Početna Najave Zagrijavanje za 15. ZagrebDox u Dokukinu KIC

Zagrijavanje za 15. ZagrebDox u Dokukinu KIC

-

Zagrebačko Dokukino KIC pripremilo je program zagrijavanja za ovogodišnji ZagrebDox. Od petka 15. veljače do nedjelje 17. veljače u Preradovićevoj 5 bit će prikazan niz kvalitetnih i nagrađivanih dokumentaraca s prijašnjih festivalskih izdanja najvećeg hrvatskog festivala dokumentarnog filma.

“Čin smaknuća” / “The Act of Killing” (2012) Amerikanca Joshue Oppenheimera, osvojio je na ZagrebDoxu 2013. godine nagradu Movies That Matter, a uz nominaciju za Oscara osvojio je nagradu EFA-e za najbolji europski dokumentarac. “Čin smaknuća” vizija je iz noćne more, putovanje kroz uspomene i maštu nesmiljenih zločinaca i šokantno banalnog režima korupcije u Indoneziji. Film pogledajte u petak, 15. veljače u 21 sat.

U subotu, 16. veljače od 19 sati na rasporedu je “Kudzu loza” / “Kudzu Vine” (2011) u režiji američkog autora Josha Gibsona, koji je na ZagrebDoxu 2013. osvojio Veliki pečat za najbolji film u međunarodnoj konkurenciji, a nakon toga je na programu “Miran život” / “Mirnaja zhizn” (2004) Švicarca Antoinea Cattina i Rusa Pavela Kostomarova, ovjenčan Malim pečatom za najbolji film autora do 35 godina starosti.

Istog dana bit će prikazan dokumentarac “Dubina dva” (2016) srpskog redatelja Ognjena Glavonića, pobjednički film regionalne konkurencije ZagrebDoxa 2017. te dobitnik Malog pečata za najbolji film autora do 35 godina starosti. Eksperimentalno-dokumentarni triler o masovnoj grobnici u predgrađu Beograda koja svjedoči dvadeset godina starim zločinima, Glavonić je pretočio u priču svog višestruko nagrađenog igranog prvijenca “Teret” (2018).

U nedjelju ,17. veljače od 19 sati moći ćete pogledati nizozemsko-belgijski “Ne ostavljaj me” / “Ne me quitte pas” (2013) Sabine Lubbe Bakker i Nielsa van Koevordena, koji je na ZagrebDoxu 2014. godine osvojio Posebno priznanje žirija u međunarodnoj konkurenciji te je proglašen najboljim dokumentarcem 2015. prema izboru kritičara časopisa Sight & Sound. Od 21 sat na rasporedu je čileanski “Posljednja postaja”“La última estación” (2012) Cristiana Sota i Cataline Vergara, nagrađen Velikim pečatom za najbolji film u međunarodnoj konkurenciji na ZagrebDoxu 2014. godine.

Više informacija dostupno je na službenim stranicama Dokukina.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi

U Češkoj danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi, koji će potrajati od 27. listopada do 8. studenog.

Al Jazeera Balkans: “Ponoćni putnik” i “Ivanova igra”

Al Jazeera Balkans na svom će programu ovog tjedna prikazati "Ponoćnog putnika" Hassana Fazilija te "Ivanovu igru" Tomislava Žaje.

Danas počinje 63. DOK Leipzig, niz hrvatskih projekata u industrijskom programu

Danas (ponedjeljak, 26.10.) počinje 63. Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu - DOK Leipzig.

“Hall of Fame”: Chantal Akerman

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma", donosi dvije projekcije posvećene Chantal Akerman.

18. Liburnia Film Festival: “Zašto mama vazda plače?” – Sjećanja iz Pustograda

"Zašto mama vazda plače?" (2019) Karmen Obrdalj, prati glavnu protagonisticu Enu na putovanju u grad iz djetinjstva.

“Push” – Kupi jeftino, prodaj skupo pa sve opet ponovi

Fredrik Gertten u dokumentarcu "Push" (2019) ispituje širi kontekst stanovanja kao jednog od osnovnih ljudskih prava.

“Totally Under Control” – Tragična farsa virusa i Trumpa

Autori "Totally Under Control" film koriste kao ozbiljnu optužnicu protiv američke vlade, čiji je iskonski grijeh ignoriranje znanosti u korist političke (i vjerojatno financijske) dobiti.

Case study “Jedne od nas”: Zahvatiti šire od filmske slike

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu održan je i case study dokumentarnog filma "Jedne od nas" (2020) hrvatskog redatelja Đure Gavrana.

Hrvatski filmovi na Doclisboi, Jihlavi i Viennaleu

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno posebnog izdanja ZagrebDoxa.