PočetnaNajaveSunčica Ana Veldić na Monsterclassu Kinokluba Zagreb

Sunčica Ana Veldić na Monsterclassu Kinokluba Zagreb

|

Prvog dana veljače, točnije sutra (petak, 1.2.), na Monsterclass Kinokluba Zagreb dolazi Sunčica Ana Veldić, filmska autorica koja svoj impresivni eksperimentalno-dokumentaristički opus istovremeno gradi na čak tri platforme: kinoklubaško-amaterskoj, akademskoj i – veterinarskoj.

Njeno eksperimentiranje s rodovima i modusima filmskog stvaralaštva izazvalo je pažnju svjetski priznatih festivala i filmskih kritičara, a publiku je razoružala neposrednošću, nepredvidljivošću i osebujnim tretmanom svojih ljudskih i neljudskih protagonista.
Sunčica će u projekcijskoj dvorani Kinokluba Zagreb govoriti o autorskom filmu i načinu rada u Kinoklubu, idejama, istraživanju, igranju s rodovima, slobodi stvaranja, misterioznim putevima kojim autor dolazi do protagonista, te još su čudnovatijim procesima kojima odabire dokumentarističke postupke kojima ih predstavlja i oblikuje.

Koje su razlike između institucijskog i vaninstitucijskog obrazovanja, jesu li ta dva svijeta praktično spojiva, na koji način mogu funkcionirati zajedno i što se uopće iz svog tog kaosa može naučiti? Okupljeni će uz čašicu razgovora moći pogledati i izbor iz njenih kratkometražnih filmova, njih četiri na čelu s dokumentarcem “Precijenjena dramaturgija” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2017.). Druženje počinje u 20 sati, a program se odvija u projekcijskoj dvorani Kinokluba. Ulaz je besplatan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.