PočetnaRecenzije15. ZagrebDox: "U potrazi za Bergmanom" - 75-godišnja obožavateljica golemog fantoma

15. ZagrebDox: “U potrazi za Bergmanom” – 75-godišnja obožavateljica golemog fantoma

|

U gledateljskoj povijesti svakog filmoljupca i filmaša zacijelo postoji onaj film koji je otvorio bezdan i presudno utjecao na buduće filmofilsko-filmaško opredjeljenje. Ostvarenje koje je dotad normalnoj mladoj osobi koja je, kao i svi drugi, povremeno gledala filmove i odlazila u kino, otkrilo čudo filma. Prekretnica koja joj je obznanila da film nije tako neka zgodna umjetnost što gdjekad dobro posluži da se zabavno provede vrijeme, nego da može biti impresivno djelo s kojim komuniciramo na razini na kojoj nismo komunicirali ni sa čim drugim. Za njemačku redateljicu Margarethe von Trotta taj je Rubikon bio “Sedmi pečat” (1957) Ingmara Bergmana, na koji su je, veli, gotovo protiv njezine volje, na početku 1960-ih poveli njezini pariški prijatelji. Nakon toga, za Margarethe veličanstvenog iskustva, odlučila se baviti filmom. Norveška glumica Liv Ullman, koja će poslije glumiti u deset Bergmanovih filmova, biti mu nevjenčana supruga i postati majka jedne njegove kćeri, prosvjetljenje je doživjela vidjevši Šveđaninovu “Večer komedijaša” (1953).

“U potrazi za Bergmanom” / “Searching for Ingmar Bergman” / “Ingmar Bergman – Vermächtnis eines Jahrhundertgenies” (2018), suredateljski pothvat Margarethe von Trotta, Bettine Böhler i Felixa Moellera, jedan je od dva prošlogodišnja cjelovečernja dokumentarca o švedskom redateljskom velikanu Ingmaru Bergmanu (1918. – 2007.) snimljena u povodu Bergmanove godine, tj. stote godišnjice njegova rođenja. Oba su premijerno prikazana na prošlogodišnjem festivalu u Cannesu. “Bergman: Jedna godina, jedan život” / “Bergman: A Year in a Life” / “Bergman – ett år, ett liv” (2018) Šveđanke Jane Magnusson potom je osvojio nagradu Europske filmske akademije kao dokumentarni film godine, von Trottin film zasad se čini, a možda će i ostati, njime natkriljen.

Magnusson uistinu jest snimila usredotočenije, bogatije, življe i zgusnutije ostvarenje nego von Trotta, no retrospektivno biografski osvrt potonje autorice nesumnjivo jest (još jedan) zanimljiv prilog moguće nedoglednom filmaškom bavljenju Bergmanom. Dok Magnusson žarište zrakanja o velikanovoj karijeri i privatnom životu pronalazi u za nj iznimno plodnoj 1957. g., von Trottina družina ne polazi ni od kakva čvršćeg uporišta, već kao da se prepušta spontanom meandriranju, donekle, neusiljeno vođenom von Trottinim prisjećanjima, tj. njezinom tanašnom povijesti s Bergmanom. To je ponajprije povijest njezina intimna osjećaja Bergmanove umjetničke veličine i utjecaja što ga je na nju izvršio svojim djelom. Dok “Bergman: Jedna godina, jedan život” žustro nastoji, i uspijeva, čvrsto uhvatiti gledatelja i malne ga vitlati burnim labirintima teritorija Bergman, “U potrazi za Bergmanom” otvara se opuštenom, jednostavnom, no upečatljivom osobnom posvetom von Trotte “Sedmom pečatu”. Redateljica – ona nas, kao intervjuerka, i vodi kroz film – prepričava početak tog filma, stojeći na plaži na kojoj je ovaj snimljen, uz kadrove iz Bergmanova filma prepletene s njihovim današnjim citatima, bez glumaca, sve u prirodnom mrkoplavom koloritu bergmanovske prijeteće, a opet lijepe i uznosite bezizlaznosti. Prisnost, poetičnost, izraz duboke ljubavi, lako su i namah uspostavljeni.

Iako će princip neobveznog pabirčenja i provizornog lutanja ovamo-onamo, prostorom i vremenom, postupno uroditi dojmom svojevrsnog rasplinjavanja cjeline, posrijedi je tečan, lako gledljiv doprinos mozaiku ‘misterija Bergman’.

Nenametljivo osobna priča sad već vremešne i primjereno godinama i iskustvu zanesene poklonice nastavlja se nepretenciozno iznesenom zgodom o tome kako je von Trotti Zlatnoga lava u Veneciji 1981., za film “Olovno vrijeme” (1981), uručila upravo Liv Ullman, Bergmanova glumica, što je za von Trottu imalo osobitu emocionalnu težinu. Ekipa ovoga dokumentarca posjetit će, u raznim gradovima Europe – Parizu, Madridu, Oslu, Stockholmu, Műnchenu… – i dakako, na Bergmanovu ljubljenom utočištu, otoku Fåröu, znamenite filmaše (Carlos Saura, Olivier Assayas, Ruben Östlund…), Bergmanove suradnike (glumice Liv Ullman, Gunnel Lindblom, Rita Russek, skripterica Katinka Faragó…) i rođake (sin Daniel Bergman, unuk Halfdan Ullmann Tøndel…), mnogi od njih reći će ponešto zanimljivo, inteligentno i pamtljivo. Margarethe von Trotta doima se šarmantno i iskreno zainteresirano, vlada materijom i uistinu sluša sugovornike, odnosno zbilja razgovara s njima, a sve je popraćeno i prošarano ležerno, ali valjano upletenim isječcima iz Bergmanovih filmova i arhivskim snimcima samog golemog fantoma – kako ga, s poštovanjem, naziva Jean-Claude Carrière – na setu ili tijekom kakvog intervjua.

Iako će princip neobveznog pabirčenja i provizornog lutanja ovamo-onamo, prostorom i vremenom, postupno uroditi dojmom svojevrsnog rasplinjavanja cjeline, posrijedi je tečan, lako gledljiv doprinos mozaiku misterija Bergman, ako ćemo ga takvim poimati, ugođen u privlačnom, dobro pogođenom tonu vedre, zdravorazumske sjete, čija je nositeljica, bit će, Margarethe von Trotta. Da ga nema, vjerojatno ne bi nedostajao, no budući da je tu, ne treba ga odbaciti.

"U potrazi za Bergmanom" / "Searching for Ingmar Bergman" / "Ingmar Bergman – Vermächtnis eines Jahrhundertgenies"
Režija: Margarethe von Trotta, Bettina Böhler i Felix Moeller
Scenarij: Margarethe von Trotta i Felix Moeller
Producenti: Guy Amon, Benjamin Seikel i Stéphane Sorlat
Direktor fotografije: Börres Weiffenbach
Montaža: Bettina Böhler
Glazba: Helge Haack
Zemlje podrijetla: Francuska / Njemačka
Godina proizvodnje: 2018.
Trajanje: 99 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.

Karla Crnčević: “Zajednica iz ‘Zemlje za nas’ funkcionira kao sigurno mjesto”

Redateljica Karla Crnčević porazgovarala je s nama prije skorašnje premijere svog filma "Zemlja za nas" (Zagreb film, 2024.).

Jučer otvoren 17. Subversive Festival

U zagrebačkom kinu Kinoteka jučer je otvoreno sedamnaesto izdanje Subversive Festivala.

Projekcija “El Shatt – nacrt za utopiju” u Hrvatskom državnom arhivu

U Hrvatskom državnom arhivu, 23. svibnja u 18 sati, bit će prikazan film "El Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka.

Otvorene prijave za 18. DORF

Otvorene su prijave za osamnaesto izdanje Festivala dokumentarnog rock filma DORF.

Dina Pokrajac: “Život bez kapitalizma itekako je moguć”

Direktorica i selektorica programa Subversive Film Festivala, Dina Pokrajac za naš portal najavljuje njegovo sedamnaesto izdanje.

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".
Režija: Margarethe von Trotta, Bettina Böhler i Felix Moeller<br> Scenarij: Margarethe von Trotta i Felix Moeller<br> Producenti: Guy Amon, Benjamin Seikel i Stéphane Sorlat<br> Direktor fotografije: Börres Weiffenbach<br> Montaža: Bettina Böhler<br> Glazba: Helge Haack<br> Zemlje podrijetla: Francuska / Njemačka<br> Godina proizvodnje: 2018.<br> Trajanje: 99 minuta15. ZagrebDox: "U potrazi za Bergmanom" - 75-godišnja obožavateljica golemog fantoma