PočetnaNajave12. DORF otvara dokumentarac o Betty Davis

12. DORF otvara dokumentarac o Betty Davis

-

Prije dvije godine započeta suradnja između glazbenog festivala SuperUho i vinkovačkog Festivala dokumentarnog rock filma – DORF, nastavlja se i ovo ljeto. Filmski program na Iskonovoj festivalskoj plaži u Primoštenu održat će se od 4. do 6. kolovoza ove godine, uz projekcije glazbenih dokumentarnih filmova i OFF DORF program. Ovogodišnji DORF otvara premijerna regionalna projekcija filma o kultnoj američkoj funk megazvijezdi Betty Davis, “Betty: Kažu da sam drukčija” / “Betty: They Say I’m Different” (2017) britanskog autora Philipa Coxa, koji će biti gost ovogodišnjeg festivala.

Najprije traženi fotomodel, a onda i DJ i pjevačica, sjajna Betty Davis – na veliku radost brojnih obožavatelja – po prvi puta dolazi na veliko platno. Njena zanimljiva životna priča, s jednogodišnjom epizodom supruge velikog džez majstora Milesa Davisa, na kojeg je značajno utjecala – od promjene stila oblačenja do ohrabrivanja na promjenu zvuka (fusion) – dokumentirana je uz prikaz karijere uzbudljive pjevačice, čija su tri albuma promijenila plesnu glazbu. Isti se pak ubrajaju u najvažnije funk albume svih vremena, dok su njeni koncerti intenzitetom i sviračkom kemijom postavili nove standarde heavy funk uzbuđenja.

Betty Davis je svojim stilom, inovativnim i eksplicitnim tekstovima bila ispred vremena i ohrabrila mnoge važne autorice (Erykah Badu, Missy Eliott, Peaches i dr.), da bi se onda netragom povukla sa scene. Prvi put se u javnosti nakon duge pauze pojavljuje upravo u ovom filmu. 

O najboljem filmu regionalne konkurencije ovogodišnjeg DORF-a odlučit će Varja Močnik (redateljica i urednica filmskih programa, autorica prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma, predsjednica žirija), Siniša Labrović (multimedijalni umjetnik) i Boris Hrepić Hrepa (glazbenik, autor i voditelj).

Posebna priznanja

Posebna DORF priznanja ove godine posvećena su svijetu književnosti. Nagradu za životno djelo DORF ove godine dodjeljuje Voji Šindoliću, prevoditelju, pjesniku i novinaru, koji nas je upoznao s djelima brojnih važnih američkih autora. Osim toga, u razdoblju od 1976. do 1979. bio je jedan od urednika (tada jedinog) jugoslavenskog časopisa za rock glazbu “Džuboks”. Bio je gostujući predavač suvremene američke književnosti na američkom Berkleyju, a počasni je član Američke akademije umjetnosti i književnosti i američkog PEN centra. Član je hrvatskog PEN centra i HDP-a. Od 1982. suradnik je Trećeg programa Radio Zagreba (“Poezija naglas” i “Dnevnici i pisma”) s preko 500 emitiranih polusatnih emisija prijevoda suvremene američke i svjetske književnosti. Od 1979. bavi se likovnom umjetnošću kao drugim oblikom svog umjetničkog izražavanja. Danas živi i radi u Dubrovniku.

Posebno DORF priznanje za doprinos undergroundu ove godine odlazi u koprivnički Šareni dućan. S posebnim zadovoljstvom organizatori se zahvaljuju Krunoslavu Jajetiću i njegovoj ekipi na svim fantastičnim izdanjima, od 1997. do danas, impresivnom katalogu remek-djela književnosti i stripa, koja su nam predstavili i približili te njihovoj hrabrosti i viziji.

Nagrade i ulaznice

Za unikatne nagrade laureatima na ovogodišnjem festivalu i ove godine zadužen je splitski kipar i strip autor Miro Župa. Autor ovogodišnjeg festivalskog vizualnog identiteta mladi je autor iz Otoka, Martin Peranović.

Tijekom lipnja i srpnja u vrtu Vintage industrial bara u Zagrebu održat će se pet warm-up programa, uz ekskluzivnu “Tajnu povijest DORFa” powered by PechaKucha prezentaciju, predstavljanja knjiga, stripova, projekcije filmova i koncerte.

Ulaznice za SuperUho omogućit će ulaz i na sva događanja u sklopu DORF. Festivalske ulaznice za SuperUho u prodaji su po cijeni od 250 kuna, a kamperske se mogu kupiti već za 120 kuna. Komplet koji omogućava posjetu svim zbivanjima u sklopu festivala te petodnevno kampiranje na prekrasnoj lokaciji u ovom će paketu koštati 370 kuna, a navedene cijene vrijedit će do 18. lipnja.

Završni dio ovogodišnjeg DORF-a održat će se od 23. do 25.8. u lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci.

Detaljnije informacije doznajte na stranicama DORF-a i SuperUha.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.

Marina Kožul: “I dalje su rijetke prilike za susrete s nenarativnim filmom”

Selektorica Marina Kožul za naš portal najavljuje 19. Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS (27. - 30.9.).

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.