Početna Vijesti Sinoć u Širokom Brijegu otvoren 19. Mediteran Film Festival

Sinoć u Širokom Brijegu otvoren 19. Mediteran Film Festival

-

U Širokom Brijegu sinoć je svečano otvoren 19. Mediteran Film Festival (22. – 25.8.) na kojem će ove godine u sklopu raznih programa ukupno biti prikazana 42 filma. Premijerni dan festivala obilježila je projekcija dokumentarnog filma “Sestre” (Kadar / Olimp produkcija; 2018.) Zdenka Jurilja koji donosi nevjerojatnu priču o sestrama Čuljak. One su, naime, prije spašavanja preživjele tjedan dana bez hrane i vode u snijegom i ledom okovanoj jami.

”Hvala vam što nas niste zaboravili nakon toliko godina”, poručile su sestre Šima i Draženka Čuljak nakon hercegovačke premijere ovog dokumentarca. Film je prikazan nakon 33 godine, 7 mjeseci i 9 dana od događaja, što je potvrdio jedan od spasitelja sestara iz davne 1985. godine. Dokumentarac je privukao više od tisuću gledatelja na Otvorenom kinu, što je potvrda Širokog Brijega kao još jednog filmskog središta Bosne i Hercegovine.

Redatelj filma Zdenko Jurilj izjavio je kako se ne radi o klasičnoj dokumentarističkoj rekonstrukciji događaja.

”Ovo je naš pogled na život sestara, prikaz psihologije tih sedam dana, koje su one te zime provele zatočene u provaliji”, rekao je autor istaknuvši kako film već ima brojne pozitivne kritike.

Na otvaranju 19. po redu festivala prikazan je i film ”Moja sućut”, nastao u radionici MFF škole, koji, kako su istaknuli Lucy Eagleson Ribich i Luke Grigg, voditelji filmskih radionica, donosi ”pravu hercegovačku priču smještenu u okvire crne komedije’‘. Prema njihovim riječima, ove su godine napravili veliki korak naprijed.

U službenoj natjecateljskoj konkurenciji, prve festivalske večeri prikazani su španjolski dokumentarci “Tauromachy” (2017) redatelja Jaimea Alekosa te “Babylonia My Love” (2017) Talijana Pierpaola Verdacchija. Premijernog dana festivala prikazano je i osam remek-djela bh. kinematografije, koja su u vremenu u kojima su nastala bila miljenici i publike i žirija na festivalima diljem svijeta. Riječ je o suradnji MFF-a s Filmskim centrom Sarajevo, u sklopu akcije ”Sačuvaj filmsko blago BiH”.

Kvartet Film music orkestra bio je zadužen za glazbu na festivalskoj zabavi, dok su na otvorenju govorili i Tomislav Topić, direktor festivala; Tomislav Ruck, ispred glavnog pokrovitelja festivala, HT Eroneta; Robert Bubalo, producent MFF-a; Lucy Eagleson Ribich i Luke Grigg, voditelji filmskih radionica te Holly Zardus, atašeica za kulturu i obrazovanje Veleposlanstva SAD-a u BiH.

U glavnoj se konkurenciji, podsjetimo, deset dugometražnih dokumentaraca bori za nagradu MFF Projektor ”Grand Prix – Jack Daniel’s”, a deset kratkometražnih dokumentarnih filmova za MFF Projektor ”Best Short”. Najbolji film birat će i publika, dok taj film čeka nagrada MFF projektor ”Audience Award”.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi

U Češkoj danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi, koji će potrajati od 27. listopada do 8. studenog.

Al Jazeera Balkans: “Ponoćni putnik” i “Ivanova igra”

Al Jazeera Balkans na svom će programu ovog tjedna prikazati "Ponoćnog putnika" Hassana Fazilija te "Ivanovu igru" Tomislava Žaje.

Danas počinje 63. DOK Leipzig, niz hrvatskih projekata u industrijskom programu

Danas (ponedjeljak, 26.10.) počinje 63. Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu - DOK Leipzig.

“Hall of Fame”: Chantal Akerman

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma", donosi dvije projekcije posvećene Chantal Akerman.

18. Liburnia Film Festival: “Zašto mama vazda plače?” – Sjećanja iz Pustograda

"Zašto mama vazda plače?" (2019) Karmen Obrdalj, prati glavnu protagonisticu Enu na putovanju u grad iz djetinjstva.

“Push” – Kupi jeftino, prodaj skupo pa sve opet ponovi

Fredrik Gertten u dokumentarcu "Push" (2019) ispituje širi kontekst stanovanja kao jednog od osnovnih ljudskih prava.

“Totally Under Control” – Tragična farsa virusa i Trumpa

Autori "Totally Under Control" film koriste kao ozbiljnu optužnicu protiv američke vlade, čiji je iskonski grijeh ignoriranje znanosti u korist političke (i vjerojatno financijske) dobiti.

Case study “Jedne od nas”: Zahvatiti šire od filmske slike

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu održan je i case study dokumentarnog filma "Jedne od nas" (2020) hrvatskog redatelja Đure Gavrana.

Hrvatski filmovi na Doclisboi, Jihlavi i Viennaleu

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno posebnog izdanja ZagrebDoxa.