Početna Najave Posljednji film Michaela Glawoggera uskoro u hrvatskim kinima

Posljednji film Michaela Glawoggera uskoro u hrvatskim kinima

-

“Bez naslova” / “Untitled” (2017), posljednji film velikog austrijskog dokumentarista Michaela Glawoggera (“Megagradovi“, “Smrt radnika”, “Slava kurvi”) stiže u neovisna hrvatska kina 27. travnja, u distribuciji Restart Labela.

“Najljepši film koji mogu zamisliti je onaj koji nikada ne završava”, tim riječima glas autora gledatelje uvodi u film bez naslova i teme. Godine 2014. Michael Glawogger se u pratnji snimatelja Attile Boe i snimatelja zvuka Manuela Sieberta uputio na dvogodišnju filmsku odiseju po najzabačenijim zakutcima svijeta, bez očekivanja i ograničenja. Bilo je to organsko filmsko stvaralaštvo u svom najčišćem i najslobodnijem obliku. Stotine sati fascinantnog filmskog materijala snimljenog tijekom dvije godine putovanja kroz desetak zemalja, krenuvši od rodne Austrije, preko Hrvatske, Bosne, Srbije i Albanije, sve do zapadne Afrike, ukomponirani su u ovu poetsku posvetu čovječanstvu.

Nakon iznenadne smrti Michaela Glawoggera tijekom snimanja, u travnju 2014., ovaj dokumentarni mozaik na temelju snimljene građe i redateljevih dnevničkih zapisa završila je njegova dugogodišnja suradnica, montažerka Monika Willi, poznata, među ostalim, i po suradnji s Michaelom Hanekeom.

“Bez naslova” je posveta filmaševom kozmopolitskom pristupu, a prije svega vizualna odiseja puna živosti i boja, koja na osoban način govori o stanju čovječanstva te sličnostima i razlikama među ljudima propitujući istovremeno teme osobne slobode, straha od nepoznatog i univerzalnih vrijednosti humanizma.

Kinopremijera filma “Bez naslova” zakazana je za subotu, 27. travnja u Dokukinu KIC u 19 sati, a prije premijere, u 17 sati, Monika Willi održat će masterclass “Izazovi montaže”. U nedjelju, 28. travnja, nakon projekcije, u 19 sati, Willi će o filmu razgovarati s redateljem Borisom Mitićem, koji je i sam sudjelovao u produkciji filma.

Michael Glawogger (1959. – 2014.) bio je beskopromisni austrijski redatelj, međunarodno slavljen upravo zbog svojih dokumentaraca. U svojim filmovima najviše se bavio temama i ljudima s margina globalnog društva. Najpoznatiji je po nagrađivanoj trilogiji koju čine: “Megagradovi” / “Megacities” (1998), kompilacija prizora iz života ljudi koji pokušavaju spojiti kraj s krajem u najvećim svjetskim gradovima; “Smrt radnika” / “Workingman’s Death” (2005), potresna posveta obespravljenim radnicima u Pakistanu, Ukrajini, Nigeriji, Indoneziji, Kini i Njemačkoj te “Slava kurvi” / “Whores’ Glory” (2011), intimni pogled u živote prostitutki u Tajlandu, Bangladešu i Meksiku.

Monika Willi austrijska je montažerka najpoznatija po radu s dvojicom sunarodnjaka, Michaelom Hanekeom i Michaelom Glawoggerom. S njima je radila na cijelom nizu nagrađivanih filmova (između ostalima na Hanekeovim filmovima “Pijanistica”, “Bijela vrpca” i “Ljubav”, kao i Glawoggerovim “Smrt radnika” i “Slava kurvi”), a nakon Glawoggerove smrti, od materijala koje je snimio tijekom rada na novom projektu, montirala je i korežirala film “Bez naslova”.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

31. Nordisk Panorama: “Umjetnica i lopov” najbolji nordijski dokumentarac 2020. godine

Završena je 31. Nordisk Panorama, godišnja smotra najboljih nordijskih kratkometražnih i dokumentarnih filmova.

Dina Pokrajac: “Namjera Arterije je približiti život i stvaranje umjetnika koji su obilježili svoje vrijeme”

Selektorica programa Dina Pokrajac za naš portal najavljuje ovogodišnje, četvrto izdanje festivala Arteria - tjedan filma o umjetnicima.

Hrvatski dokumentarci na posebnom izdanju ZagrebDoxa

U sklopu ovogodišnjeg posebnog izdanja ZagrebDoxa (4. - 11.10.) bit će prikazano dvanaest hrvatskih filmova.

Otvorene prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva

Otvorene su prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva, koja će se održati u Buzetu.

Dodijeljeni 72. Kreativni Emmyji i 41. Emmyji za najbolje vijesti i dokumentarne filmove

Doznali smo pobjednike 72. Kreativnih Emmyja i 41. Emmyja za najbolje vijesti i dokumentarne filmove.

U utorak počinje 4. Arteria – tjedan filma o umjetnicima

Ovog utorka u Zagrebu počinje četvrta Arteria - tjedan filma o umjetnicima u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC).

“Inconvenient Indian” do glavne doku-nagrade 45. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Prije nekoliko dana dodjelom nagrada i priznanja završio je 45. Međunarodni filmski festival u Torontu (10. - 19.9.).

U petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

U petak, 25. rujna ponovno se otvaraju vrata Dokukina KIC, jedinstvenog kina specijaliziranog za dokumentarce u centru Zagreba.

Poziv hrvatskim autorima za prijavu na DOK Film Market

U suradnji s HAVC-om, DOK Leipzig je otvorio poziv hrvatskim autorima za prijavu na ovogodišnje izdanje DOK Film Marketa.

3. AJB DOC: U srazu s virtualnim

Donosimo osvrt na 3. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, koji se u nešto drugačijim okolnostima održavao od 11. do 15.9.