Početna Vijesti Sinoć svečano otvoren 66. Martovski festival

Sinoć svečano otvoren 66. Martovski festival

-

U Beogradu je sinoć u Domu omladine svečano otvoren 66. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma – Martovski festival. Pomoćnik gradonačelnika Beograda i predsjednik Odbora Martovskog festivala, Andreja Mladenović, tom je prilikom uručio Nagradu za životno djelo Bojani Andrić, dramaturginji, scenaristici, publicistici, povjesničarki televizije i autorici serijala “Trezor” na Radio-televiziji Srbije.

Andrić je prilikom dodjele nagrade navela da je sedamnaest godina iza nje ekipa “Trezora” i redakcija za historiografiju, kao i desetine predanih istraživača, dokumentarista i povjesničara. “Svi oni dijele ovu nagradu sa mnom. Ispred nas je više stotina autora, snimatelja, redatelja, urednika i tisuće programa koji žele da ih naša mala ekipa, unatoč svemu, ponovo oživi kroz sjećanja, svjedočenja i kritičke osvrte na njihova djela”, istaknula je Andrić.

Publiku je pozdravila i nova umjetnička direktorica festivala, redateljica Sonja Đekić, a program je nastavljen svjetskom premijerom srpskog dokumentarnog filma “Veliki pohod u Malu Sugubinu” (2019), čiji su autori redatelj arhivskog filma Božidar Kalezić, novinar Živadin Mitrović te autorica “Trezora” Bojana Andrić.

Jedan od najstarijih filmskih festivala u Europi i svijetu, i ove će godine trajati pet dana, od 27. do 31. ožujka. Beogradskoj publici od danas će biti predstavljen bogat filmski program u nekoliko nacionalnih natjecateljskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film te kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija. Planirane su brojne specijalne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, susreti i razgovori s gostima festivala, masterclassovi te drugi prateći programi.

U popratnom dijelu 66. Martovskog danas će biti organizirani programi posvećeni preminulim autorima Dušanu Makavejevu (18 sati) te Jonasu Mekasu (21 sat), dok će se u 19 sati u Velikoj sali Doma omladine Beograda prikazati novi film talijanskog autora Alessija Bozzera, “The Community” (2018), uz prisustvo samog autora.

Opširnije o programu i rasporedu ovogodišnjeg Martovskog, pročitajte na službenoj stranici srpskog festivala.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

29. Dani hrvatskog filma: “O jednoj mladosti” – Balada o prolaznosti

"O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka univerzalno je prepoznatljiva priča, filozofična balada o prolaznosti, mijenama, iznevjerenim nadama.

Održane premijerne Nagrade Dokumetar: “Mačka je uvijek ženska” najbolji film, tri nagrade za “Na vodi”

U Dokukinu KIC sinoć su održane premijerne Nagrade Dokumetar, posvećene valorizaciji godišnje produkcije hrvatskog dokumentarnog filma.

Dodjelom nagrada i priznanja završen 3. AJB DOC

Dodjelom nagrada i priznanja sinoć je završen 3. AJB DOC.

Završen SKORO 15. DOKUart

Prvim bjelovarskim auto–kinom u nedjelju, 13. rujna, završen je SKORO 15. DOKUart, bjelovarski festival dokumentarnog filma.

3. AJB DOC: “Uhvaćeni u mreži” – Vjera u ljudski rod

"Caught in the Net" (2020) ostvario je svoju plemenitu edukacijsku, društveno korisnu namjenu, što zaslužuje nemalu pohvalu.

Posebno izdanje ZagrebDoxa od 4. do 11. listopada

Ovogodišnje posebno izdanje ZagrebDoxa održat će se od 4. do 11. listopada u Kinu SC i Teatru &TD Studentskog centra u Zagrebu

3. AJB DOC: “Galeb” – Mudrac imperijalnog ega

Izgrađen 1937. u Italiji, brod Galeb je poslije Drugog svjetskog rata preuređen u školski brod Jugoslavenske ratne mornarice i ploveću rezidenciju maršala Tita.

Objavljena selekcija 29. Dana hrvatskog filma

Jučer (petak, 11.9.) je službeno objavljena selekcija 29. izdanja Dana hrvatskog filma, koje će se od 16. do 19. rujna 2020 godine održati u kinu Tuškanac.

34. PRIX EUROPA: “Pouke o čovječnosti” Branka Ištvančića nominiran za najbolji europski TV-dokumentarac

Dokumentarni film "Pouke o čovječnosti" Branka Ištvančića nominiran je za nagradu PRIX EUROPA za najbolji europski TV-dokumentarac.