PočetnaNajaveANIDOK Zagreb: Radionica za animirani dokumentarni film u kinu Tuškanac

ANIDOK Zagreb: Radionica za animirani dokumentarni film u kinu Tuškanac

-

Jednodnevna intenzivna radionica za animirani dokumentarni film, ANIDOK Zagreb, održat će se ove subote, 1. prosinca, u zagrebačkom kinu Tuškanac. Radionica je namijenjena svim audiovizualnim stvaraocima zainteresiranima za upotrebu animacije u svojim filmskim projektima. Predavanjima, masterclassovima, prezentacijama i projekcijama animiranih filmova, organizatori pokušavaju odgovoriti na pitanje zašto je dobro koristiti animaciju u kombinaciji s drugim filmskim vrstama. Radionica je otvorena za javnost, a održava se u subotu od 13.30 sati u maloj dvorani kina Tuškanac. Ista završava projekcijom filma “Čarobna planina” / “La montagne magique” (2015) rumunjske autorice Ance Damian u 20.30 sati.

Na istom događaju švicarska redateljica Anka Schmid održat će masterclass o nastanku svog biografsko-dokumentarnog filma “Hairy” iz 2017., animiranog kombiniranim tehnikama stop-motion animacije. Film je prikazan na nedavno završenom DOK Leipzigu festivalu, dok će autorica govoriti i o svojim prethodnim radovima te o produkciji animiranih filmova u Švicarskoj.

Srpski redatelj Đorđe Marković te hrvatski koproducent Siniša Juričić iz zagrebačke produkcijske kuće Nukleus film održat će pak masterclass o produkciji dokumentarnog filma “Tko je smjestio Kaktusiću?” / “Poslednja avantura Kaktus Bate” (2018), nedavno premijerno prikazanog u Zagrebu. Govorit će o izazovima s kojima su se susreli tijekom produkcije ovog filma iznimnog vizualnog dojma, nastalog u kombinaciji snimanih materijala i 3D animacije. Kao projekt u razvoju film je sudjelovao i na ZagrebDoxu 2016. godine.

Domaće projekte animiranih dokumentaraca u produkciji predstavit će ekipe autora i producenata: Martina Meštrović i Tanja Vujasinović s projektom o Mariji Ujević Galetović, prvoj profesorici na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu, te jednoj od najutjecajnijih hrvatskih kiparica. Redatelji Igor Bezinović i Ivana Pipal uz producenticu Vanja Andrijević predstavit će svoj projekt “Mikrokazeta” u kojem animacija nastaje na temelju audio snimaka pronađenih na jednoj lošinjskoj plaži. Filmski autor Marko Dješka i umjetnička direktorica Hana Tintor otkrit će nam kako nastaje film o životu mlade transrodne žene u konzervativnoj sredini, dok će o važnosti zvuka u filmu govoriti dizajner zvuka na preko trideset filmova svih vrsta i rodova, Ivan Zelić iz Studija Nazor.

U Zagreb stiže i Makedonka Petrula Veljanovska, koja će kao selektorica festivala otkriti način biranja filmova za svoj festival dokumentarnog filma MakeDox, na kojem se između ostalih prikazuje i selekcija dokumentarnih i animiranih filmova za djecu i mlade.

Za kraj programa rezervirana je animirana doku-drama “Čarobna planina” redateljice Ance Damian. Film je to o pustolovnom životu poljskog izbjeglice Adama Jaceka Winkera i njegovom pokušaju mijenjanja svijeta. Ovaj je film na zagrebačkom Animafestu 2016. godine osvojio nagradu za najbolji dugometražni animirani film.

ANIDOK Zagreb organizira ASIFA Hrvatske uz podršku kina Tuškanac i Hrvatskog filmskog saveza te financijsku potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Ulaz na radionicu i projekciju je slobodan. Predavanja su na engleskom jeziku, a filmovi imaju engleske i hrvatske titlove.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije