Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Ja sam druga ti"

Okosnicu programa ovogodišnjeg ZagrebDoxa, između ostalog, čini i program Teen Dox, koji donosi pet filmova različite tematike s fokusom na tinejdžere. Nanfu Wang je nezavisna redateljica iz Kine koja živi i radi u New Yorku. Njezin nagrađivani dugometražni prvijenac “Vrabac huligan” / “Hooligan Sparrow” (2016) natjecao se prije dvije godine u međunarodnoj konkurenciji ZagrebDoxa, dok redateljica ovaj put donosi film “Ja sam druga ti” / “I Am Another You” (2017). Na proputovanju kroz Ameriku Wang je pratila mladog karizmatičnog Dylana, koji je udobnost vlastita doma i obiteljsku ljubav zamijenio životom na ulici. Fascinirana njegovim izborom kojim prkosi društvenim normama i potaknuta vlastitim slobodarskim mislima, Nanfu istražuje pojam individualne slobode i njezine granice.

Danski redatelj Emil Næsby Hansen u filmu “Nas dvoje” / “The Two of Us” / “Skjold & Isabel” (2018) govori o prvoj tinejdžerskoj ljubavi, ali i prvom prekidu. Iako Skjold i Isabel više nisu zaljubljeni, zauvijek će biti jedan drugome prva ljubav. Dok pokušavaju shvatiti što su kao par, a što kao pojedinci, razvijaju snažno prijateljstvo u kojem će uvijek postojati nostalgično sjećanje na ljeto u Kopenhagenu, kad je njihova ljubav bila na vrhuncu.

Američki redateljski dvojac Cristina Costantini – Darren Foster u “Sajmu znanosti” / “Science Fair” (2018) propituju izazove pred kojima se nalazi devet srednjoškolaca s različitih strana svijeta na međunarodnom sajmu znanosti u Los Angelesu. Taj višestruko nagrađivani dokumentarac uvodi nas u svijet ozbiljnog rivalstva, ali i u zabavni svijet tinejdžerskih hormona koji je, čini se, uvijek isti bez obzira na to gdje se nalazili.

Upečatljivi ženski lik buntovne palestinske tinejdžerice koja se želi prijaviti u vojsku donosi kanadska redateljica Christy Garland u filmu “Što Walaa želi” / “What Walaa Wants” (2018). Odrastajući u najvećem izbjegličkom kampu na Zapadnoj obali, uz Pojas Gaze, i pod vojnim nadzorom Izraela, Walaa sanja o tome da postane policajka, obuče uniformu, izbjegne brak i zarađuje sama za svoj život. Unatoč upozorenjima da žene ne bi trebale biti u vojsci i da sramoti obitelj, ona se prijavljuje – i prolazi selekciju.

Mladi Amerikanac Benjamin Mullinkosson predstavlja priču o Peteru i Matthewu, dva crvenokosa brata i njihovu odrastanju u američkoj obiteljskoj svakodnevici. Bratski odnos koji tek naizgled djeluje složno otvara priču o suočavanju s individualnim strahovima. Matthew se iracionalno i ekstremno boji pasa, a Peter je opsjednut TV emisijom “Survivor”. Film “Ma daj, ne budi p(ip)!” / “Don’t Be a Dick About It” (2018) dokumentira simpatičnu braću u konstantnoj svađi dok nastoje prevladati vlastite strahove. Iako prihvaćaju međusobne razlike i nedostatke, jednako im se, ako ne i više, izruguju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here