PočetnaNajave"Free Solo": Prošlogodišnji doku-oskarovac na HRT-u

“Free Solo”: Prošlogodišnji doku-oskarovac na HRT-u

-

Hrvatska radiotelevizija za nešto više od tjedan dana (HTV 1, 5.4. u 12.25 sati) na svoje male ekrane dovodi jedan od najvećih dokumentarnih hitova posljednjih godina. Riječ je o dokumentarcu “Free Solo” – s HRT-a prevednog kao “Alex Honnold: Sam na stijeni” – američkih autora Elizabeth Chai Vasarhelyi i Jimmyja China, koji su početkom prošle godine uz tridesetak ostalih nagrada, osvojili i Oscara za najbolji dugometražni dokumentarni film.

Svjetsku premijeru “Free Solo” je doživio na Telluride Film Festivalu u kolovozu 2018. godine, televizijsku pak na National Geographicu u ožujku 2019., postavši najgledaniji dokumentarac ove kabelske mreže s 1,45 milijuna gledatelja u prvom emitiranju. Film je samo u SAD-u od kino-ulaznica zaradio oko 17 milijuna dolara, sveukupno u svijetu blizu trideset milijuna. U Hrvatskoj je film prvi put prikazan na prošlogodišnjem, 15. ZagrebDoxu.

Dokumentarac prati tada 33-godišnjeg Amerikanca Alexa Honnolda, vrhunskog američkog alpinista koji se odlučuje na gotovo samoubilačku misiju golorukog uspona na zastrašujući vrh El Capitan unutar Nacionalnog parka Yosemite. Devetstotinjak metara visoki granitni monolit problematičan je uspon i za potpuno opremljene penjače, kamoli one koji bez ikakve zaštite pokušavaju doći na njegov vrh.

A upravo je to pokušao i uspio neustrašivi Honnold, kojeg kamera prati od samih početaka priprema za povijesni pothvat, do konačnog trijumfa osvajanja kapetana. Posljednja trećina filma zasigurno je najuzbudljiviji dio dokumentarca, dok iz svih mogućih kuteva sa zebnjom pratimo glavnog protagonista kako napreduje vraški opasnim kamenjem na kojem svaki pogrešan korak uglavnom znači – smrt.

Prvi program HTV-a, 5.4. u 12.25 sati – ne propustite.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije