PočetnaNajave15. ZagrebDox, Biografski dox: Dokumentarci o Johnu McEnroeu, Marie Colvin, Kate Nash...

15. ZagrebDox, Biografski dox: Dokumentarci o Johnu McEnroeu, Marie Colvin, Kate Nash…

-

Filmovi uvršteni u službeni program 15. ZagrebDoxa Biografski dox, gledateljima daju zanimljiv uvid u živote iznimnih pojedinaca čija postignuća, hrabrost ili aktivizam inspiriraju ljude diljem svijeta. Ove godine pobliže upoznajemo dva sportska genija: legendu tenisa Johna McEnroea izbliza prati jedan posve drugačiji sportski dokumentarac, a penjač Alex Honnold protagonist je filma o jednom od najopasnijih podviga u povijesti sportskog penjanja. Dva filma u fokusu imaju hrabre žene: ratna izvjestiteljica Marie Colvin predstavljena je u dokumentarcu koji prati njezinu posljednju izvjestiteljsku misiju, a jedan od naslova otkrit će što se dogodilo s nekadašnjom pop-senzacijom Kate Nash. Program donosi i film o indijskom nobelovcu i neumornom aktivistu za prava djece Kailashu Satyarthiju.

“U carstvu savršenstva” / “In the Realm of Perfection” / “L’empire de la perfection” (2018) francuskog autora Juliena Farauta živopisni je pogled izbliza na tenisku legendu Johna McEnroea na vrhuncu njegove karijere u osamdesetima. To je istodobno i zanimljiva studija sporta, ljudskog tijela i pokreta. Kadrovi izbliza, snimljeni iz različitih perspektiva, usporene snimke i 16-mm zapisi preuzeti iz Nacionalnog sportskog arhiva, ali i zanimljiv postupak vizualne analize finalnog meča na French Openu 1984. godine između Johna McEnroea i Ivana Lendla, grade jedinstven dokumentarni portret tog svadljivog genija.

Britanski dokumentarac “U posljednjem trenutku” / “Under the Wire” (2018) u režiji Chrisa Martina priča je o posljednjoj, fatalnoj misiji cijenjene britanske reporterke i ratne izvjestiteljice Sunday Timesa, Marie Colvin, ali i svjedočanstvo strahota koje prolaze hrabri novinari diljem svijeta u potrazi za istinom. U veljači 2012. godine Marie Colvin stigla je u Siriju u pratnji fotografa Paula Conroya kako bi izvještavala o sudbinama civila zatočenih u Homsu pod opsadom sirijske vojske. Marie se nikad nije vratila s misije, a ovaj dokumentarac, koji se temelji na istoimenoj knjizi Paula Conroya, priča je o njezinim posljednjim danima.

“Cijena neplaćenog” / “The Price of Free” (2018) američkog redatelja Dereka Doneena i producenta Davisa Guggenheima (“Čekajući Supermana”, “Neugodna istina”), nagrađen kao najbolji američki dokumentarac na Sundanceu 2018. godine, daje uzbudljiv uvid u nastojanja jednog čovjeka da iskorijeni dječji rad. Film prati Kailasha Satyarthija, aktivista za prava djece, i njegov tim u nizu akcija diljem svijeta. Kao mladić, Satyarthi je napustio obećavajuću karijeru inženjera i osnovao Bachao Andolan – pokret za spas djetinjstva. Procjenjuje se da je tijekom nekoliko desetljeća u Indiji spasio 87 tisuća djece. On je i začetnik jednog od najvećih pokreta civilnog društva, Global March Against Child Labor, preko kojeg su zahtijevali donošenje međunarodnog zakona protiv najgorih oblika dječjeg rada, i dobitnik Nobelove nagrade za mir 2014. godine, koju dijeli s Malalom Yousafzai.

“Kate Nash, podcijenjena djevojka” / “Kate Nash: Underestimate the Girl” (2018) u režiji Amerikanke Amy Goldstein intimni je portret Kate Nash, nekadašnje pop-senzacije koja se odrekla novca i slave kako bi otvoreno progovorila o nejednakosti u glazbenoj industriji. S 18 godina Kate je dominirala glazbenim top-ljestvicama, putovala je svijetom na turnejama, a njene pjesme dosezale su platinaste naklade. Kad je nekoliko godina kasnije odlučila stvarati glazbu pod vlastitim uvjetima, ostala je bez svega i stigla do ruba beskućništva i živčanog sloma. Film prati Kate Nash tijekom nekoliko godina dok pokušava održati kreativnu neovisnost i istovremeno platiti režije. Putem crowdfunding kampanje prikuplja sredstva za snimanje novog albuma, seli se u Los Angeles i započinje karijeru u TV seriji “Glow”.

U programu Biografski dox ove godine gledamo i već najavljenog aktualnog kandidata za nagradu Oscar u kategoriji dokumentarnog filma, “Free Solo” (2018) u režiji Amerikanaca Elizabeth Chai Vasarhelyi i Jimmyja China. Autori prate penjača Alexa Honnolda i njegovu misiju da bez užeta i zaštitne opreme prvi osvoji visoku okomitu stijenu El Capitan u Nacionalnom parku Yosemite. “Free Solo” je osvojio Nagradu publike na 43. Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu i nominiran je za nagradu BAFTA.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.

Dokukino KIC: Novi ciklus “Hall of Famea” i “20 dana u Mariupolju”

U zagrebačko Dokukino KIC između ostalog dolazi novi ciklus programa "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma".