Početna Vijesti "Toto and His Sisters" najbolji dokumentarac 21. Sarajevo Film Festivala

“Toto and His Sisters” najbolji dokumentarac 21. Sarajevo Film Festivala

-

Naslovna fotografija: Prizor iz dokumentarnog filma “Toto and His Sisters”

Prekjučer je okončano 21. izdanje uglednog Sarajevo Film Festivala koje se u BiH prijestolnici održavalo od 14. do 22. kolovoza.

Kompletan popis nagrađenih filmskih ostvarenja možete provjeriti na sljedećoj poveznici, dok ćemo se mi koncentrirati na dokumentarni dio službene konkurencije. Ovogodišnji žiri koji je odlučivao o pobjednicima vijećao je u sastavu: Boro Kontić (direktor sarajevskog Media centra), Juliano Ribeiro Salgado (redatelj) i Anka Schmid (redateljica / video-umjetnica).

Spomenuta trojka Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film 21. SFF-a dodijelila je rumunjskom filmu “Toto i njegove sestre” / “Toto and His Sisters” / “Toto şi surorile lui” (2014) Alexandera Nanaua o resetiranom životu troje maloljetnih ukućana bez majke koja je završila u zatvoru.

Mađarski film “Tititá” (2015., Tamás Almási) koji prati put 19-godišnjeg Roma, inače talentiranog  gitarista, prema zvjezdanim vrhuncima i izlasku iz začaranog kruga siromaštva, odnio je Posebnu nagradu žirija u dokumentarnom natjecateljskom programu.

Dansko-srpski “Flotel Europa” (2015) Vladimira Tomića o izbjegličkim putešesvijama samog autora došao je do Posebnog priznanja žirija, dok je Nagradu za ljudska prava završila u rukama BiH redateljice Jasmile Žbanić čiji “Jedan dan u Sarajevu” (2015), rađen u austrijskoj koprodukciji, nudi šaroliku interpretaciju Sarajlija u vezi ubojstva austrijskog nadvojvode Franza Ferdinanda početkom 20. stoljeća.

I za kraj još dvije važne crtice vezane za domaću doku-industriju. Nagradu publike za najbolji dokumentarni film osvojilo je ostvarenje s producentskim pečatima iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske (Factum). Radi se o dokumentarcu “U potrazi sa snom” (2015) redatelja Mladena Mitrovića, koji kroz potragu za glumcima svojeg prvog filma pokušava pronaći djeliće svoje prošlosti i zalog za novu budućnost.

Film Eve Kraljević o sestri Miji koja boluje od Downovog sindroma, “Lijepo mi je s tobom, znaš” (2015), uknjižio je Nagradu Europske dokumentarne mreže (EDN Talent Grant) koja se dodjeljuje talentiranim dokumentaristima iz regije.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine po izboru Hrvoja Krstičevića, glavnog urednika portala Dokumentarni.net.

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".