PočetnaNajave15. ZagrebDox, Stanje stvari: #metoo, Franco, "starovjerci"...

15. ZagrebDox, Stanje stvari: #metoo, Franco, “starovjerci”…

-

Službeni program Stanje stvari ovogodišnjeg ZagrebDoxa gledateljima daje uvid u poznate ili manje poznate događaje, nudi zanimljive i nove poglede na brojne društvene fenomene, a njegove dokumentarne priče nerijetko vode gledatelje u najudaljenije zakutke našega planeta. Ove godine putujemo sve do sibirske tajge, gdje susrećemo Braguine i Killine, dvije zaraćene obitelji. Pobliže upoznajemo i nevjerojatno hrabru iračku reporterku Noor Al Helli i doznajemo sve o malim pobjedama žrtava Francova režima u Španjolskoj. U njemačkom dokumentarcu Greška sustava obračunavamo se pak s općeprihvaćenim pojmom ekonomskog rasta i za kraj posjećujemo četveročlanu obitelj u Mumbaiju i njihova pijetla.

U svojem novom dokumentarnom filmu “Generacija bogatstva” / “Generation Wealth” (2018) Amerikanka Lauren Greenfield (“Kraljica Versaillesa”, “Djeca i novac”, “KULTura ljepote”…) pokušava odgonetnuti odakle proizlazi suvremena opsesija bogatstvom. Među brojnim sugovornicima, bogatašima, starletama i celebrityjima, nalazi se i tzv. antikrist financijskog svijeta, Florian Homm. Film je 2018. godine otvorio Sundance, a prikazan je i na Berlinaleu, SXSW-u, CPH:DOX-u i drugim festivalima. 

Važnu priču o hrabroj Iračanki donosi dokumentarac “Žene s eksplozivnim naušnicama” / “Women with Gunpowder Earrings” (2018) iranskog redatelja Reze Farahmanda. Njegova protagonistica, Noor Al Helli, novinarka je koja potaknuta surovom svakodnevnicom rata i terorizmom na Bliskom istoku, odlazi u oslobođeno, ali još uvijek opasno područje u sjevernom Iraku. U kampu pod kontrolom iračke vlasti susreće one o kojima u tom kontekstu rijetko razmišljamo, obitelji terorista, žene i djecu okružene mirisom baruta i zvukovima eksplozija. Nagrađen Priznanjem za najbolju režiju na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Cinema Vérité u Iranu, film svjedoči o nevjerojatnoj snazi volje jedne žene da promijeni svijet oko sebe.

Dva dokumentarca kritički se odnose prema postojećem stanju svjetskog ekonomskog i ekološkog sustava. Njemački “Greška sustava” / “System Error” (2018) Floriana Opitza bavi se pitanjem suvremenog kapitalizma, koji se temelji na konceptu beskrajnog rasta. Zašto toliko inzistiramo na neprestanom rastu ako znamo da nas to u konačnici može dokrajčiti? Drugi film vizualno je dojmljiv “Živjeti u prošlosti budućnosti” / “Living in the Future’s Past” (2018) američke redateljice Susan Kucera, a tematizira odnos ljudi prema planetu. Film polazi od činjenice da je Zemlja postojala puno duže nego što smo se mi na njoj našli i postojat će i kad s nje nestanemo. U filmu progovara niz cijenjenih znanstvenika i filozofa, a pripovjedač i producent filma je slavni glumac Jeff Bridges.

U godini koju su obilježili pokreti #timesup i #metoo američka autorica Amy Adrion snimila je niz intervjua s uspješnim holivudskim redateljicama. Njezin dokumentarac “Samo pola slike” / “Half the Picture” (2018), nagrađen na Sundanceu, progovara o poražavajuće malom broju redateljica u Hollywoodu. U filmu o svojim počecima, uspjesima i poteškoćama govore, između ostalih, Ava DuVernay, Jill Soloway, Lena Dunham, Catherine Hardwicke, Miranda July i mnoge druge.

Na ZagrebDoxu će biti prikazan i jedan posve drugačiji dokumentarac u režiji svestranog francuskog vizualnog umjetnika i redatelja Clémenta Cogitorea (“Wakhan Front”, nagrađen na kanskom Tjednu kritike 2015, “Bielutin – u vrtu vremena”, prikazan na ZagrebDoxu 2013.). Film “Braguino” (2017), ovjenčan nagradama Dokufesta, Indielisboe i FID Marseillea i filmskih festivala u Moskvi i San Sebastianu, gledatelje vodi u središte sibirske tajge, 700 kilometara od prvog naselja. U bajkovitoj divljini do koje je moguće doći jedino helikopterom upoznajemo dvije zaraćene obitelji, Braguine i Killine. Potomci starovjeraca, proganjanih disidenata Ruske pravoslavne crkve, žive u potpunom skladu s prirodom, koji bi uskoro mogla ugroziti najavljena devastacija šume.

Američko-španjolski film “Šutnja drugih” / “The Silence of Others” / “El silencio de otros” (2018) u režiji Almudene Carracedo i Roberta Bahara, a s producentskim potpisom Pedra Almodóvara, film je o upornim pojedincima i njihovim malim pobjedama. Kontroverzni zakon o amnestiji u Španjolskoj je na snazi već 40 godina. U želji da prekinu vlastitu i kolektivnu šutnju, protagonisti filma, žrtve Francova režima, progovaraju o svojim sjećanjima. Film je osvojio Nagradu publike i Peace Film Prize na Berlinaleu, a nagrađen je i u Sheffieldu i Jihlavi

U Mumbai nas vodi kratkometražni indijski dokumentarac “Tungrus” (2018) redatelja Rishija Chandne. Upoznajemo četveročlanu obitelj koja svoj mali životni prostor dijeli s jednim posebnim pijetlom. Kako je tijekom vremena pernati ljubimac počeo zauzimati sve više prostora, počelo se postavljati pitanje pojesti ga ili ne. 


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije