PočetnaRecenzije13. DOKUart: "La Chana" - Ritam strasti kraljice flamenca

13. DOKUart: “La Chana” – Ritam strasti kraljice flamenca

|

13. Festival dokumentarnog filma DOKUart sinoć je u Bjelovaru otvorio dugometražni filmski prvijenac mlade hrvatske redateljice Lucije Stojević, “La Chana” (2016), nastao u španjolsko-islandskoj koprodukciji. Dokumentarac je 2016. osvojio Nagradu publike na amsterdamskoj IDFA-i te je u međuvremenu prikazan na pedesetak različitih festivala diljem svijeta. 37-godišnja redateljica Hrvatsku je napustila još kao dijete, u konačnici se skrasivši u Barceloni, gdje je na koncu i snimila film kojim se probila do publike diljem svijeta.

“La Chana” je u Bjelovaru doživjela hrvatsku premijeru, a govori o uzbudljivom životu i karijeri jedne od najslavnijih plesačica flamenca, romske kraljice Antonije Santiago Amador poznatije po nadimku iz naslova ovog dokumentarnog filma. Glavnu protagonisticu susrećemo na pragu sedamdesete godine života, oboljelu od dijabetesa i otežanog kretanja, ali još uvijek prepunu žara, strasti i ritma koji su je prošlog stoljeća učinili živućom legendom plesa. Antonia je, kao što će ponoviti nekoliko puta tijekom filma, rođena za ples i to u njezinom slučaju uopće ne djeluje kao floskula. Poriv za plesom osjetila je već u ranoj mladosti, a karijeru je započela nastupajući sa svojim stricom El Chanom, po kojemu je i dobila nadimak. La Chana u prijevodu znači “ona koja mnogo toga zna”, a ono što zna, Antonia zna intuitivno pa brojne od tih stvari obrazlaže jasno i razgovjetno svojim sljedbenicima, ali i gledateljima dokumentarca.

Arhivske snimke njezinih plesova prikazuju je na sceni kao ženu opsjednutu duhovima ritma, koji u njenoj glavi konstantno odzvanjaju. La Chana o flamencu priča jednako strastveno kao što je nekada i plesala. A plesala je i za Salvadora Dalija, čijih se geparda bojala, kao i za Petera Sellersa, koji ju je odlučio predstaviti svijetu u slavnoj sceni svog filma “The Bobo” iz 1967. godine. No, karijera Santiago Amador često je patila u mračnim sjenama braka s muškarcem čije se ime u filmu ne spominje. La Chana ga oslovljava tek s “otac moje kćeri”. Riječ je o nasilniku koji joj je često sputavao karijeru i zlostavljao, kako psihički tako i fizički, pa tako izdvaja jedan veliki nastup na kojemu je plesala s dva slomljena rebra jer ju je ovaj brutalno pretukao. Zbog njega je i naprasno prekinula karijeru. Iz te veze Antonia je ipak izišla poput feniksa, a danas živi s drugim suprugom, Felixom iz ribarnice, dobričinom s kojim je našla primjerenu ljubav i mir u starosti.

“La Chana” u potpunosti izbjegava izravne razgovore sa sugovornicima, osim onih sa slavnom plesačicom. Stojević radije prenosi njezinu autentičnu interakciju s članovima obitelji, prijateljima i štovateljima u opuštenoj atmosferi. Uz životnu priču popraćenu arhivskim fotografijama, novinskim isječcima i snimkama, radnja prati La Chanu u naumu održavanja svojeg posljednjeg nastupa u karijeri. Budući joj noge više nisu sposobne nositi tijelo, Antonia će plesati posjednuta u stolac. Njezina stopala u sebi još imaju oluju ritma koju se film, montažnom igrom fotografijama, u određenim trenucima trudi popratiti koliko je moguće. Ta stopala bit će glavne zvijezde njezinog zadnjeg nastupa kojim će Stojević – očito vrlo prisnog odnosa sa svojim subjektom – završiti film o neuništivom duhu i beskonačnoj strasti za plesom koja zarazno izbija iz njegove karizmatične protagonistice.

Antonia je, kao što će ponoviti nekoliko puta tijekom filma, rođena za ples i to u njezinom slučaju uopće ne djeluje kao floskula.

U jednoj sceni La Chana približava tajnu svojeg uspjeha, objašnjavajući predavanje izvedbi i posljedičnom prenošenju strasti na publiku, koju ona vraća natrag izvođaču. Kao da je na djelu svojevrsna čarolija unifikacije koja zatim iz improvizacije dopušta nastajanje novih i neponovljivih stvari. Stojević napola uspijeva postići sličan učinak i u svom filmu, prepustivši La Chani zadatak očaravanja gledatelja pomoću svoje ljudskosti i neutažive strasti, da bi je tijekom trajanja dokumentarca prihvatili kao nezaustavljivu silu prirode. Film kao medij, međutim, krug ostavlja otvorenim, ne dopuštajući nam da joj uzvratimo energijom svojeg oduševljenja, osim eventualno nagradama na festivalima poput one u Amsterdamu. Ako se filmu treba tražiti zamjerka, onda možemo blago požaliti što je mrvicu previše posvećen Antonijinoj današnjoj neupečatljivoj svakodnevici, nauštrb danima slave i pogotovo samog plesa koji, očekivano, najviše opčinjava u cijeloj priči. Za prvi dugometražni film hrvatske redateljice, riječ je ipak o sasvim solidnom ostvarenju i zanimljivom početku nadamo se jedne uspješne filmske karijere.

"La Chana"
Scenarij i režija: Lucija Stojević
Producentica: Lucija Stojević
Direktor fotografije: Samuel Navarrete
Montaža: Irene Coll i Domi Parra
Dizajn zvuka: Alejandro Castillo
Glazba: Ernesto Briceño
Produkcija: Noon Films S.L. / Deirdre Towers
Zemlje podrijetla: Španjolska / Island
Godina proizvodnje: 2016.
Trajanje: 83 minute

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Elvis Lenić: “Poslovanje Uljanika godinama je funkcioniralo po piramidalnoj shemi”

Na 20. ZagrebDoxu bit će prikazan i "Brod" (Kinematograf, 2023.), najnoviji dokumentarac redatelja Elvisa Lenića.

Hrvoje Pukšec: “Inzistirati na rastu i količini, neminovno vodi u probleme”

Još nekoliko dana preostalo je do otvaranja jubilarnog, 20....

Vladimira Spindler: “Umjetnost jako često nalazi inspiraciju iz muke umjetnika”

Vladimira Spindler donosi priču o ženama iz svoje obitelji u dokumentarcu "Geni moje djece" (Zagreb film, 2024.).

Katarina Lukec: “‘Đe je kruva nema gladi’ vidim kao poetiziranje ideje doma”

Katarina Lukec za Dokumentarni.net govori o svom novom filmu "Đe je kruva nema gladi" (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2023.).

“Manifest” – Iz Rusije, uživo

"Manifest" / "Manifesto" (2022) Angie Vinchito je u svakom slučaju nesumnjiva kritika suvremene putinovske Rusije.

Predavanje o Chrisu Markeru u Kino klubu Split

U Kino klubu Split (Ulica Slobode 28), u okviru...

“Bol” Ivana Faktora u programu 70. Oberhausena

Dokumentarno-eksperimentalni film "Bol" (Sve gore i gore, 2024.) Ivana Faktora ušao je u natjecateljski program 70. Oberhausena.

Dokumentarni Oktavijani filmovima “Dezerteri” i “El Shatt – nacrt za utopiju”

HDFK u zagrebačkom kinu Kinoteka po trideset i drugi put dodjeljuje svoju godišnju nagradu za najbolje filmove, Oktavijan.

“Titicut Follies” Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC

"Ludilo u Titicutu" / "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC.

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.
Scenarij i režija: Lucija Stojević<br> Producentica: Lucija Stojević<br> Direktor fotografije: Samuel Navarrete<br> Montaža: Irene Coll i Domi Parra<br> Dizajn zvuka: Alejandro Castillo<br> Glazba: Ernesto Briceño<br> Produkcija: Noon Films S.L. / Deirdre Towers<br> Zemlje podrijetla: Španjolska / Island<br> Godina proizvodnje: 2016.<br> Trajanje: 83 minute13. DOKUart: "La Chana" - Ritam strasti kraljice flamenca