PočetnaVijestiPoznati žiriji 15. ZagrebDoxa

Poznati žiriji 15. ZagrebDoxa

|

O pobjedničkom ostvarenju 15. ZagrebDoxa, dobitniku Velikog pečata za najbolji film iz međunarodnog natjecateljskog programa, ove godine će odlučiti Nebojša Slijepčević, Želimir Žilnik i Tue Steen Müller. Sva tri člana imaju brojne poveznice sa ZagrebDoxom: Nebojša Slijepčević, koji ove godine predsjedava međunarodnim žirijem, na prvom izdanju festivala dobio je (ex aequo) Nagradu publike za Direkt (40): “Bez tate”, a njegov dokumentarac “Gangster te voli” (Restart, 2013.) otvorio je ZagrebDox 2013. godine osvojivši i HT Nagradu publike. Tue Steen Müller sa ZagrebDoxom je također od prvog izdanja; bio je član međunarodnog žirija 2005. godine, a na brojnim izdanjima sudjelovao je kao selektor, predavač i voditelj ZagrebDox Pro radionica. Želimir Žilnik na ZagrebDoxu je gostovao s dokumentarcima “Pirika na filmu” (2013) i “Evropa preko plota” (2005), od kojih je potonji i nagrađen Velikim pečatom.

O dobitniku Velikog pečata za najbolji film iz regionalnog natjecateljskog programa odlučivat će žiri u sastavu: v.d. direktorice Sheffield Doc/Festa Melanie Iredale, bosanskohercegovački redatelj Nedžad Begović i hrvatski TV novinar, redatelj i direktor Motovun Film Festivala Igor Mirković.

Mladi žiri, koji će odlučivati o dobitniku Malog pečata za najbolji film autora do 35 godina, čine srpski redatelj Marko Grba Singh, hrvatski redatelj Zorko Sirotić i danski filmski autor Christian Sønderby Jepsen.

Uz službene nagrade, koje osim navedenih uključuju i HT Nagradu publike, na ZagrebDoxu se dodjeljuje i niz posebnih nagrada. Nagradu Movies That Matter za film koji na najbolji način promiče ljudska prava dodjeljuje žiri u sastavu: gruzijski redatelj Rati Oneli, direktor ljubljanske Animateke Igor Prassel i politologinja i aktivistica Sara Kekuš.

Od prošle godine na ZagrebDoxu se dodjeljuje Nagrada međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI za najbolji film iz regionalnog natjecateljskog programa. Članovi FIPRESCI žirija su: talijanski filmski kritičar Roberto Tirapelle, ruska filmska kritičarka Irena Kotelovič i hrvatski filmski kritičar Dragan Jurak, dok žiri Teen Doxa čine učenice i učenici Škole za grafiku, dizajn i medijsku kulturu u Zagrebu: Fabio Bastijanić, Lucija Blažan, Luka Drmić-Banović, Lula Filipović, Rajna Franulović, Karolina Horvat, Jakov Hršak, Klara Jovanov, Mia Kramarić, Helena Mrzlečki i Kristina Lončarić.

I ove godine osnivač i direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski dodijelit će Nagradu Mojoj generaciji. Nagrada se dodjeljuje onim autorima koji su, najčešće tiho i nenametljivo, kvalitetom svojih radova, prisutni i presudni u dokumentarizmu godinama, pa i desetljećima. Autorima bez kojih nema dokumentarnog filma.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Što je nama kino danas? Nacrt za istraživanje djelovanja Art-kina Croatia u Rijeci

Čak i površno poznavanje riječke kulturno-filmske scene prepoznaje Art-kino Croatia kao središnje mjesto kojem ostale inicijative graviraju.

Mia Maros Živković: “‘Oda’ je pjesma, hvalospjev ženama”

Naša najnovija sugovornica je Mia Maros Živković, redateljica dokumentarca "Oda" (2024), koji je na Gledalištu osvojio Posebno priznanje.

Julien Temple u riječkom Art-kinu

U sklopu programa "Cinehill hoće ići na more", u Art-kino stiže višestruko nagrađivani britanski autor Julien Temple.

Rani padovi Stanleya Kubricka

Četvrti tekst esejističkog serijala "Mineur/majeur" donosi pogled na manje poznate dokumentarce Stanleya Kubricka.

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.