PočetnaNajaveNajnoviji dokumentarac Viktora Kosakovskog na 66. Martovskom festivalu

Najnoviji dokumentarac Viktora Kosakovskog na 66. Martovskom festivalu

|

Na 66. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma – Martovskom festivalu (27. – 31.3.), srpskoj publici bit će premijerno predstavljen dokumentarni film “Aquarela” (2018) cijenjenog ruskog dokumentarista Viktora Kosakovskog. Film je izuzetno vizualno putovanje kroz neuhvatljivu ljepotu i sirovu moć vode, a u Beograd dolazi nakon cijenjenih festivalskih etapa poput Sundancea, Venecije te DOK Leipziga, uz prethodnu regionalnu na 15. ZagrebDoxu.

Poznati ruski redatelj, scenarist i snimatelj, 57-godišnji Kosakovski stvara dokumentarne filmove od 1989. godine. Za svoj rad dobio je preko stotinu nagrada na festivalima širom planete, poput IDFA-e, Karlovih Vara, DOK Leipziga, True/False Film Festa i drugih. Njegov film “Vivan Las Antipodas!” (2011) prikazan je premijerno na Venecijanskom filmskom festivalu 2011. godine, nakon čega je imao bogat festivalski život, uključujući nominaciju za nagradu Europske filmske akademije.

Martovski, jedan od najstarijih filmskih festivala u Europi i svijetu, i ove će godine trajati pet dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih natjecateljskih kategorija, kao i onu međunarodnog igranog filma. U Beogradu su lanirane brojne posebne projekcije, stručni programi i tribine za profesionalce i studente, susreti i razgovori s gostima festivala, masterclassovi te drugi prateći programi.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.