PočetnaRecenzije15. ZagrebDox: "U posljednjem trenutku" - Rat, direktno

15. ZagrebDox: “U posljednjem trenutku” – Rat, direktno

-

Posao ratnog dopisnika često se posmatra jednostrano i pojednostavljeno, bilo da se na njih gleda s divljenjem kao na poslednju liniju odbrane čovečnosti, bilo da ih se gleda s visoka i lepe im se etikete ovisnika o ratu ili im se učitavaju mesijanski kompleksi. Svega toga ima, bilo je i biće u budućnosti dok je ratova i ratovanja, a dopisnici su ljudi kao i svi drugi, različiti, sa svojim vrlinama i manama, ali takođe s neponovljivim iskustvom koje ih je oblikovalo drugačije nego obične ljude. U svojoj generaciji možda je i najdublji trag ostavila dopisnica lista Sunday Times i raznih britanskih i američkih servisa, Amerikanka Marie Colvin, tragično nastradala u Homsu 2012. godine, pri početku (još uvek nezavršenog) sirijskog rata. Pamtićemo je po britkom jeziku pri javljanjima u televizijski program i još britkijem peru u pisanim člancima, po povezu na oku koji je zaradila na zadatku na Šri Lanki te po rešenosti da bude uvek tamo gde je gusto. Oni koji su je poznavali mogli bi reći da je bila i ćudljiva, teška za saradnju, s izraženom autodestruktivnom crtom.

Colvin se u blokirani Homs, zajedno s Paulom Conroyem, svojim snimateljem i autorom memoara na osnovu kojih je snimljen “U posljednjem trenutku” / “Under the Wire” (2018) Britanca Chrisa Martina, ušunjala ilegalno kako bi probila medijsku blokadu i izveštavala o zločinima koje zvanična sirijska vojska pod komandom Bashara Al-Assada čini nad pobunjenim civilnim stanovništvom. Tamo je otkrila improvizovanu bolnicu/sklonište zvano podrum udovica gde su se sklanjali i improvizovanim sredstvima lečili nemoćni civili – deo strašnih priča koje su zapanjile čak i Colvin koja je prošla Čečeniju, Libiju, Istočni Timor i Bliski Istok, pa je sirijski rat nazvala najužasnijim u svojoj novinarskoj karijeri. Poginula je devet dana nakon dolaska, kada je vojni projektil pogodio improvizovani medijski centar, verovatno namerno ciljajući baš tu zgradu i baš te ljude, zapadne novinare i njihove lokalne asistente.

Van ideoloških matrica, reditelju Christopheru Martinu uspelo je da od materijala na raspolaganju, koji je mogao biti ili profesionalno kvalitetan ili senzacionalno-atraktivan, ali nikako oba istovremeno, napravi više nego solidan dokumentarac koji pokazuje i distancu i aktuelnost tamo gde treba.

Svi ovi događaji prikazani su između polovine i dve trećine filma, nakon čega dolazi do promene perspektive i tona: glavni narator Paul Conroy postaje i centralni lik, a kao glavna tema se nameće njegova borba za preživljavanje. Menja se i stil koji je do tada bio na liniji news dokumentarca, preglednog narativa, potpognut intervjuima sa svedocima, pa čak i (doduše minimalnim) dramskim rekonstrukcijama. “U posljednjem trenutku” tada postaje hektičan, zasnovan uglavnom na found footage materijalu distinktivno amaterskog porekla i varijabilnog kvaliteta. S time se menja i ton filma, od fingirano uravnoteženog do trilerski napetog, iako nam je ishod u principu poznat jer u suprotnom ne bi bilo filma.

Možemo se koristiti različitim odbrambenim mehanizmima pozivajući se na ideologiju koja diktira izbor strane u nekom sukobu, pa čak i cinizmom kako bismo osporili “U posljednjem trenutku” posmatarajući ga kao pristrasni dokumentarac (što svakako jeste, kao što je to uostalom i novinarstvo kao profesija) ili kao još jednu novinarsko-reportersku eskapadu u kojoj upravo ta struka dobija na značaju. Oba argumenta duboko su pogrešna. Upravo novinari i reporteri poput Marie Colvin posuđuju svoj glas koji nosi veću, nezanemarivu težinu, dajući medijsku pažnju događajima i ljudima za koje svet nikad ne bi doznao da postoje. Van ideoloških matrica, reditelju Christopheru Martinu uspelo je da od materijala na raspolaganju, koji je mogao biti ili profesionalno kvalitetan ili senzacionalno-atraktivan, ali nikako oba istovremeno, napravi više nego solidan dokumentarac koji pokazuje i distancu i aktuelnost tamo gde treba. “U posljednjem trenutku” možda ostane ispod radara i u senci igrane verzije istih događaja u filmu “A Private War” (2018) Matthewa Heinemana s Rosamund Pike u ulozi Marie Colvin, ali to nikako ne znači da ga treba zaobići.
"U posljednjem trenutku" / "Under the Wire"
Scenarist i redatelj: Chris Martin
Producenti: Tom Brisley, Danny Gabai i Michael Kronish
Direktor fotografije: Steve Organ
Montaža: Dudley Sargeant
Glazba: Glenn Gregory i Berenice Scott
Zemlja podrijetla: Ujedinjeno Kraljevstvo
Godina proizvodnje: 2018.
Trajanje: 95 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.
Scenarist i redatelj: Chris Martin<br> Producenti: Tom Brisley, Danny Gabai i Michael Kronish<br> Direktor fotografije: Steve Organ<br> Montaža: Dudley Sargeant<br> Glazba: Glenn Gregory i Berenice Scott<br> Zemlja podrijetla: Ujedinjeno Kraljevstvo<br> Godina proizvodnje: 2018.<br> Trajanje: 95 minuta15. ZagrebDox: "U posljednjem trenutku" - Rat, direktno