PočetnaNajaveZagrijavanje za 15. ZagrebDox u Dokukinu KIC

Zagrijavanje za 15. ZagrebDox u Dokukinu KIC

|

Zagrebačko Dokukino KIC pripremilo je program zagrijavanja za ovogodišnji ZagrebDox. Od petka 15. veljače do nedjelje 17. veljače u Preradovićevoj 5 bit će prikazan niz kvalitetnih i nagrađivanih dokumentaraca s prijašnjih festivalskih izdanja najvećeg hrvatskog festivala dokumentarnog filma.

“Čin smaknuća” / “The Act of Killing” (2012) Amerikanca Joshue Oppenheimera, osvojio je na ZagrebDoxu 2013. godine nagradu Movies That Matter, a uz nominaciju za Oscara osvojio je nagradu EFA-e za najbolji europski dokumentarac. “Čin smaknuća” vizija je iz noćne more, putovanje kroz uspomene i maštu nesmiljenih zločinaca i šokantno banalnog režima korupcije u Indoneziji. Film pogledajte u petak, 15. veljače u 21 sat.

U subotu, 16. veljače od 19 sati na rasporedu je “Kudzu loza” / “Kudzu Vine” (2011) u režiji američkog autora Josha Gibsona, koji je na ZagrebDoxu 2013. osvojio Veliki pečat za najbolji film u međunarodnoj konkurenciji, a nakon toga je na programu “Miran život” / “Mirnaja zhizn” (2004) Švicarca Antoinea Cattina i Rusa Pavela Kostomarova, ovjenčan Malim pečatom za najbolji film autora do 35 godina starosti.

Istog dana bit će prikazan dokumentarac “Dubina dva” (2016) srpskog redatelja Ognjena Glavonića, pobjednički film regionalne konkurencije ZagrebDoxa 2017. te dobitnik Malog pečata za najbolji film autora do 35 godina starosti. Eksperimentalno-dokumentarni triler o masovnoj grobnici u predgrađu Beograda koja svjedoči dvadeset godina starim zločinima, Glavonić je pretočio u priču svog višestruko nagrađenog igranog prvijenca “Teret” (2018).

U nedjelju ,17. veljače od 19 sati moći ćete pogledati nizozemsko-belgijski “Ne ostavljaj me” / “Ne me quitte pas” (2013) Sabine Lubbe Bakker i Nielsa van Koevordena, koji je na ZagrebDoxu 2014. godine osvojio Posebno priznanje žirija u međunarodnoj konkurenciji te je proglašen najboljim dokumentarcem 2015. prema izboru kritičara časopisa Sight & Sound. Od 21 sat na rasporedu je čileanski “Posljednja postaja”“La última estación” (2012) Cristiana Sota i Cataline Vergara, nagrađen Velikim pečatom za najbolji film u međunarodnoj konkurenciji na ZagrebDoxu 2014. godine.

Više informacija dostupno je na službenim stranicama Dokukina.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.