PočetnaVijestiPeter Jackson snima dokumentarac o Prvom svjetskom ratu

Peter Jackson snima dokumentarac o Prvom svjetskom ratu

|

Novozelandski redatelj Peter Jackson, najpoznatiji po trilogiji “Gospodar prstenova” / “Lord od the Rings” (2001. – 2003.), trebao bi krajem godine predstaviti nešto drugačiji projekt nego što smo od njega navikli. Umjesto hobita, vilenjaka i čarobnih prstenova, Jacksonu je pažnju zaokupio rad na dugometražnom dokumentarcu koji će svjetsku premijeru doživjeti na BFI London Film Festivalu krajem godine.

Još uvijek bezimeni projekt bavit će se Prvim svjetskim ratom i autentičnim ljudskim iskustvima preživjelih veterana Velikog rata, čiji kraj – što s vojne i civilne strane – nije doživjelo gotovo 20 milijuna duša.

Većinom dosad neviđena povijesno-arhivska građa bit će posebno restauirana i ručno bojena za ovaj film, a osigurali su je BBC i Ratni muzej u Londonu (Imperial War Museum). Nakon premijere film bi trebao biti besplatno podijeljen svakoj srednjoj školi unutar Velike Britanije, kako bi se mlađe generacije bolje upoznale s tragičnim događajima početkom 20. stoljeća.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.