PočetnaEsejiProzori"Jedan dan u Rijeci" - Bilo jednom u Rijeci

“Jedan dan u Rijeci” – Bilo jednom u Rijeci

|

U svom redateljskom prvijencu “Jedan dan u Rijeci” (Jadran film, 1955.) Ante Babaja (1927. – 2010.) postavio je temelje svog autorskog stila baziranog na stilizaciji, ali i dubinskom korištenju specifičnosti određenih krajolika. Ovaj namjenski film nastao u suradnji s gradom Rijekom, Babaja je uspio realizirati na nepojmljivo deideologiziran način za ono vrijeme jer se obvezao snimiti dokumentarni film o udjelu Rijeke i Riječana u narodnooslobodilačkoj borbi. Takav film nikad nije ugledao svjetlo dana, a umjesto prodika o svijetloj budućnosti, snazi radnika i moralnoj čistoći socijalizma, Babaja je uz pomoć poezije Drage Gervaisa u naraciji, ponudio živopisan portret nekoliko stanovnika grada prikazavši ga kao živo mjesto autentičnih ljudi od krvi i mesa.

Na razini narativnog sadržaja pratimo dan u životu nekoliko pomno odabranih stanovnika Rijeke. Uz njih, glavna uloga pripada i samom gradu, njegovoj luci, brodogradilištu, ribarnici, ulicama, starom gradu Trsatu… Film je slikovno oblikovan kroz niz upečatljivih kadrova besprijekorne kompozicije kojoj pridonose i prirodno zatečene svjetlosne plohe unutar kadra, dok Babaja angažirano prati niz zanimljivih protagonista: neimenovanu damu (suptilno je naznačeno da se bavi najstarijim zanimanjem na svijetu), kapetana remorkera Dušana, njegovog sina Niku, radnika u brodogradilištu Ivu, nosača Ferdu, barbu Pepina i njegovu žena Mariju. O njima saznajemo uz pomoć muškog i ženskog glasa koji naizmjence čitaju humorno intoniran tekst isprekidan stihovima Drage Gervaisa (slavne pjesme “Tri nonice” i “Briškula”) na čakavskom dijalektu.

“Jedan dan u Rijeci” zauzima važno mjesto u povijesti domaće dokumentaristike prvenstveno zbog odmicanja od socrealističke tematske i stilske šprance. Isto je postiguto u ono vrijeme nepojmljivim premještanjem fokusa s kolektivnog na individualno, dok je film, kao i brojni drugi klasici našeg dokumentarizma, hibrid dokumentarnog i igranog, s obzirom na obilato korištenje glumljenih i režiranih scena kako bi se konstruirao stilizirani svijet primorskog gradića iz bajke kakvog sugerira i Gervaisova poezija. Pritom Babaja na sebi svojstven način miješa lirsko, dramsko i komično u neodoljivu fikcionalnu cjelinu čiju vjerodostojnost osnažuju dokumentarne sekvence grada. U igranofilmskim vinjetama naglasak je na svakodnevnim aktivnostima kao što su ljubavni susreti, dječje nepodopštine, odlazak u kupovinu, druženja klupi uz more i igranje društvenih igara. Sve ove scene nižu se efektnim, izrazito dinamičnim ritmom.

Najveću inovaciju u oblikovanju filmskog portreta grada ipak predstavlja Babajina nadahnuta upotreba režijskog postupka filma u filmu. Naime, u sceni u kojoj nosač Ferdo prati turista koji kamerom snima po gradu, gledamo vizure Rijeke kroz kameru tog došljaka, odnosno njegov film unutar filma. Babaja svojom odlukom odvažno sugerira višestrukost mogućih perspektiva u tvorbi svakog narativa. Niti jedan od njih nije konačan ili istinit, kamoli sveobuhvatan, čime se cjelina otvara modernističkoj pretpostavci imanentne subjektivnosti. Svaka priča i svaki pogled pripadaju nekome, a nitko ne može vidjeti sve. Međutim, neće svatko učiniti ograničenost vlastitog horizonta vidljivim pretvarajući upravo to u ključnu točku vlastite naracije, pogotovo kada se priča bajka o jednom gradu. U tom smislu Babaja je već svojim prvijencem zauzeo pionirsku modernističku poziciju u našoj kinematografiji – nepouzdanog, ali zavodljivog pripovjedača. Bilo jednom u Rijeci…

“Jedan dan u Rijeci”

  • Režija: Ante Babaja
  • Scenarij: Drago Gervais i Ante Babaja
  • Organizacija: Predrag Drezga
  • Snimatelj: Hrvoje Sarić
  • Montaža: Boris Tešija
  • Produkcija: Jadran film
  • Godina proizvodnje: 1955.
  • Trajanje: 14 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.