PočetnaVijestiSinoć svečano otvoren 66. Martovski festival

Sinoć svečano otvoren 66. Martovski festival

-

U Beogradu je sinoć u Domu omladine svečano otvoren 66. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma – Martovski festival. Pomoćnik gradonačelnika Beograda i predsjednik Odbora Martovskog festivala, Andreja Mladenović, tom je prilikom uručio Nagradu za životno djelo Bojani Andrić, dramaturginji, scenaristici, publicistici, povjesničarki televizije i autorici serijala “Trezor” na Radio-televiziji Srbije.

Andrić je prilikom dodjele nagrade navela da je sedamnaest godina iza nje ekipa “Trezora” i redakcija za historiografiju, kao i desetine predanih istraživača, dokumentarista i povjesničara. “Svi oni dijele ovu nagradu sa mnom. Ispred nas je više stotina autora, snimatelja, redatelja, urednika i tisuće programa koji žele da ih naša mala ekipa, unatoč svemu, ponovo oživi kroz sjećanja, svjedočenja i kritičke osvrte na njihova djela”, istaknula je Andrić.

Publiku je pozdravila i nova umjetnička direktorica festivala, redateljica Sonja Đekić, a program je nastavljen svjetskom premijerom srpskog dokumentarnog filma “Veliki pohod u Malu Sugubinu” (2019), čiji su autori redatelj arhivskog filma Božidar Kalezić, novinar Živadin Mitrović te autorica “Trezora” Bojana Andrić.

Jedan od najstarijih filmskih festivala u Europi i svijetu, i ove će godine trajati pet dana, od 27. do 31. ožujka. Beogradskoj publici od danas će biti predstavljen bogat filmski program u nekoliko nacionalnih natjecateljskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film te kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija. Planirane su brojne specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, susreti i razgovori s gostima festivala, masterclassovi te drugi prateći programi.

U popratnom dijelu 66. Martovskog danas će biti organizirani programi posvećeni preminulim autorima Dušanu Makavejevu (18 sati) te Jonasu Mekasu (21 sat), dok će se u 19 sati u Velikoj sali Doma omladine Beograda prikazati novi film talijanskog autora Alessija Bozzera, “The Community” (2018), uz prisustvo samog autora.

Opširnije o programu i rasporedu ovogodišnjeg Martovskog, pročitajte na službenoj stranici srpskog festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije