Početna Recenzije 15. ZagrebDox: "U posljednjem trenutku" - Rat, direktno

15. ZagrebDox: “U posljednjem trenutku” – Rat, direktno

-

Posao ratnog dopisnika često se posmatra jednostrano i pojednostavljeno, bilo da se na njih gleda s divljenjem kao na poslednju liniju odbrane čovečnosti, bilo da ih se gleda s visoka i lepe im se etikete ovisnika o ratu ili im se učitavaju mesijanski kompleksi. Svega toga ima, bilo je i biće u budućnosti dok je ratova i ratovanja, a dopisnici su ljudi kao i svi drugi, različiti, sa svojim vrlinama i manama, ali takođe s neponovljivim iskustvom koje ih je oblikovalo drugačije nego obične ljude. U svojoj generaciji možda je i najdublji trag ostavila dopisnica lista Sunday Times i raznih britanskih i američkih servisa, Amerikanka Marie Colvin, tragično nastradala u Homsu 2012. godine, pri početku (još uvek nezavršenog) sirijskog rata. Pamtićemo je po britkom jeziku pri javljanjima u televizijski program i još britkijem peru u pisanim člancima, po povezu na oku koji je zaradila na zadatku na Šri Lanki te po rešenosti da bude uvek tamo gde je gusto. Oni koji su je poznavali mogli bi reći da je bila i ćudljiva, teška za saradnju, s izraženom autodestruktivnom crtom.

Colvin se u blokirani Homs, zajedno s Paulom Conroyem, svojim snimateljem i autorom memoara na osnovu kojih je snimljen “U posljednjem trenutku” / “Under the Wire” (2018) Britanca Chrisa Martina, ušunjala ilegalno kako bi probila medijsku blokadu i izveštavala o zločinima koje zvanična sirijska vojska pod komandom Bashara Al-Assada čini nad pobunjenim civilnim stanovništvom. Tamo je otkrila improvizovanu bolnicu/sklonište zvano podrum udovica gde su se sklanjali i improvizovanim sredstvima lečili nemoćni civili – deo strašnih priča koje su zapanjile čak i Colvin koja je prošla Čečeniju, Libiju, Istočni Timor i Bliski Istok, pa je sirijski rat nazvala najužasnijim u svojoj novinarskoj karijeri. Poginula je devet dana nakon dolaska, kada je vojni projektil pogodio improvizovani medijski centar, verovatno namerno ciljajući baš tu zgradu i baš te ljude, zapadne novinare i njihove lokalne asistente.

Van ideoloških matrica, reditelju Christopheru Martinu uspelo je da od materijala na raspolaganju, koji je mogao biti ili profesionalno kvalitetan ili senzacionalno-atraktivan, ali nikako oba istovremeno, napravi više nego solidan dokumentarac koji pokazuje i distancu i aktuelnost tamo gde treba.

Svi ovi događaji prikazani su između polovine i dve trećine filma, nakon čega dolazi do promene perspektive i tona: glavni narator Paul Conroy postaje i centralni lik, a kao glavna tema se nameće njegova borba za preživljavanje. Menja se i stil koji je do tada bio na liniji news dokumentarca, preglednog narativa, potpognut intervjuima sa svedocima, pa čak i (doduše minimalnim) dramskim rekonstrukcijama. “U posljednjem trenutku” tada postaje hektičan, zasnovan uglavnom na found footage materijalu distinktivno amaterskog porekla i varijabilnog kvaliteta. S time se menja i ton filma, od fingirano uravnoteženog do trilerski napetog, iako nam je ishod u principu poznat jer u suprotnom ne bi bilo filma.

Možemo se koristiti različitim odbrambenim mehanizmima pozivajući se na ideologiju koja diktira izbor strane u nekom sukobu, pa čak i cinizmom kako bismo osporili “U posljednjem trenutku” posmatarajući ga kao pristrasni dokumentarac (što svakako jeste, kao što je to uostalom i novinarstvo kao profesija) ili kao još jednu novinarsko-reportersku eskapadu u kojoj upravo ta struka dobija na značaju. Oba argumenta duboko su pogrešna. Upravo novinari i reporteri poput Marie Colvin posuđuju svoj glas koji nosi veću, nezanemarivu težinu, dajući medijsku pažnju događajima i ljudima za koje svet nikad ne bi doznao da postoje. Van ideoloških matrica, reditelju Christopheru Martinu uspelo je da od materijala na raspolaganju, koji je mogao biti ili profesionalno kvalitetan ili senzacionalno-atraktivan, ali nikako oba istovremeno, napravi više nego solidan dokumentarac koji pokazuje i distancu i aktuelnost tamo gde treba. “U posljednjem trenutku” možda ostane ispod radara i u senci igrane verzije istih događaja u filmu “A Private War” (2018) Matthewa Heinemana s Rosamund Pike u ulozi Marie Colvin, ali to nikako ne znači da ga treba zaobići.
"U posljednjem trenutku" / "Under the Wire"

O FILMU:

Scenarist i redatelj: Chris Martin
Producenti: Tom Brisley, Danny Gabai i Michael Kronish
Direktor fotografije: Steve Organ
Montaža: Dudley Sargeant
Glazba: Glenn Gregory i Berenice Scott
Zemlja podrijetla: Ujedinjeno Kraljevstvo
Godina proizvodnje: 2018.
Trajanje: 95 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi

U Češkoj danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi, koji će potrajati od 27. listopada do 8. studenog.

Al Jazeera Balkans: “Ponoćni putnik” i “Ivanova igra”

Al Jazeera Balkans na svom će programu ovog tjedna prikazati "Ponoćnog putnika" Hassana Fazilija te "Ivanovu igru" Tomislava Žaje.

Danas počinje 63. DOK Leipzig, niz hrvatskih projekata u industrijskom programu

Danas (ponedjeljak, 26.10.) počinje 63. Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu - DOK Leipzig.

“Hall of Fame”: Chantal Akerman

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma", donosi dvije projekcije posvećene Chantal Akerman.

18. Liburnia Film Festival: “Zašto mama vazda plače?” – Sjećanja iz Pustograda

"Zašto mama vazda plače?" (2019) Karmen Obrdalj, prati glavnu protagonisticu Enu na putovanju u grad iz djetinjstva.

“Push” – Kupi jeftino, prodaj skupo pa sve opet ponovi

Fredrik Gertten u dokumentarcu "Push" (2019) ispituje širi kontekst stanovanja kao jednog od osnovnih ljudskih prava.

“Totally Under Control” – Tragična farsa virusa i Trumpa

Autori "Totally Under Control" film koriste kao ozbiljnu optužnicu protiv američke vlade, čiji je iskonski grijeh ignoriranje znanosti u korist političke (i vjerojatno financijske) dobiti.

Case study “Jedne od nas”: Zahvatiti šire od filmske slike

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu održan je i case study dokumentarnog filma "Jedne od nas" (2020) hrvatskog redatelja Đure Gavrana.

Hrvatski filmovi na Doclisboi, Jihlavi i Viennaleu

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno posebnog izdanja ZagrebDoxa.