PočetnaVijestiDvije nagrade za "Susjede" na 14. SEEfestu

Dvije nagrade za “Susjede” na 14. SEEfestu

-

Od 1. do 8. svibnja u Los Angelesu se održavao 14. SEEfest – Filmski festival Jugoistočne Europe (South East European Film Festival), koji svake godine u Kaliforniju dovodi filmove iz ovog dijela svijeta. Hrvatsku doku-industriju u gradu anđela predstavljala su dva filma – oba sa sjevernoameričkom premijerom na festivalu: “Srbenka” (Restart, 2018.) Nebojše Slijepčevića, odnosno “Susjedi” (Gral Film, 2018.) Tomislava Žaje.

I upravo su “Susjedi”, koji se bave deinstitucionalizacijom pojedinaca s mentalnim i intelektualnim poteškoćama, osvojili Nagradu za najbolji dokumentarni film 14. SEEfesta. O najboljem filmskom ostvarenju ovog dijela konkurencije odlučivao je tročlani međunarodni žiri: Martin Gantman, umjetnik i pisac; Sandra Ignagni, filmska producentica; i Raphael Sbarge, glumac. Film se iz LA-a vraća s još jednom nagradom, onom za najbolju fotografiju u dokumentarnom filmu, koju je osvojio direktor fotografije Jasenko Rasol.

“Susjedi” su svjetsku premijeru imali na ovogodišnjem ZagrebDoxu (Nagrada publike), dok su od većih kotačića na stvaranju ovog filma osim Žaje (scenarist, redatelj i producent) sudjelovali i spomenuti Jasenko Rasol, montažer Davor Švaić te Vjeran Šalamon koji je bio zadužen za glazbu.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije