Početna Najave "Punk molitva" u Kinoklubu Zagreb

“Punk molitva” u Kinoklubu Zagreb

-

Kinoklub Zagreb od ove subote (12.1.) počinje prikazivati novi ciklus filmova pod nazivom “Punk molitva”, koji se bavi odnosom aktivizma i represivnih državnih uređenja. Projekcije će se održavati subotom od 20 sati u tjednom terminu, sve do 9. veljače.

Na rasporedu je ukupno pet filmova, dok će led probiti dokumentarac pritvorenog ukrajinskog dokumentarista Olega Sentsova, “Gamer” iz 2011. godine, o gameru koji je uspješniji u virtualnom nego stvarnom životu.

Tjedan dana kasnije na KKZ-ovo platno dolazi poznata pankerska molitva Mikea Lernera i Maksima Pozdorovkina, “Pussy Riot: A Punk Prayer” (2013), dok ćete 26.1. imati pogledati “Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom” (2015) Evgenija Afineevskog o brutalnim majdanskim prosvjedima.

Kinoklub Zagreb, “Punk molitva”, raspored projekcija:

  • 12.1.

“Gamer” (Oleg Sentsov, 2011.)

Mladi Ukrajinac većinu svog vremena provodi igrajući video igrice. Odličan je u pucanju u neprijatelje u “Quakeu”, ali ne tako uspješan u svom stvarnom životu, iz kojeg pokušava, ali ne uspijeva pobjeći.

  • 19.1.

“Pussy Riot: A Punk Prayer” (Mike Lerner i Maksim Pozdorovkin, 2013.)

Priča o Nadiji, Maši i Katji iz feminističkog umjetničkog kolektiva Pussy Riot. U veljači 2012. izveli su 40-sekundnu punk molitvu unutar glavne katedrale u Rusiji, što je dovelo do njihovog uhićenja na temelju vjerske mržnje, nakon čega je uslijedilo suđenje koje je odjeknulo diljem svijeta i preobrazilo lice ruskog društva. 

  • 26.1.

“Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom” (Jevgenij Afineevskij, 2015.)

Kroz događaje koji su se odvijali u 2013. i 2014. godini, ovaj dokumentarac svjedoči o formiranju novog pokreta za građanska prava u Ukrajini. Ono što je započelo kao mirne studentske demonstracije koje podupiru europsku integraciju, pretvorile se u punopravnu nasilnu revoluciju koja je zahtijevala ostavku predsjednika zemlje.

  • 2.2.

“The Trial: The State of Russia vs. Oleg Sentsov” (Askold Kurov, 2017.)

U kolovozu 2015., unatoč nedostatnim dokazima, nedosljednosti slučaja i promjeni svjedočenja ključnog svjedoka, ruski sudovi osudili su ukrajinskog redatelja Olega Sentsova na 20 godina zatvora. Film istražuje okolnosti slučaja, prati napredak suđenja i pokušaje Olegove obitelji, prijatelja i odvjetnika da ga spase iz zatvora.

  • 9.2.

“Naš novi predsjednik” / “Our New President” (Maksim Pozdorovkin, 2018.)

Dokumentarni film koji prati priču o predsjedničkoj kampanji Donalda Trumpa iz 2016. godine, ispričan je u cijelosti kroz snimke iz ruskih medija pod pokroviteljstvom države. “Naš novi predsjednik” je satira o ruskim medijima i njihovom preuzimanju američke politike.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine po izboru Hrvoja Krstičevića, glavnog urednika portala Dokumentarni.net.

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".