na službenoj stranici ove manifestacije.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.