PočetnaVijestiHAVC: Dokumentarcu o Josipu Brozu 150 tisuća kuna

HAVC: Dokumentarcu o Josipu Brozu 150 tisuća kuna

-

Ovoga petka, 14.12., održana je treća sjednica vijeća Hrvatskog audiovizualnog vijeća koji je u svojem drugom sazivu donio odluke o raspodjeli sredstava prema Javnom pozivu za dodjelu sredstava za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva – kategorije: poticanje razvoja projekata dugometražnih dokumentarnih filmova (rok 12. srpnja) te za programe međunarodne suradnje (rok 31. listopada).

HAVC-ovo vijeće (Mirna Supek-Janjić, Jadranka Islamović, Ivana Ivković, Antonio Nuić, Ivor Šiber, Zrinko Ogresta, Ivan-Goran Vitez, Neven Hitrec, Goran Mećava, Matko Burić, Lado Skorin i Vladimir Brnardić) odluku je donijelo po prijedlozima Umjetničkog vijeća (Katarina Zrinka Matijević, Petra Zlonoga, Ana Hušman, Tom Šakić, Nenad Polimac i Saša Ban), čija je 74. sjednica održana u srijedu, 12. prosinca 2018. godine.

Na ovaj rok 12. srpnja (2. rok odlučivanja) za poticanje razvoja projekata dugometražnih dokumentarnih filmova, ukupno su pristigle tri prijave, od kojih je prošla jedna u vrijednosti od 150 tisuća kuna. Riječ je o projektu naziva “Valter u Sibiru” scenarista i redatelja Marka Stričevića, koji nastaje pod produkcijskom kućom “Wofgang & Dolly” producentice Tamare Babun.

Riječ je o povijesno-biografskom dokumentarnom filmu u kojem tragovima anonimnog austrougarskog ratnog zarobljenika krećemo na putovanje po Rusiji u vrijeme Ruske revolucije i građanskog rata. Kako se priča kasnije razvija, doznajemo da je zarobljenik seljak podrijetlom iz Zagorja, po imenu Josip Broz.

Obrazloženje odluke od strane umjetničke savjetnice Katarine Zrinke Matijević:

“Autor nam donosi ideju za hibridni dokumentarni film (kombinacija animacije, arhive, istraživačke intervju metode te poetičnog dokumentarizma) kojim kroz dubinsko istraživanje rasvjetljava život ličnosti koja će od anonimusa postati vođa jedne države. Autor se ne libi propitivati kako hrabru tako i onu drugu stranu osobe koja se trudi sačuvati glavu na ramenima pod svaku cijenu, čime kroz scenarij dobivamo objektivnu sliku jedne osobe, ali i jedne povijesne epohe.

“Iznimno profesionalno pripremljen projekt koji će svoje mjesto naći na dokumentarnim festivalima koji njeguju povijesne i biografske kreativne filmove. Veliki interes mogle bi imati i televizijske kuće, kako s ovih prostora, tako i specijalizirani međunarodni povijesni TV kanali. Josip Broz još uvijek pobuđuje veliki interes širom svijeta, a film koji rasvjetljava njegov život za vrijeme boravka u Rusiji te koji objektivno propituje ulogu jednog tada anonimnog komunista, koji se nije libio prokazivati prijatelje kako bi sam ostao živ, mogla bi u današnje vrijeme biti prava filmska poslastica.

“Autor je priložio veliki broj dokaza o kretanju zarobljenika, a kasnije najamnog radnika pustošima Sibira. Iz scenarija je vidljivo da je autor imao priliku obići veliki broj lokacija snimanja te razgovarati s gotovo svim sudionicima filma. Autorovo poznavanje teme, entuzijazam i motivacija su zarazni.”


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije