PočetnaNajave12. DORF otvara dokumentarac o Betty Davis

12. DORF otvara dokumentarac o Betty Davis

|

Prije dvije godine započeta suradnja između glazbenog festivala SuperUho i vinkovačkog Festivala dokumentarnog rock filma – DORF, nastavlja se i ovo ljeto. Filmski program na Iskonovoj festivalskoj plaži u Primoštenu održat će se od 4. do 6. kolovoza ove godine, uz projekcije glazbenih dokumentarnih filmova i OFF DORF program. Ovogodišnji DORF otvara premijerna regionalna projekcija filma o kultnoj američkoj funk megazvijezdi Betty Davis, “Betty: Kažu da sam drukčija” / “Betty: They Say I’m Different” (2017) britanskog autora Philipa Coxa, koji će biti gost ovogodišnjeg festivala.

Najprije traženi fotomodel, a onda i DJ i pjevačica, sjajna Betty Davis – na veliku radost brojnih obožavatelja – po prvi puta dolazi na veliko platno. Njena zanimljiva životna priča, s jednogodišnjom epizodom supruge velikog džez majstora Milesa Davisa, na kojeg je značajno utjecala – od promjene stila oblačenja do ohrabrivanja na promjenu zvuka (fusion) – dokumentirana je uz prikaz karijere uzbudljive pjevačice, čija su tri albuma promijenila plesnu glazbu. Isti se pak ubrajaju u najvažnije funk albume svih vremena, dok su njeni koncerti intenzitetom i sviračkom kemijom postavili nove standarde heavy funk uzbuđenja.

Betty Davis je svojim stilom, inovativnim i eksplicitnim tekstovima bila ispred vremena i ohrabrila mnoge važne autorice (Erykah Badu, Missy Eliott, Peaches i dr.), da bi se onda netragom povukla sa scene. Prvi put se u javnosti nakon duge pauze pojavljuje upravo u ovom filmu. 

O najboljem filmu regionalne konkurencije ovogodišnjeg DORF-a odlučit će Varja Močnik (redateljica i urednica filmskih programa, autorica prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma, predsjednica žirija), Siniša Labrović (multimedijalni umjetnik) i Boris Hrepić Hrepa (glazbenik, autor i voditelj).

Posebna priznanja

Posebna DORF priznanja ove godine posvećena su svijetu književnosti. Nagradu za životno djelo DORF ove godine dodjeljuje Voji Šindoliću, prevoditelju, pjesniku i novinaru, koji nas je upoznao s djelima brojnih važnih američkih autora. Osim toga, u razdoblju od 1976. do 1979. bio je jedan od urednika (tada jedinog) jugoslavenskog časopisa za rock glazbu “Džuboks”. Bio je gostujući predavač suvremene američke književnosti na američkom Berkleyju, a počasni je član Američke akademije umjetnosti i književnosti i američkog PEN centra. Član je hrvatskog PEN centra i HDP-a. Od 1982. suradnik je Trećeg programa Radio Zagreba (“Poezija naglas” i “Dnevnici i pisma”) s preko 500 emitiranih polusatnih emisija prijevoda suvremene američke i svjetske književnosti. Od 1979. bavi se likovnom umjetnošću kao drugim oblikom svog umjetničkog izražavanja. Danas živi i radi u Dubrovniku.

Posebno DORF priznanje za doprinos undergroundu ove godine odlazi u koprivnički Šareni dućan. S posebnim zadovoljstvom organizatori se zahvaljuju Krunoslavu Jajetiću i njegovoj ekipi na svim fantastičnim izdanjima, od 1997. do danas, impresivnom katalogu remek-djela književnosti i stripa, koja su nam predstavili i približili te njihovoj hrabrosti i viziji.

Nagrade i ulaznice

Za unikatne nagrade laureatima na ovogodišnjem festivalu i ove godine zadužen je splitski kipar i strip autor Miro Župa. Autor ovogodišnjeg festivalskog vizualnog identiteta mladi je autor iz Otoka, Martin Peranović.

Tijekom lipnja i srpnja u vrtu Vintage industrial bara u Zagrebu održat će se pet warm-up programa, uz ekskluzivnu “Tajnu povijest DORFa” powered by PechaKucha prezentaciju, predstavljanja knjiga, stripova, projekcije filmova i koncerte.

Ulaznice za SuperUho omogućit će ulaz i na sva događanja u sklopu DORF. Festivalske ulaznice za SuperUho u prodaji su po cijeni od 250 kuna, a kamperske se mogu kupiti već za 120 kuna. Komplet koji omogućava posjetu svim zbivanjima u sklopu festivala te petodnevno kampiranje na prekrasnoj lokaciji u ovom će paketu koštati 370 kuna, a navedene cijene vrijedit će do 18. lipnja.

Završni dio ovogodišnjeg DORF-a održat će se od 23. do 25.8. u lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci.

Detaljnije informacije doznajte na stranicama DORF-a i SuperUha.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.