PočetnaNajaveDokumentarac o reperici M.I.A.-i na 21. Motovun Film Festivalu

Dokumentarac o reperici M.I.A.-i na 21. Motovun Film Festivalu

-

Red rapa, red rocka, red techna. Sadržaj je to nekoliko filmskih poslastica 21. Motovun Film Festivala (24. – 28.7.) kojima je u fokusu glazba. S obzirom na to da je grad partner ovogodišnjeg festivala Berlin, dio filmskog i glazbenog programa vezan je uz kulturu toga grada.

Počeli su, dakle, polako curiti informacije o ovogodišnjem (dokumentarnom) programu najfilmskijeg brda u Hrvatskoj. Tako se već sada zna da je jedno od najvećih glazbeno-dokumentarnih uzbuđenja rezervirano za “Matangi/Maya/M.I.A.” (2018), debitantski dugometražni dokumentarac Britanca Stevea Loveridgea o jednoj od najkontroverznijih svjetskih glazbenica – reperici M.I.A.-i, koja se svojim političkim tekstovima i aktivizmom bori protiv raznih konvencija i negativnih pojava u svijetu. Porijeklom sa Šri Lanke, glazbenica živi u Londonu, no aktivna je u borbi za prava tamilskog naroda u svojoj zemlji. Otac joj je vođa tamilskog pokreta te M.I.A. u filmu iznosi dvojbe oko metoda borbe tog pokreta. Iako joj se to nije svidjelo, film je više fokusiran na životnu priču osobe koju je Time proglasio jednom od sto najutjecajnijih osoba na svijetu, nego na njenu glazbu. Budući da je ova reperica studirala dokumentaristiku i snimala cijeli svoj život, velik dio filma čine upravo snimke koje je ustupila redatelju Steveu Loveridgeu.

Atmosferu umjetnosti i kaosa u Zapadnom Berlinu 80-ih donosi dokumentarni film “B-film: strast i zvuk Zapadnog Berlina (1979.– 1989.)”“B-Movie: Lust & Sound in West-Berlin 1979-1989” (2015). Grad podijeljen zidom postaje središtem alternativne i pop kulture u kojem su dani kratki, a noći beskonačne. Njemački autori Jörg A. Hoppe, Heiko Lange i Klaus Maeck donose kolaž ranije neobjavljenih snimki o živahnoj i kreativnoj dekadi, počevši s punkom i završavajući s techno ludilom i Love Paradeom.

Drugi film iz berlinskog programa, “Sub Berlin: Priča o klubu Tresor” / “SubBerlin – Underground United” (2008 ) također njemačkog redatelja Tilmanna Künzela, prati techno glazbu, odnosno legendarni klub Tresor, jedan od ključnih za razvoj te scene. U vrijeme otvaranja, sad već daleke 1991. godine, nitko nije vjerovao da će klub opstati do danas. Dozvolu je dobio na kratko vrijeme kao umjetnička galerija i bilo je pitanje dana kad će ga vlasti ugasiti. Umjesto toga, Tresor je postao polazišna točka rave pokreta, ali i simbol ujedinjenja mladih iz dvije Njemačke. U filmu govore mnogi techno umjetnici koji su nastupali u klubu, a među njima i Jeff Mills, Juan Atkins, Sven Vath i Monika Kruse.

Uz vrlo bogat i atraktivan ostatak filmskog programa, Motovun Film Festival donosi kao i svake godine obilje koncerata i DJ nastupa na brdu, a kakva nas sve zabava očekuje, saznat ćemo vrlo skoro. Kompletan program ovogodišnjeg Motovuna, pak, bit će objavljen 3. srpnja.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".

Nagrade za hrvatske projekte na industrijskom ogranku 34. Filmskog festivala u Trstu

Na trinaestom izdanju industrijskog programa "When East Meets West" 34. Filmskog festivala u Trstu nagrađena su i dva hrvatska projekta.

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.