PočetnaVijestiSinoć svečano otvoren 66. Martovski festival

Sinoć svečano otvoren 66. Martovski festival

|

U Beogradu je sinoć u Domu omladine svečano otvoren 66. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma – Martovski festival. Pomoćnik gradonačelnika Beograda i predsjednik Odbora Martovskog festivala, Andreja Mladenović, tom je prilikom uručio Nagradu za životno djelo Bojani Andrić, dramaturginji, scenaristici, publicistici, povjesničarki televizije i autorici serijala “Trezor” na Radio-televiziji Srbije.

Andrić je prilikom dodjele nagrade navela da je sedamnaest godina iza nje ekipa “Trezora” i redakcija za historiografiju, kao i desetine predanih istraživača, dokumentarista i povjesničara. “Svi oni dijele ovu nagradu sa mnom. Ispred nas je više stotina autora, snimatelja, redatelja, urednika i tisuće programa koji žele da ih naša mala ekipa, unatoč svemu, ponovo oživi kroz sjećanja, svjedočenja i kritičke osvrte na njihova djela”, istaknula je Andrić.

Publiku je pozdravila i nova umjetnička direktorica festivala, redateljica Sonja Đekić, a program je nastavljen svjetskom premijerom srpskog dokumentarnog filma “Veliki pohod u Malu Sugubinu” (2019), čiji su autori redatelj arhivskog filma Božidar Kalezić, novinar Živadin Mitrović te autorica “Trezora” Bojana Andrić.

Jedan od najstarijih filmskih festivala u Europi i svijetu, i ove će godine trajati pet dana, od 27. do 31. ožujka. Beogradskoj publici od danas će biti predstavljen bogat filmski program u nekoliko nacionalnih natjecateljskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film te kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija. Planirane su brojne specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, susreti i razgovori s gostima festivala, masterclassovi te drugi prateći programi.

U popratnom dijelu 66. Martovskog danas će biti organizirani programi posvećeni preminulim autorima Dušanu Makavejevu (18 sati) te Jonasu Mekasu (21 sat), dok će se u 19 sati u Velikoj sali Doma omladine Beograda prikazati novi film talijanskog autora Alessija Bozzera, “The Community” (2018), uz prisustvo samog autora.

Opširnije o programu i rasporedu ovogodišnjeg Martovskog, pročitajte na službenoj stranici srpskog festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.