PočetnaNajave12. DORF otvara dokumentarac o Betty Davis

12. DORF otvara dokumentarac o Betty Davis

-

Prije dvije godine započeta suradnja između glazbenog festivala SuperUho i vinkovačkog Festivala dokumentarnog rock filma – DORF, nastavlja se i ovo ljeto. Filmski program na Iskonovoj festivalskoj plaži u Primoštenu održat će se od 4. do 6. kolovoza ove godine, uz projekcije glazbenih dokumentarnih filmova i OFF DORF program. Ovogodišnji DORF otvara premijerna regionalna projekcija filma o kultnoj američkoj funk megazvijezdi Betty Davis, “Betty: Kažu da sam drukčija” / “Betty: They Say I’m Different” (2017) britanskog autora Philipa Coxa, koji će biti gost ovogodišnjeg festivala.

Najprije traženi fotomodel, a onda i DJ i pjevačica, sjajna Betty Davis – na veliku radost brojnih obožavatelja – po prvi puta dolazi na veliko platno. Njena zanimljiva životna priča, s jednogodišnjom epizodom supruge velikog džez majstora Milesa Davisa, na kojeg je značajno utjecala – od promjene stila oblačenja do ohrabrivanja na promjenu zvuka (fusion) – dokumentirana je uz prikaz karijere uzbudljive pjevačice, čija su tri albuma promijenila plesnu glazbu. Isti se pak ubrajaju u najvažnije funk albume svih vremena, dok su njeni koncerti intenzitetom i sviračkom kemijom postavili nove standarde heavy funk uzbuđenja.

Betty Davis je svojim stilom, inovativnim i eksplicitnim tekstovima bila ispred vremena i ohrabrila mnoge važne autorice (Erykah Badu, Missy Eliott, Peaches i dr.), da bi se onda netragom povukla sa scene. Prvi put se u javnosti nakon duge pauze pojavljuje upravo u ovom filmu. 

O najboljem filmu regionalne konkurencije ovogodišnjeg DORF-a odlučit će Varja Močnik (redateljica i urednica filmskih programa, autorica prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma, predsjednica žirija), Siniša Labrović (multimedijalni umjetnik) i Boris Hrepić Hrepa (glazbenik, autor i voditelj).

Posebna priznanja

Posebna DORF priznanja ove godine posvećena su svijetu književnosti. Nagradu za životno djelo DORF ove godine dodjeljuje Voji Šindoliću, prevoditelju, pjesniku i novinaru, koji nas je upoznao s djelima brojnih važnih američkih autora. Osim toga, u razdoblju od 1976. do 1979. bio je jedan od urednika (tada jedinog) jugoslavenskog časopisa za rock glazbu “Džuboks”. Bio je gostujući predavač suvremene američke književnosti na američkom Berkleyju, a počasni je član Američke akademije umjetnosti i književnosti i američkog PEN centra. Član je hrvatskog PEN centra i HDP-a. Od 1982. suradnik je Trećeg programa Radio Zagreba (“Poezija naglas” i “Dnevnici i pisma”) s preko 500 emitiranih polusatnih emisija prijevoda suvremene američke i svjetske književnosti. Od 1979. bavi se likovnom umjetnošću kao drugim oblikom svog umjetničkog izražavanja. Danas živi i radi u Dubrovniku.

Posebno DORF priznanje za doprinos undergroundu ove godine odlazi u koprivnički Šareni dućan. S posebnim zadovoljstvom organizatori se zahvaljuju Krunoslavu Jajetiću i njegovoj ekipi na svim fantastičnim izdanjima, od 1997. do danas, impresivnom katalogu remek-djela književnosti i stripa, koja su nam predstavili i približili te njihovoj hrabrosti i viziji.

Nagrade i ulaznice

Za unikatne nagrade laureatima na ovogodišnjem festivalu i ove godine zadužen je splitski kipar i strip autor Miro Župa. Autor ovogodišnjeg festivalskog vizualnog identiteta mladi je autor iz Otoka, Martin Peranović.

Tijekom lipnja i srpnja u vrtu Vintage industrial bara u Zagrebu održat će se pet warm-up programa, uz ekskluzivnu “Tajnu povijest DORFa” powered by PechaKucha prezentaciju, predstavljanja knjiga, stripova, projekcije filmova i koncerte.

Ulaznice za SuperUho omogućit će ulaz i na sva događanja u sklopu DORF. Festivalske ulaznice za SuperUho u prodaji su po cijeni od 250 kuna, a kamperske se mogu kupiti već za 120 kuna. Komplet koji omogućava posjetu svim zbivanjima u sklopu festivala te petodnevno kampiranje na prekrasnoj lokaciji u ovom će paketu koštati 370 kuna, a navedene cijene vrijedit će do 18. lipnja.

Završni dio ovogodišnjeg DORF-a održat će se od 23. do 25.8. u lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci.

Detaljnije informacije doznajte na stranicama DORF-a i SuperUha.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.