PočetnaNajave"Punk molitva" u Kinoklubu Zagreb

“Punk molitva” u Kinoklubu Zagreb

-

Kinoklub Zagreb od ove subote (12.1.) počinje prikazivati novi ciklus filmova pod nazivom “Punk molitva”, koji se bavi odnosom aktivizma i represivnih državnih uređenja. Projekcije će se održavati subotom od 20 sati u tjednom terminu, sve do 9. veljače.

Na rasporedu je ukupno pet filmova, dok će led probiti dokumentarac pritvorenog ukrajinskog dokumentarista Olega Sentsova, “Gamer” iz 2011. godine, o gameru koji je uspješniji u virtualnom nego stvarnom životu.

Tjedan dana kasnije na KKZ-ovo platno dolazi poznata pankerska molitva Mikea Lernera i Maksima Pozdorovkina, “Pussy Riot: A Punk Prayer” (2013), dok ćete 26.1. imati pogledati “Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom” (2015) Evgenija Afineevskog o brutalnim majdanskim prosvjedima.

Kinoklub Zagreb, “Punk molitva”, raspored projekcija:

  • 12.1.

“Gamer” (Oleg Sentsov, 2011.)

Mladi Ukrajinac većinu svog vremena provodi igrajući video igrice. Odličan je u pucanju u neprijatelje u “Quakeu”, ali ne tako uspješan u svom stvarnom životu, iz kojeg pokušava, ali ne uspijeva pobjeći.

  • 19.1.

“Pussy Riot: A Punk Prayer” (Mike Lerner i Maksim Pozdorovkin, 2013.)

Priča o Nadiji, Maši i Katji iz feminističkog umjetničkog kolektiva Pussy Riot. U veljači 2012. izveli su 40-sekundnu punk molitvu unutar glavne katedrale u Rusiji, što je dovelo do njihovog uhićenja na temelju vjerske mržnje, nakon čega je uslijedilo suđenje koje je odjeknulo diljem svijeta i preobrazilo lice ruskog društva. 

  • 26.1.

“Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom” (Jevgenij Afineevskij, 2015.)

Kroz događaje koji su se odvijali u 2013. i 2014. godini, ovaj dokumentarac svjedoči o formiranju novog pokreta za građanska prava u Ukrajini. Ono što je započelo kao mirne studentske demonstracije koje podupiru europsku integraciju, pretvorile se u punopravnu nasilnu revoluciju koja je zahtijevala ostavku predsjednika zemlje.

  • 2.2.

“The Trial: The State of Russia vs. Oleg Sentsov” (Askold Kurov, 2017.)

U kolovozu 2015., unatoč nedostatnim dokazima, nedosljednosti slučaja i promjeni svjedočenja ključnog svjedoka, ruski sudovi osudili su ukrajinskog redatelja Olega Sentsova na 20 godina zatvora. Film istražuje okolnosti slučaja, prati napredak suđenja i pokušaje Olegove obitelji, prijatelja i odvjetnika da ga spase iz zatvora.

  • 9.2.

“Naš novi predsjednik” / “Our New President” (Maksim Pozdorovkin, 2018.)

Dokumentarni film koji prati priču o predsjedničkoj kampanji Donalda Trumpa iz 2016. godine, ispričan je u cijelosti kroz snimke iz ruskih medija pod pokroviteljstvom države. “Naš novi predsjednik” je satira o ruskim medijima i njihovom preuzimanju američke politike.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije