Početna Vijesti Dodijeljene nagrade i priznanja 50. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva

Dodijeljene nagrade i priznanja 50. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva

-

U zagrebačkom kinu Tuškanac jučer je dodjelom nagrada i priznanja zatvorena jubilarna 50. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva (23. – 25.11.). Žiri u sastavu: redatelji Vladislav Knežević i Hana Jušić, montažer Hrvoje Mršić, filmolog Hrvoje Turković i glumica Sara Stanić tijekom javnog žiriranja po pravilima UNICA-e dodijelio je ukupno osam nagrada i četiri posebna priznanja. Najveći razlog za zadovoljstvo ove godine zasigurno imaju polaznici i mentori Restartove Škole dokumentarnog filma, koji su osvojili čak četiri nagrade – sve tri prve te jednu drugu.

Prva je nagrada tako pripala dokumentarcima “3. rujna 2015.” (2018) Sare Jurinčić koja se prisjeća svih vijesti spomenutog dana iz naslova, “Mjesto odakle vam pišem pisma” (2018) Nikoline Bodanović o obiteljskoj korenspodenciji iz inozemstva te “Remiza” (2018) Arona Kovačića, koji dokumentira običnu kišnu večer na zagrebačkoj Ljubljanici. Posebno priznanje žirija dodijeljeno je autorima ukupno četiri filma, među njima i jedinom dokumentarnom, “Majči” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2018.) Josipa Lukića, intimnom dvoplanskom razgovoru autora sa svojom majkom. Od dokumentarnih filmova još je Nagrada publike otišla obiteljskom portretu “Svaki dan se rodi novi mustang” (2018) samostalnog autora Joze Schmucha, koji je s istim ostvarenjem osvojio i drugu nagradu žirija.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza je završna godišnja priredba neprofesijskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj, a svake se godine održava u drugom gradu. Kinoklub Zagreb ove godine slavi 90 godina postojanja pa je tim povodom bio domaćin ovogodišnje Revije.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

31. Nordisk Panorama: “Umjetnica i lopov” najbolji nordijski dokumentarac 2020. godine

Završena je 31. Nordisk Panorama, godišnja smotra najboljih nordijskih kratkometražnih i dokumentarnih filmova.

Dina Pokrajac: “Namjera Arterije je približiti život i stvaranje umjetnika koji su obilježili svoje vrijeme”

Selektorica programa Dina Pokrajac za naš portal najavljuje ovogodišnje, četvrto izdanje festivala Arteria - tjedan filma o umjetnicima.

Hrvatski dokumentarci na posebnom izdanju ZagrebDoxa

U sklopu ovogodišnjeg posebnog izdanja ZagrebDoxa (4. - 11.10.) bit će prikazano dvanaest hrvatskih filmova.

Otvorene prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva

Otvorene su prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva, koja će se održati u Buzetu.

Dodijeljeni 72. Kreativni Emmyji i 41. Emmyji za najbolje vijesti i dokumentarne filmove

Doznali smo pobjednike 72. Kreativnih Emmyja i 41. Emmyja za najbolje vijesti i dokumentarne filmove.

U utorak počinje 4. Arteria – tjedan filma o umjetnicima

Ovog utorka u Zagrebu počinje četvrta Arteria - tjedan filma o umjetnicima u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC).

“Inconvenient Indian” do glavne doku-nagrade 45. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Prije nekoliko dana dodjelom nagrada i priznanja završio je 45. Međunarodni filmski festival u Torontu (10. - 19.9.).

U petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

U petak, 25. rujna ponovno se otvaraju vrata Dokukina KIC, jedinstvenog kina specijaliziranog za dokumentarce u centru Zagreba.

Poziv hrvatskim autorima za prijavu na DOK Film Market

U suradnji s HAVC-om, DOK Leipzig je otvorio poziv hrvatskim autorima za prijavu na ovogodišnje izdanje DOK Film Marketa.

3. AJB DOC: U srazu s virtualnim

Donosimo osvrt na 3. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, koji se u nešto drugačijim okolnostima održavao od 11. do 15.9.