PočetnaVijestiPoznati žiriji 15. ZagrebDoxa

Poznati žiriji 15. ZagrebDoxa

-

O pobjedničkom ostvarenju 15. ZagrebDoxa, dobitniku Velikog pečata za najbolji film iz međunarodnog natjecateljskog programa, ove godine će odlučiti Nebojša Slijepčević, Želimir Žilnik i Tue Steen Müller. Sva tri člana imaju brojne poveznice sa ZagrebDoxom: Nebojša Slijepčević, koji ove godine predsjedava međunarodnim žirijem, na prvom izdanju festivala dobio je (ex aequo) Nagradu publike za Direkt (40): “Bez tate”, a njegov dokumentarac “Gangster te voli” (Restart, 2013.) otvorio je ZagrebDox 2013. godine osvojivši i HT Nagradu publike. Tue Steen Müller sa ZagrebDoxom je također od prvog izdanja; bio je član međunarodnog žirija 2005. godine, a na brojnim izdanjima sudjelovao je kao selektor, predavač i voditelj ZagrebDox Pro radionica. Želimir Žilnik na ZagrebDoxu je gostovao s dokumentarcima “Pirika na filmu” (2013) i “Evropa preko plota” (2005), od kojih je potonji i nagrađen Velikim pečatom.

O dobitniku Velikog pečata za najbolji film iz regionalnog natjecateljskog programa odlučivat će žiri u sastavu: v.d. direktorice Sheffield Doc/Festa Melanie Iredale, bosanskohercegovački redatelj Nedžad Begović i hrvatski TV novinar, redatelj i direktor Motovun Film Festivala Igor Mirković.

Mladi žiri, koji će odlučivati o dobitniku Malog pečata za najbolji film autora do 35 godina, čine srpski redatelj Marko Grba Singh, hrvatski redatelj Zorko Sirotić i danski filmski autor Christian Sønderby Jepsen.

Uz službene nagrade, koje osim navedenih uključuju i HT Nagradu publike, na ZagrebDoxu se dodjeljuje i niz posebnih nagrada. Nagradu Movies That Matter za film koji na najbolji način promiče ljudska prava dodjeljuje žiri u sastavu: gruzijski redatelj Rati Oneli, direktor ljubljanske Animateke Igor Prassel i politologinja i aktivistica Sara Kekuš.

Od prošle godine na ZagrebDoxu se dodjeljuje Nagrada međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI za najbolji film iz regionalnog natjecateljskog programa. Članovi FIPRESCI žirija su: talijanski filmski kritičar Roberto Tirapelle, ruska filmska kritičarka Irena Kotelovič i hrvatski filmski kritičar Dragan Jurak, dok žiri Teen Doxa čine učenice i učenici Škole za grafiku, dizajn i medijsku kulturu u Zagrebu: Fabio Bastijanić, Lucija Blažan, Luka Drmić-Banović, Lula Filipović, Rajna Franulović, Karolina Horvat, Jakov Hršak, Klara Jovanov, Mia Kramarić, Helena Mrzlečki i Kristina Lončarić.

I ove godine osnivač i direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski dodijelit će Nagradu Mojoj generaciji. Nagrada se dodjeljuje onim autorima koji su, najčešće tiho i nenametljivo, kvalitetom svojih radova, prisutni i presudni u dokumentarizmu godinama, pa i desetljećima. Autorima bez kojih nema dokumentarnog filma.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije