PočetnaVijesti"Toto and His Sisters" najbolji dokumentarac 21. Sarajevo Film Festivala

“Toto and His Sisters” najbolji dokumentarac 21. Sarajevo Film Festivala

|

Naslovna fotografija: Prizor iz dokumentarnog filma “Toto and His Sisters”

Prekjučer je okončano 21. izdanje uglednog Sarajevo Film Festivala koje se u BiH prijestolnici održavalo od 14. do 22. kolovoza.

Kompletan popis nagrađenih filmskih ostvarenja možete provjeriti na sljedećoj poveznici, dok ćemo se mi koncentrirati na dokumentarni dio službene konkurencije. Ovogodišnji žiri koji je odlučivao o pobjednicima vijećao je u sastavu: Boro Kontić (direktor sarajevskog Media centra), Juliano Ribeiro Salgado (redatelj) i Anka Schmid (redateljica / video-umjetnica).

Spomenuta trojka Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film 21. SFF-a dodijelila je rumunjskom filmu “Toto i njegove sestre” / “Toto and His Sisters” / “Toto şi surorile lui” (2014) Alexandera Nanaua o resetiranom životu troje maloljetnih ukućana bez majke koja je završila u zatvoru.

Mađarski film “Tititá” (2015., Tamás Almási) koji prati put 19-godišnjeg Roma, inače talentiranog  gitarista, prema zvjezdanim vrhuncima i izlasku iz začaranog kruga siromaštva, odnio je Posebnu nagradu žirija u dokumentarnom natjecateljskom programu.

Dansko-srpski “Flotel Europa” (2015) Vladimira Tomića o izbjegličkim putešesvijama samog autora došao je do Posebnog priznanja žirija, dok je Nagradu za ljudska prava završila u rukama BiH redateljice Jasmile Žbanić čiji “Jedan dan u Sarajevu” (2015), rađen u austrijskoj koprodukciji, nudi šaroliku interpretaciju Sarajlija u vezi ubojstva austrijskog nadvojvode Franza Ferdinanda početkom 20. stoljeća.

I za kraj još dvije važne crtice vezane za domaću doku-industriju. Nagradu publike za najbolji dokumentarni film osvojilo je ostvarenje s producentskim pečatima iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske (Factum). Radi se o dokumentarcu “U potrazi sa snom” (2015) redatelja Mladena Mitrovića, koji kroz potragu za glumcima svojeg prvog filma pokušava pronaći djeliće svoje prošlosti i zalog za novu budućnost.

Film Eve Kraljević o sestri Miji koja boluje od Downovog sindroma, “Lijepo mi je s tobom, znaš” (2015), uknjižio je Nagradu Europske dokumentarne mreže (EDN Talent Grant) koja se dodjeljuje talentiranim dokumentaristima iz regije.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Sinoć otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox

U zagrebačkom Kaptol Boutiqe Cinema sinoć je svečano otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox.

Elvis Lenić: “Poslovanje Uljanika godinama je funkcioniralo po piramidalnoj shemi”

Na 20. ZagrebDoxu bit će prikazan i "Brod" (Kinematograf, 2023.), najnoviji dokumentarac redatelja Elvisa Lenića.

Hrvoje Pukšec: “Inzistirati na rastu i količini, neminovno vodi u probleme”

Još nekoliko dana preostalo je do otvaranja jubilarnog, 20....

Vladimira Spindler: “Umjetnost jako često nalazi inspiraciju iz muke umjetnika”

Vladimira Spindler donosi priču o ženama iz svoje obitelji u dokumentarcu "Geni moje djece" (Zagreb film, 2024.).

Katarina Lukec: “‘Đe je kruva nema gladi’ vidim kao poetiziranje ideje doma”

Katarina Lukec za Dokumentarni.net govori o svom novom filmu "Đe je kruva nema gladi" (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2023.).

“Manifest” – Iz Rusije, uživo

"Manifest" / "Manifesto" (2022) Angie Vinchito je u svakom slučaju nesumnjiva kritika suvremene putinovske Rusije.

Predavanje o Chrisu Markeru u Kino klubu Split

U Kino klubu Split (Ulica Slobode 28), u okviru...

“Bol” Ivana Faktora u programu 70. Oberhausena

Dokumentarno-eksperimentalni film "Bol" (Sve gore i gore, 2024.) Ivana Faktora ušao je u natjecateljski program 70. Oberhausena.

Dokumentarni Oktavijani filmovima “Dezerteri” i “El Shatt – nacrt za utopiju”

HDFK u zagrebačkom kinu Kinoteka po trideset i drugi put dodjeljuje svoju godišnju nagradu za najbolje filmove, Oktavijan.

“Titicut Follies” Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC

"Ludilo u Titicutu" / "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC.