PočetnaVijestiČetiri hrvatska projekta u industrijskom dijelu ovogodišnjeg AJB DOC-a

Četiri hrvatska projekta u industrijskom dijelu ovogodišnjeg AJB DOC-a

-

Al Jazeera Documentary Channel najavljuje drugo izdanje “Al Jazeera Documentary Industry Days @ AJB DOC”, koje će biti održano od 9. do 11. rujna ove godine u Sarajevu za vrijeme trajanja AJB DOC-a. Program za cilj ima osnažiti i podržati širenje produkcije dokumentarnih filmova u svijetu, a prvo izdanje održano je 2022. tijekom 5. Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC).

Ove godine “AJD Industry Days @AJB DOC” nudi značajne koprodukcijske nagrade u iznosu od 70 tisuća dolara, kao i mogućnost osvajanja partnerskih novčanih nagrada u ukupnom iznosu od gotovo 20 tisuća dolara te drugih nagrada u uslugama.

Ahmed Mahfouz Nouh, direktor Al Jazeera Documentary Channela, naglasio je važnost ove inicijative za sve redatelje u regiji MENA: “Ova inicijativa neće samo podržati ambiciozne autore dokumentarnih filmova u arapskom svijetu, nego će im pružiti priliku povezati se i umrežiti s donositeljima odluka i vodećim profesionalcima iz cijelog svijeta, što će se odraziti na kvalitetu dokumentarnih filmova u regiji.”

Komentirajući navedenu inicijativu, Adel Ksiksi, prvi čovjek projekta Industry Daysa, izjavio je: “Ovogodišnja inicijativa obećava dinamično okupljanje redatelja, producenata, investitora i entuzijasta. Primili smo prijave za 177 projekata iz 52 zemlje iz regije MENA, Jugoistočne Europe i Kavkaza, a u uži izbor su ušla 22 finalista s impresivnim projektima.”

Ksiksi je dalje dodao: “Povjerenstvo za odabir projekata čine donositelji odluka, među kojima su stručnjaci iz industrije, proizvođači programa, financijeri i distributeri iz cijelog svijeta. Oni rade na ocjenjivanju projekata, pružaju nam dragocjene povratne informacije i biraju projekte koji pokazuju izvanrednu kreativnost i potencijal da budu od velikog značaja. Pobjednički projekti mogu dobiti financijsku podršku, kao i mogućnost distribucije i sklapanja koprodukcijskih partnerstava koja će oživjeti njihove vizije na ekranima diljem svijeta.”

U ovogodišnjem industrijskom programu “AJD Industry Days @ AJB DOC” sudjelovat će i hrvatski projekti: hrvatsko-talijanska koprodukcija “Bezbroj poljubaca” / “Con 24000 baci” (Marinis Media) Alessija Bozzera i Ivane Marinić Kragić, hrvatsko-crnogorska koprodukcija “Kontraadmiral” (Restart / Artikulacija Film) Mladena Ivanovića, hrvatsko-francuska koprodukcija “Cordon” (Restart / Cinephage Productions) Antona Mezulića te “Još jedan film o ratu, ocu i domu” (Wolfgang&Dolly) Damira Markovine.

Kompletan popis odabranih projekata provjerite na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

19. Festival 25 FPS: “Zamišljene budućnosti: Turizam” – Utopijske slike

Darko Fritz u svojem filmu "Zamišljene budućnosti: Turizam" studiozno pristupa stvarnom prostoru i onome u što ga se moglo pretvoriti.

Rada Šešić: “Možemo bez skromnosti reći da je hrvatski dokumentarac vodeći u regiji”

Selektorica programa Filmskog festivala DOKUart za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje ove bjelovarske filmske manifestacije.

Deset filmova u programu “Domaći autori” 24. Mediteran Film Festivala

Deset filmova bit će prikazano u ovogodišnjem programu "Domaći autori" 24. Mediteran Film Festivala.

“Djeca magle” ponovno na programu Al Jazeere Balkans

"Djeca magle" / "Children of the Mist" (2021) vijetnamske autorice Diễm Hà Lệ ponovno se prikazuje na programu Al Jazeere Balkans.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.