PočetnaVijesti"Toto and His Sisters" najbolji dokumentarac 21. Sarajevo Film Festivala

“Toto and His Sisters” najbolji dokumentarac 21. Sarajevo Film Festivala

-

Naslovna fotografija: Prizor iz dokumentarnog filma “Toto and His Sisters”

Prekjučer je okončano 21. izdanje uglednog Sarajevo Film Festivala koje se u BiH prijestolnici održavalo od 14. do 22. kolovoza.

Kompletan popis nagrađenih filmskih ostvarenja možete provjeriti na sljedećoj poveznici, dok ćemo se mi koncentrirati na dokumentarni dio službene konkurencije. Ovogodišnji žiri koji je odlučivao o pobjednicima vijećao je u sastavu: Boro Kontić (direktor sarajevskog Media centra), Juliano Ribeiro Salgado (redatelj) i Anka Schmid (redateljica / video-umjetnica).

Spomenuta trojka Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film 21. SFF-a dodijelila je rumunjskom filmu “Toto i njegove sestre” / “Toto and His Sisters” / “Toto şi surorile lui” (2014) Alexandera Nanaua o resetiranom životu troje maloljetnih ukućana bez majke koja je završila u zatvoru.

Mađarski film “Tititá” (2015., Tamás Almási) koji prati put 19-godišnjeg Roma, inače talentiranog  gitarista, prema zvjezdanim vrhuncima i izlasku iz začaranog kruga siromaštva, odnio je Posebnu nagradu žirija u dokumentarnom natjecateljskom programu.

Dansko-srpski “Flotel Europa” (2015) Vladimira Tomića o izbjegličkim putešesvijama samog autora došao je do Posebnog priznanja žirija, dok je Nagradu za ljudska prava završila u rukama BiH redateljice Jasmile Žbanić čiji “Jedan dan u Sarajevu” (2015), rađen u austrijskoj koprodukciji, nudi šaroliku interpretaciju Sarajlija u vezi ubojstva austrijskog nadvojvode Franza Ferdinanda početkom 20. stoljeća.

I za kraj još dvije važne crtice vezane za domaću doku-industriju. Nagradu publike za najbolji dokumentarni film osvojilo je ostvarenje s producentskim pečatima iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske (Factum). Radi se o dokumentarcu “U potrazi sa snom” (2015) redatelja Mladena Mitrovića, koji kroz potragu za glumcima svojeg prvog filma pokušava pronaći djeliće svoje prošlosti i zalog za novu budućnost.

Film Eve Kraljević o sestri Miji koja boluje od Downovog sindroma, “Lijepo mi je s tobom, znaš” (2015), uknjižio je Nagradu Europske dokumentarne mreže (EDN Talent Grant) koja se dodjeljuje talentiranim dokumentaristima iz regije.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagrebu u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.

16. Subversive Film Festival: “Knit’s Island” – Koliko je ‘stvarna’ virtualna stvarnost

"Knit’s Island" (2023) pored primarne teme granice između stvarnosti i VR-a, istražuje vrlo aktualne teme izolacije i otuđenosti društva.

“Oeconomia” i drugi nastavak “Putinovih svjedoka” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna prikazati prvi dio filma "Oeconomia", odnosno drugi "Putinovih svjedoka".

“Sakupljači bilja” Jumane Manne najbolji dokumentarac 16. Subversive Film Festivala

Dokumentarni film "Sakupljači bilja" (2022) redateljice Jumane Manne proglašen je najboljim dokumentarcem 16. Subversive Film Festivala.

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma dokumentarcu “Horror Vacui” Borisa Poljaka

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma pripao je dokumentarcu "Horror Vacui" (Hrvatski filmski savez, 2023.) Borisa Poljaka.

32. Dani hrvatskog filma: “Punim plućima” – Bez slatkorječivosti

Studentski dokumentarac Leile Elhoweris "Punim plućima" nadilazi "vježbovnost", govori o svekolikosti i budi pozitivne, konstruktivne porive.