PočetnaVijesti16. Liburnia Film Festival: "Meso" najbolji film, Lovri Mrđenu nagrada za naj-redatelja

16. Liburnia Film Festival: “Meso” najbolji film, Lovri Mrđenu nagrada za naj-redatelja

-

U Opatiji je sinoć završen 16. Festival hrvatskog dokumentarnog filma – Liburnia Film Festival (20. – 24.8.). Na opatijskoj Ljetnoj pozornici svečano su dodijeljene nagrade i priznanja ovogodišnjeg festivalskog izdanja, pa je tako peteročlani međunarodni žiri 16. LFF-a (Sandra Bastašić, Matjaž Ivanišin, Hanka Kastelicová, Dean Lalić i Boris Ružić), Nagradu za najbolji film 16. Liburnia Film Festivala dodijelio filmu “Meso” (Kinematograf, 2018.) Elvisa Lenića.

“Meso”, film o istarskim svinjokoljama, svojom je suptilnošću i kompletnošću oduševio LFF-ov ovogodišnji žiri, dok je sam film dobio još dvije nagrade – Nagradu za najbolji regionalni film i Nagradu za najbolji dizajn zvuka koji potpisuje Martin Semenčić.

Dokumentarac “Patrola Uran” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2018.) o jednom izviđačkom odredu, osvojio je Nagradu za najbolju režiju koja je dodijeljena Lovri Mrđenu, a za isti film Helena Kanini Kiiru primila je Nagradu za najbolju montažu.

Nagrada za najbolju fotografiju otišla je Jošku Moroviću za rad na filmu “Bebè Na Volè” (“Times of Great Depression”; Nukleus film, 2018.) Vladimira Gojuna o poznatom hrvatskom indie-blueseru Adamu Semijalcu. Posebno priznanje žirija otišlo je u ruke Josipu Lukiću za “Majči” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu / Blank; 2018.) koji razgovorom između majke i sina nesvakidašnje iskreno prodire do najskrivenijih kutaka obiteljske intime.

Publika je pak ocjenom 4,573 nagradila dokumentarac “Pusti Dobre, pusti” (Fade In, 2018.) Vlatke Vorkapić o putešesvijama posade dalmatinskog vodonosca.

Osim statua kastavskog umjetnika Saše Jantoleka koje su dobili svi laureati, dobitnici nagrada za najbolji film po izboru publike i žirija primili su novčanu nagradu od 1.000 dolara te izradu DCP-a od strane Restarta. Autor najboljeg regionalnog filma dobio je 50% popusta na radionicu BDC Discoveries koju osigurava Balkan Documentary Center. Najbolji redatelj dobiva direktan ulaz na radionicu Ex Oriente Film Instituta dokumentarnog filma – IDF-a iz Praga.

Publika će najbolje filmove ovogodišnjeg LFF-a moći pogledati u sklopu turneje LFF-ovih laureata “Liburnia uplovljava”, čija je prva projekcija zakazana već za petak, 31. kolovoza u Ičićima, gdje je najstariji dokumentarni filmski festival u Hrvatskoj doživio svojih prvih trinaest izdanja.

16. Liburnia Film Festival od 20. do 24. kolovoza na malu Ljetnu pozornicu u Opatiji donio je osamnaest recentnih hrvatskih dokumentaraca u konkurenciji i još četiri filma u produkciji Restarta, suorganizatora festivala. U popratnom su programu prikazana još dva filma, održane su filmske radionice za velike i male, case study filmova “Srbenka” (Restart, 2018.) i “Chris the Swiss” (Dschoint Ventschr Filmproduktion / Nukleus film / ma.ja.de. filmproduktions / IV Films; 2018.) te razgovorni i zabavni program.

Obrazloženja žirija 16. Liburnia Film Festivala:

NAJBOLJI FILM: “Meso” (Elvis Lenić, 2018.) | Kinematograf

“U kategoriji najboljeg filma nagradu dodjeljujemo filmu koji najkompletnije i fokusirano prikazuje detalje istarske svakodnevice. U pitanju je uradak koji njeguje balans između svih filmskih razina, od kamere, montaže i zvuka, do priče same. Nagradu dodjeljujemo filmu ‘Meso’ redatelja Elvisa Lenića, koji pokazuje da film koji govori o sitnim stvarima može biti velik.”

POSEBNO PRIZNANJE ŽIRIJA: “Majči” (Josip Lukić, 2018.) | Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu.

“Posebno priznanje dodjeljujemo filmu koji s hrabrošću i ustrajnošću progovara o temama koje predstavljaju slijepu pjegu našega društva. U pitanju je film koji razotkriva ne samo autora, već i njegovu protagonisticu putem njihovih obiteljskih povijesti i trauma. No razotkrivanje u pitanju nije ono srama, već emancipacije i borbe za pravo na vlastitu, osobnu slobodu. Zbog načina na koji je autor osobnu slobodu učinio javnom, ovjekovječivši je na filmu, Posebno priznanje žirija uručujemo filmu ‘Majči’ Josipa Lukića.”

NAJBOLJI REGIONALNI FILM: “Meso” (Elvis Lenić, 2018.) | Kinematograf

“U kategoriji najboljeg regionalnog filma, nagrada ide filmu ‘Meso’ Elvisa Lenića, koji ne prikazuje samo krupne kadrove malih ljudskih priča, već i eros i thanatos istarskog poluotoka.”

NAJBOLJA REŽIJA: Lovro Mrđen (“Patrola Uran”; Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2018.)

“U kategoriji najbolje režije, nagradu dodjeljujemo filmu koji vješto i odgovorno gradi međuljudske odnose i njihovu dinamiku na ekranu. Vještina u građenju priče i nalaženju smisla u detaljima dječje svakodnevice okosnica je kvalitete filma. Nagrada je utoliko testament hrabrosti redatelji i zalog za buduće dokumentarne projekte koji ga čekaju. Nagradu dodjeljujemo Lovru Mrđenu za film ‘Patrola Uran’.”

NAJBOLJA FOTOGRAFIJA: Joško Morović (“Bebé Na Volé”; Nukleus film, 2018.)

“U kategoriji najbolje kamere, nagrada ide filmu koji pokazuje širinu vizualnih postupaka, te nam time daje uvid u kompleksan i slojevit život protagonista, kako u totalu, tako i u krupnom planu. Nagradu dobiva Joško Morović za rad na filmu ‘Bebé Na Volé’.”

NAJBOLJA MONTAŽA: Helena Kanini Kiiru (“Patrola Uran”; Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2018.)

“Za ostvarenu koherenciju narativa, kvalitetan ritam te suptilne montažne postupke u službi priče, nagradu u kategoriji najbolje montaže dodjeljujemo filmu Heleni Kanini Kiiru za rad na filmu ‘Patrola Uran’.”

NAJBOLJI DIZAJN ZVUKA: Martin Semenčić (“Meso”; Kinematograf, 2018.)

“Za dimenziju filma koja se nalazi izvan ekrana, za dramaturgiju, okus, njuh i osjet koji progovaraju putem zvuka, nagradu u kategoriji najboljeg dizajna zvuka dobiva Martin Semenčić za rad na filmu ‘Meso’.”

NAGRADA PUBLIKE: “Pusti Dobre, pusti” (Vlatka Vorkapić, 2018.) | Fade In

Srednja ocjena: 4.573


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mate” – Antikapitalistički manifest iz Dalmatinske zagore

"Mate" (Samostalna produkcija, 2023.) splitskog autora Ivana Efendića jedan je od najdojmljivijih domaćih doku-kratkiša u recentnom razdoblju.

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.