PočetnaVijestiČetiri hrvatska projekta u industrijskom dijelu ovogodišnjeg AJB DOC-a

Četiri hrvatska projekta u industrijskom dijelu ovogodišnjeg AJB DOC-a

|

Al Jazeera Documentary Channel najavljuje drugo izdanje “Al Jazeera Documentary Industry Days @ AJB DOC”, koje će biti održano od 9. do 11. rujna ove godine u Sarajevu za vrijeme trajanja AJB DOC-a. Program za cilj ima osnažiti i podržati širenje produkcije dokumentarnih filmova u svijetu, a prvo izdanje održano je 2022. tijekom 5. Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC).

Ove godine “AJD Industry Days @AJB DOC” nudi značajne koprodukcijske nagrade u iznosu od 70 tisuća dolara, kao i mogućnost osvajanja partnerskih novčanih nagrada u ukupnom iznosu od gotovo 20 tisuća dolara te drugih nagrada u uslugama.

Ahmed Mahfouz Nouh, direktor Al Jazeera Documentary Channela, naglasio je važnost ove inicijative za sve redatelje u regiji MENA: “Ova inicijativa neće samo podržati ambiciozne autore dokumentarnih filmova u arapskom svijetu, nego će im pružiti priliku povezati se i umrežiti s donositeljima odluka i vodećim profesionalcima iz cijelog svijeta, što će se odraziti na kvalitetu dokumentarnih filmova u regiji.”

Komentirajući navedenu inicijativu, Adel Ksiksi, prvi čovjek projekta Industry Daysa, izjavio je: “Ovogodišnja inicijativa obećava dinamično okupljanje redatelja, producenata, investitora i entuzijasta. Primili smo prijave za 177 projekata iz 52 zemlje iz regije MENA, Jugoistočne Europe i Kavkaza, a u uži izbor su ušla 22 finalista s impresivnim projektima.”

Ksiksi je dalje dodao: “Povjerenstvo za odabir projekata čine donositelji odluka, među kojima su stručnjaci iz industrije, proizvođači programa, financijeri i distributeri iz cijelog svijeta. Oni rade na ocjenjivanju projekata, pružaju nam dragocjene povratne informacije i biraju projekte koji pokazuju izvanrednu kreativnost i potencijal da budu od velikog značaja. Pobjednički projekti mogu dobiti financijsku podršku, kao i mogućnost distribucije i sklapanja koprodukcijskih partnerstava koja će oživjeti njihove vizije na ekranima diljem svijeta.”

U ovogodišnjem industrijskom programu “AJD Industry Days @ AJB DOC” sudjelovat će i hrvatski projekti: hrvatsko-talijanska koprodukcija “Bezbroj poljubaca” / “Con 24000 baci” (Marinis Media) Alessija Bozzera i Ivane Marinić Kragić, hrvatsko-crnogorska koprodukcija “Kontraadmiral” (Restart / Artikulacija Film) Mladena Ivanovića, hrvatsko-francuska koprodukcija “Cordon” (Restart / Cinephage Productions) Antona Mezulića te “Još jedan film o ratu, ocu i domu” (Wolfgang&Dolly) Damira Markovine.

Kompletan popis odabranih projekata provjerite na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Elvis Lenić: “Poslovanje Uljanika godinama je funkcioniralo po piramidalnoj shemi”

Na 20. ZagrebDoxu bit će prikazan i "Brod" (Kinematograf, 2023.), najnoviji dokumentarac redatelja Elvisa Lenića.

Hrvoje Pukšec: “Inzistirati na rastu i količini, neminovno vodi u probleme”

Još nekoliko dana preostalo je do otvaranja jubilarnog, 20....

Vladimira Spindler: “Umjetnost jako često nalazi inspiraciju iz muke umjetnika”

Vladimira Spindler donosi priču o ženama iz svoje obitelji u dokumentarcu "Geni moje djece" (Zagreb film, 2024.).

Katarina Lukec: “‘Đe je kruva nema gladi’ vidim kao poetiziranje ideje doma”

Katarina Lukec za Dokumentarni.net govori o svom novom filmu "Đe je kruva nema gladi" (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2023.).

“Manifest” – Iz Rusije, uživo

"Manifest" / "Manifesto" (2022) Angie Vinchito je u svakom slučaju nesumnjiva kritika suvremene putinovske Rusije.

Predavanje o Chrisu Markeru u Kino klubu Split

U Kino klubu Split (Ulica Slobode 28), u okviru...

“Bol” Ivana Faktora u programu 70. Oberhausena

Dokumentarno-eksperimentalni film "Bol" (Sve gore i gore, 2024.) Ivana Faktora ušao je u natjecateljski program 70. Oberhausena.

Dokumentarni Oktavijani filmovima “Dezerteri” i “El Shatt – nacrt za utopiju”

HDFK u zagrebačkom kinu Kinoteka po trideset i drugi put dodjeljuje svoju godišnju nagradu za najbolje filmove, Oktavijan.

“Titicut Follies” Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC

"Ludilo u Titicutu" / "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC.

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.