PočetnaVijestiPromjena na čelu najvećeg svjetskog festivala dokumentarnog filma

Promjena na čelu najvećeg svjetskog festivala dokumentarnog filma

|

Najveći svjetski festival dokumentarnog filma odnedavno je doživio promjenu na samome vrhu. Nakon gotovo trideset godina čelnu funkciju umjetničke direktorice Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu – IDFA-e, u 2016. godini napustila je njegova osnivačica Ally Derks. U međuvremenu je funkciju vršiteljice direktorice obavljala Barbara Visser, dok se kazaljka trajnog rješenja sada zaustavila na imenu sirijskog glumca, novinara i producenta Orwe Nyrabije.

40-godišnji Nyrabia poznat je kao producent međunarodno nagrađivanih dokumentaraca (Sundance, Cannes) poput “Povratka u Homs” / “Return to Homs” (Talal Derki, 2013.) i “Srebrna voda, autopotret Sirije” / “Silvered Water, Syria Self-Portrait” (Ossama Mohammed i Wiam Simav Bedirxan, 2014.). Nyrabia je 2008. godine u Siriji pokrenuo prvi festival dokumentarnog filma, DOX BOX. S IDFA-om ga, pak, veže dugogodišnja suradnja, bilo kroz kuratorsku i mentorsku ulogu, ali i kao člana festivalskog žirija.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".

Petra Seliškar: “‘Tijelo’ je dokaz kako nastaviti živjeti i voljeti život”

Redateljica Petra Seliškar i glavna protagonistica Urška Ristić, za naš su portal pričali o dokumentarnom filmu "Tijelo" (2023).

Uskoro se održava 17. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sedamnaesto po redu Gledalište Kinokluba Zagreb, održavat će se od 29. svibnja do 1. lipnja u kinu Kinoteka.

Opatijska projekcija dokumentarca “Funne: Djevojke koje sanjaju more”

U sklopu programa "Liburnia uplovljava", u Opatiji će se prikazati dokumentarac "Funne: Djevojke koje sanjaju more" (2016) Katije Bernardi.

Nagrada hrvatskom projektu na 39. DOK.fest Münchenu

Projekt hrvatskog dokumentarnog filma "Kuće na pijesku" redatelja Vida Begića osvojio je industrijsku nagradu na 39. DOK.fest Münchenu.

Pobjednik CPH:DOX-a predvodi dokumentarnu konkurenciju 17. Subversive Film Festivala

Od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC održat će se 17. izdanje Subversive Film Festivala, uz lijep broj dokumentarnih filmova.

Projekcija “Tijela” Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom

U zagrebačkom Dokukinu KIC sutra će se održati projekcija filma "Tijelo" Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom.

Svjetska premijera “Paviljona 6” Gorana Devića na 31. Sheffield DocFestu

Hrvatski dokumentarist Goran Dević svoj će najnoviji dokumentarni film "Paviljon 6" (2024) najprije predstaviti na 31. Sheffield DocFestu.