PočetnaNajaveNajbolji filmovi 16. Liburnia Film Festivala u Ičićima

Najbolji filmovi 16. Liburnia Film Festivala u Ičićima

|

Turnejom pobjedničkih dokumenataraca “Liburnia uplovljava”, organizatori Liburnia Film Festivala koji je prošli tjedan imao svoje šesnaesto izdanje, vraćaju se na lokaciju gdje se isti održavao prvih trinaest godina svoga postojanja. S pet nagrađenih filmova gostovat će u Ičićima na tamošnjoj manifestaciji “Dani Ičića”.

U ičićkoj lučici, u petak, 31. kolovoza s početkom u 20.30 sati, zainteresirana publika moći će pogledati najbolje filmove ovogodišnjeg festivala: “Meso” (Nagrade za najbolji film, regionalni film i dizajn zvuka 16. LFF-a), “Majči” (Posebno priznanje žirija), “Patrolu Uran” (Nagrade za najbolju režiju i montažu), “Times of Great Depression” (Najbolja fotografija 16. LFF-a) te “Pusti Dobre, pusti” (Nagrada publike).

Elvis Lenić na 16. Liburnia Film Festival je došao sa svojim drugim filmom o svinjokolji, “Meso” (Kinematograf, 2018.), kojim je, kako je sam rekao, želio napraviti protutežu kulinarskim emisijama koje pripremu hrane prikazuju kao nešto sofisticirano. Redatelj je s druge strane želio prikazati nešto siroviju pripremu namirnica koje svakodnevno konzumiramo. Žiri 16. LFF-a dodijelio mu je čak tri nagrade, jer film ne prikazuje samo krupne kadrove malih ljudskih priča, već i eros i thanatos istarskog poluotoka.

U Ičićima će se gledati i nagrađivani dokumentarac “Majči” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu / Blank; 2018.) redatelja Josipa Lukića koji je, osim na LFF-u, primio nagrade na 17. DokuFestu (Nagrada za najboljeg nadolazećeg mladog filmaša s područja Balkana) i 27. Danima hrvatskog filma (Grand Prix ex aequo). Lukić je otvorenim razgovorom o svemu i svačemu portretirao svoju majku Dragicu.

Student Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu Lovro Mrđen pratio je zimovanje jednog izviđačkog odreda te na LFF stigao s filmom “Patrola Uran” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2018.) kojemu je žiri 16. LFF-a dodijelio dvije nagrade – onu za najbolju režiju te najbolju montažu. Ljubitelji indie-bluesera Adama Semijalca doći će na svoje s filmom “Times of Great Depression” (Nukleus film, 2018.) Vladimira Gojuna koji je nekoliko godina ulazio u svijet ovog iznimnog umjetnika. Film je na 16. LFF-u imao svjetsku premijeru, a žiri je snimatelju Jošku Moroviću dodijelio Nagradu za najbolju fotografiju.

Vlatka Vorkapić mediteranskom je komedijom “Pusti Dobre, pusti” (Fade In, 2018.) nasmijala LFF-ovu publiku, koja ju je nagradila glasovima za po njima najbolji film ovogodišnjeg festivalskog izdanja. Dogodovštine posade broda-vodonosca koji dragocjenom tekućinom opskrbljuje hrvatske otoke trebale bi oduševiti i ičićansku publiku.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

20. ZagrebDox: “1489” – Rat kao privatna stvar

"1489" (2023) je posebno upečatljiv upravo zato što se bez poštede dotiče banalnih, logističkih strana traganja za nestalim članom obitelji.

20. ZagrebDox: “KIX” – Od palivraga do palikuće

"KIX" (2024) je sniman desetak godina pa glavnoga junaka, Budimpeštanca Sandora zvanoga Šanji, pratimo od njegove osme do osamnaeste godine.

Lucija Brkić: “Sustav odbacuje ljude kojima je potrebna pomoć”

Mlada pulska autorica Lucija Brkić na 20. ZagrebDoxu je predstavila svoj novi film, studentski "U tranzitu" (ADU, 2024.).

20. ZagrebDox: “Četiri kćeri” – Radikalizacija u prikrajku

Film "Četiri kćeri" (2023) tuniške redateljice Kaouther pokazuje da su procesi radikalizacije svakog tipa identični.

20. ZagrebDox: “Zastoj” – S ekvidistance

Vrednost filma "Zastoj" (2023) kao dokumenta pandemije koronavirusa, moći ćemo da utvrdimo tek kada zagazimo u neko sledeće vanredno stanje.

20. ZagrebDox: “Tijelo” – Naša utjelovljenja

"Tijelo" (2023) Petre Seliškar možemo promatrati kao prototip adekvatnog tretmana protagonistica u osjetljivim situacijama.

20. ZagrebDox: “Jedina zemlja” – Borba filmskim sredstvima

"Jedina zemlja" dokumentira nasilno preseljenje i uništavanje palestinskih naselja, otimanje zemlje, kao i ciljano naseljavanja Izraelaca.

20. ZagrebDox: “Naša djeca” – Dojmljivo razotkrivena intima

"Naša djeca" (2024) Silvestra Kolbasa nisu samo strukturalno nego i psihološki složeno djelo u kojem se izmjenjuju različite emocije.

20. ZagrebDox: “Vilinski vrt” – Romantici i drugi autsajderi

Povezujući plejadu egzistencijalno pogubljenih pojedinaca, "Vilinski vrt" ipak ne nudi uvid u razrješenje unutarnjih i vanjskih konflikata.

20. ZagrebDox: “Četiri kćeri” najbolji međunarodni dokumentarac, “KIX” naj-regionalni

Jučer smo doznali pobjednike jubilarnog, 20. ZagrebDoxa (14.4. - 21.4.).