PočetnaVijesti"La Chana" Lucije Stojević najbolji film 13. DOKUarta

“La Chana” Lucije Stojević najbolji film 13. DOKUarta

-

Bjelovarski Kulturni i multimedijalni centar protekli tjedan ugostio je 13. Festival dokumentarnog filma DOKUarta (6. – 12.10.). U petak je na istom mjestu svečanim proglašenjem ovogodišnjih pobjednika okončano još jedno izdanje ove značajne hrvatske manifestacije dokumentarnog filma. Uz bogat popratni program, Bjelovarčani i njihovi gosti u onom glavnom mogli su vidjeti ukupno jedanaest dokumentarnih filmova odabranih od strane selektorice Rade Šešić, od čega šest hrvatskih premijera.

Za razliku od većine domaćih festivala, DOKUart već tradicionalno svojim filmovima dodjeljuje samo dvije nagrade, a obje su u petak pripale hrvatskim premijerama. Nagrada publike tako je otišla u ruke hrvatske autorice sa stalnom španjolskom adresom, Lucije Stojević. Njen film “La Chana” (2017) govori o poznatoj španjolskoj plesačici flamenca, Antoniji Santiago Amador, koja se nakon duge pauze vraća posljednji put nastupiti pred publikom. Ova topla ljudska priča očito je najviše dirnula u srce Bjelovarčana, koji su joj dodijelili prosječnu ocjenu 4,85. Zanimljivo, dokumentarac “Preko svih granica” / “Over the Limit” (2017) Poljakinje Marte Prus, smjestio se na drugo mjesto s promilnim zaostatkom za konačnim pobjednikom, zaradivši ocjenu 4,83. Treće mjesto po ocjeni publike zauzeo je film srpske autorice Biljane Tutorov, “Kad dođu svinje” (2017).

S druge strane, Žiri mladih najboljim filmskim ostvarenjem 13. DOKUarta proglasio je “Sibirsku ljubav” / “Siberian Love” /“Sibirskaja ljubov” (2016) ruske autorice Olge Delane, koja se nakon dvadeset godina vraća u rodno sibirsko selo, suočena s tradicionalnim poimanjem ljubavi i odnosa između muškaraca i žena.

Karavana DOKUarta sada kreće prema hrvatskoj metropoli, točnije prema kinu Tuškanac. Sljedeći vikend, 19. i 20.10., na rasporedu su dva filma u sklopu programa DOKUart u gostima. Najprije će u petak, 19.10. u 19 sati, biti prikazan dokumentarac “Djeca” / “Kinders” (2016) iranske braće Riahi. Dan kasnije, u 21. sat, termin je rezerviran za ovogodišnjeg pobjednika, “La Chanu” Lucije Stojević.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 32. Dane hrvatskog filma

Otvorene su prijave za 32. Dane hrvatskog filma, koji će se održati od 15. do 20. svibnja 2023. u Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu.

“All the Beauty and the Bloodshed” – Glas kroz fotoaparat

Najnoviji film Laure Poitras, "All the Beauty and the Bloodshed" rastvara život Nan Goldin, poznate američke fotografkinje i aktivistice.

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".

Nagrade za hrvatske projekte na industrijskom ogranku 34. Filmskog festivala u Trstu

Na trinaestom izdanju industrijskog programa "When East Meets West" 34. Filmskog festivala u Trstu nagrađena su i dva hrvatska projekta.

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.