PočetnaNajave"Upoznaj autora": Nebojša Slijepčević

“Upoznaj autora”: Nebojša Slijepčević

|

U Dokukinu KIC će ove subote, 15. prosinca u 19 sati, u sklopu programa “Upoznaj autora” filmski kritičar Mario Kozina predstaviti cijenjenog i višestruko nagrađivanog hrvatskog redatelja Nebojšu Slijepčevića, autora nagrađivanih dokumentaraca “Gangster te voli” (Restart, 2013.) i “Srbenka” (Restart, 2018.).

Nebojša Slijepčević prvi put je skrenuo pažnju na sebe kao značajni dio kreativnog tima iza dokumentarnog serijala “Direkt”, emitiranog na HRT-u od 2002. do 2012. godine, vjerojatno najboljeg programa koji se na tom mediju mogao vidjeti u to doba. Iako je radio i kratke igrane, pa čak i jedan animirani film, najprepoznatljiviji je kao autor dokumentaraca, najviše zbog velikog kino-hita “Gangster te voli” o ljubavnom provodadžiji Nediljku Babiću Gangsteru, ali i njegovog posljednjeg filma “Srbenka” o još uvijek prisutnom nacionalizmu i ksenofobiji u Hrvatskoj, koji je ove godine poharao svjetske festivale te zaslužio nagradu Doc Alliance za najbolji dokumentarni film godine.

Kako Nebojša bira teme za svoje filmove i što ga pokreće da upali kameru, saznajte u ugodnoj atmosferi novouređene dvorane KIC-a. Nakon upoznavanja s autorom i njegovom filmografijom, moći ćete pogledati redateljev posljednji film “Srbenka”.

Cijena ulaznice za program “Upoznaj autora” i film iznosi 20 kuna, a može se kupiti na ulazu u kino sat vremena prije njegovog početka (u ovom slučaju od 18 sati).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.