PočetnaVijestiSinoć u Širokom Brijegu otvoren 19. Mediteran Film Festival

Sinoć u Širokom Brijegu otvoren 19. Mediteran Film Festival

-

U Širokom Brijegu sinoć je svečano otvoren 19. Mediteran Film Festival (22. – 25.8.) na kojem će ove godine u sklopu raznih programa ukupno biti prikazana 42 filma. Premijerni dan festivala obilježila je projekcija dokumentarnog filma “Sestre” (Kadar / Olimp produkcija; 2018.) Zdenka Jurilja koji donosi nevjerojatnu priču o sestrama Čuljak. One su, naime, prije spašavanja preživjele tjedan dana bez hrane i vode u snijegom i ledom okovanoj jami.

”Hvala vam što nas niste zaboravili nakon toliko godina”, poručile su sestre Šima i Draženka Čuljak nakon hercegovačke premijere ovog dokumentarca. Film je prikazan nakon 33 godine, 7 mjeseci i 9 dana od događaja, što je potvrdio jedan od spasitelja sestara iz davne 1985. godine. Dokumentarac je privukao više od tisuću gledatelja na Otvorenom kinu, što je potvrda Širokog Brijega kao još jednog filmskog središta Bosne i Hercegovine.

Redatelj filma Zdenko Jurilj izjavio je kako se ne radi o klasičnoj dokumentarističkoj rekonstrukciji događaja.

”Ovo je naš pogled na život sestara, prikaz psihologije tih sedam dana, koje su one te zime provele zatočene u provaliji”, rekao je autor istaknuvši kako film već ima brojne pozitivne kritike.

Na otvaranju 19. po redu festivala prikazan je i film ”Moja sućut”, nastao u radionici MFF škole, koji, kako su istaknuli Lucy Eagleson Ribich i Luke Grigg, voditelji filmskih radionica, donosi ”pravu hercegovačku priču smještenu u okvire crne komedije’‘. Prema njihovim riječima, ove su godine napravili veliki korak naprijed.

U službenoj natjecateljskoj konkurenciji, prve festivalske večeri prikazani su španjolski dokumentarci “Tauromachy” (2017) redatelja Jaimea Alekosa te “Babylonia My Love” (2017) Talijana Pierpaola Verdacchija. Premijernog dana festivala prikazano je i osam remek-djela bh. kinematografije, koja su u vremenu u kojima su nastala bila miljenici i publike i žirija na festivalima diljem svijeta. Riječ je o suradnji MFF-a s Filmskim centrom Sarajevo, u sklopu akcije ”Sačuvaj filmsko blago BiH”.

Kvartet Film music orkestra bio je zadužen za glazbu na festivalskoj zabavi, dok su na otvorenju govorili i Tomislav Topić, direktor festivala; Tomislav Ruck, ispred glavnog pokrovitelja festivala, HT Eroneta; Robert Bubalo, producent MFF-a; Lucy Eagleson Ribich i Luke Grigg, voditelji filmskih radionica te Holly Zardus, atašeica za kulturu i obrazovanje Veleposlanstva SAD-a u BiH.

U glavnoj se konkurenciji, podsjetimo, deset dugometražnih dokumentaraca bori za nagradu MFF Projektor ”Grand Prix – Jack Daniel’s”, a deset kratkometražnih dokumentarnih filmova za MFF Projektor ”Best Short”. Najbolji film birat će i publika, dok taj film čeka nagrada MFF projektor ”Audience Award”.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mate” – Antikapitalistički manifest iz Dalmatinske zagore

"Mate" (Samostalna produkcija, 2023.) splitskog autora Ivana Efendića jedan je od najdojmljivijih domaćih doku-kratkiša u recentnom razdoblju.

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.