PočetnaNajaveLjetno izdanje KineDoka u deset hrvatskih gradova

Ljetno izdanje KineDoka u deset hrvatskih gradova

|

Ovoga ljeta u okviru KineDoka – zajedničkog projekta sedam europskih filmskih organizacija za alternativnu distribuciju kreativnih dokumentaraca – publika će moći pogledati besplatne projekcije svježih europskih dokumentarnih filmova u deset hrvatskih gradova. Na programu je ukupno 37 projekcija sjajnih dokumentaraca, na najrazličitijim lokacijama – od nogometnog igrališta do muzeja i galerija.

Neki od filmova uključuju već poznata dokumentarna ostvarenja poput “Zvijer je još živa” / “The Beast is Still Alive” (2016) Bugarki Mine Mileve i Vesele Kazakove, “Dobri poštar” / “The Good Postman” (2016) njihovog sunarodnjaka Tonislava Hristova ili “Dum spiro spera” (Factum, 2016.) poznatog hrvatskog pisca i debitantskog filmskog autora Pere Kvesića.

Dodatnu snagu KineDok je ove sezone dobio kroz suradnju s riječkim projektom Europska prijestolnica kulture 2020. i njihovim programskim pravcem “27 susjedstava”, a u okviru kojeg organizatori najavljuju filmsko ljeto u 7 riječkih susjedstava diljem Primorsko-goranske županije: Delnicama, Drenovi, Novom Vinodolskom, Lovranu, Krku i Unijama. Osim u Susjedstvima, KineDok dokumentarce moći ćete pogledati i u Zagrebu, Varaždinu te Križevcima.

KineDok već četvrtu godinu za redom kao cilj ima zainteresirati širu publiku za dokumentarni film te razviti dijalog o društveno važnim temama, i to izmještanjem projekcija van tradicionalnih kina te njihovim prikazivanjem na netipičnim lokacijama. Drugim riječima, film dolazi publici, na njihove omiljene lokacije – parkove, dvorišta, kulturne centre, nogometna igrališta, muzeje i galerije.

Uz omiljene stare lokacije: zagrebački Art Park, Galeriju K2 u Križevcima i Centar za mlade u Varaždinu, KineDok ovog ljeta dolazi na nove zanimljive i posebne lokacije: u staru gradsku jezgru Lovrana, dvorište Zavičajnog muzeja Drenova, Dom kulture Novi Vinodolski, kino Kariola u šumi u Malinskoj gdje se filmovi gledaju u drive in stilu, na nogometno igralište otoka Unije koje fušari i kao aerodrom, te u Nacionalni park Risnjak gdje će se projekcije gledati u srcu prirode, u nekadašnjoj kino dvorani Doma kulture.

Program KineDoka nastavlja se i na jesen, a do tada ćete moći uživati u spomenutoj ljetnoj sezoni. Ulaz na sve projekcije je besplatan. Više o svim KineDok filmovima, terminima i lokacijama projekcija doznajte na službenoj stranici ovog projekta


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".

Petra Seliškar: “‘Tijelo’ je dokaz kako nastaviti živjeti i voljeti život”

Redateljica Petra Seliškar i glavna protagonistica Urška Ristić, za naš su portal pričali o dokumentarnom filmu "Tijelo" (2023).

Uskoro se održava 17. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sedamnaesto po redu Gledalište Kinokluba Zagreb, održavat će se od 29. svibnja do 1. lipnja u kinu Kinoteka.

Opatijska projekcija dokumentarca “Funne: Djevojke koje sanjaju more”

U sklopu programa "Liburnia uplovljava", u Opatiji će se prikazati dokumentarac "Funne: Djevojke koje sanjaju more" (2016) Katije Bernardi.

Nagrada hrvatskom projektu na 39. DOK.fest Münchenu

Projekt hrvatskog dokumentarnog filma "Kuće na pijesku" redatelja Vida Begića osvojio je industrijsku nagradu na 39. DOK.fest Münchenu.

Pobjednik CPH:DOX-a predvodi dokumentarnu konkurenciju 17. Subversive Film Festivala

Od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC održat će se 17. izdanje Subversive Film Festivala, uz lijep broj dokumentarnih filmova.

Projekcija “Tijela” Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom

U zagrebačkom Dokukinu KIC sutra će se održati projekcija filma "Tijelo" Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom.

Svjetska premijera “Paviljona 6” Gorana Devića na 31. Sheffield DocFestu

Hrvatski dokumentarist Goran Dević svoj će najnoviji dokumentarni film "Paviljon 6" (2024) najprije predstaviti na 31. Sheffield DocFestu.