PočetnaNajave14. ZagrebDox: Dva 'propuštena' natjecateljska dokumentarca i 'Dox' izvan Zagreba

14. ZagrebDox: Dva ‘propuštena’ natjecateljska dokumentarca i ‘Dox’ izvan Zagreba

|

Prve dvije, vrlo konkretne vijesti, dobili smo jučer iz zapovjednog centra najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma, ZagrebDoxa; tri ako računate i potvrdu sudionika ovogodišnjeg ZagrebDox Proa.

Svakako najzanimljivija među njima odnosi se na širenje Doxovih projekcija izvan samog Zagreba – u Split, Rijeku i Osijek. Tako će 14. ZagrebDox sredinom veljače (16. -18.2.) u spomenutim gradovima krenuti s programom Zagrijavanje za ZagrebDox, koji će uključivati tri ponajbolja filma s prošlogodišnjeg festivala, ali i tri najnovija koja će tek biti prikazana na ovogodišnjem izdanju. Istih filmova neće biti uskraćena ni zagrebačka publika, zagrijavačkim projekcijama unutar Kaptol Boutiquea Cinema.

Jučer smo, dakle, doznali dva prva dokumentarca službene natjecateljske konkurencije, po jedan u onoj međunarodnoj, odnosno regionalnoj. Oba filma premijerno su prikazana na prošlogodišnjoj IDFA-i, a bit će predstavljeni i publici upravo zahuktanog Sundance Film Festivala.

Sirijski redatelj Talal Derki poznat je publici ZagrebDoxa po višestruko nagrađenom filmu “Povratak u Homs” / “Return to Homs” (2013), koji je osvojio Posebno priznanje 10. ZagrebDoxa. U svom najnovijem filmu, “Of Fathers and Sons” (2017) – koji će biti prikazan u međunarodnoj konkurenciji – Derki se opet vraća u domovinu. Pretvarajući se da snima film o usponu kalifata kao prodžihadski fotoreporter, Derki zapravo snima realističan portret obitelji radikalnih islamista. Pridobivši povjerenje oca, generala Abu Osame, Derki prati jednu obitelj tijekom dvije godine. U središtu filma su djeca, dva maloljetna dječaka koji idoliziraju svog oca, čiji je jedini cilj odgojiti djecu kako bi sudjelovala u uspostavi islamskog kalifata. Film vješto prikazuje ključni trenutak u njihovu odrastanju, kada moraju nadrasti djetinjstvo i postati borci džihada.

Drugi naslov smješten je u Mađarsku, ali govori o šokantnoj pojavi modernog ropstva u suvremenom društvu. “A Woman Captured” mađarske autorice Bernadette Tuze-Ritter priča je o 52-godišnjoj Marish, koja već više od desetljeća služi jednoj mađarskoj obitelji bez naknade za rad. Marish živi u nehumanim uvjetima; oduzeli su joj identifikacijske dokumente, radi više od dvadeset sati na dan, ne smije napuštati kuću bez dopuštenja, za obroke dobiva ostatke hrane i nema ležaj za spavanje. Prisustvo redateljice i snimanje vlastite situacije tijekom dvije godine, budi u Marish želju za promjenom i slobodom. Recentna istraživanja pokazuju da je više od 45 milijuna ljudi bilo ili jest u nekom odnosu modernog ropstva, s time da se čak više od milijun takvih situacija događa u Europi. Svi slučajevi uključuju prisilni rad, služenje u domaćinstvu i/ili prostituciju.

Uz već standardne programe – od natjecateljske konkurencije do Kontroverznog Doxa i Stanja stvari – ZagrebDox ove godine donosi recentne naslove iz Restartove škole dokumentarnog filma, kao i program U fokusu: nova Europa. Autorska večer ove je godine posvećena domaćem dokumentaristu Borisu Poljaku koji je ujedno ovogodišnji predsjednik međunarodnog žirija ZagrebDoxa, dok je autorska retrospektiva usmjerena prema francuskoj redateljici Claire Simone.

Obznanjen je, pak, i lineup odabranih projekata stručnog dijela ovogodišnjeg Doxa, ZagrebDox Proa. Među njih dvanaest odabranih, dva su hrvatska – “Berekina” Ivane Marinić-Kragić te “Jedna od nas” Đure Gavrana; iz susjedstva su među pozvanima “Deponij” srpske autorice Marije Žižović te “Mi djeca s Kolodvora Bosna” Nejre Latić-Halušić iz Bosne i Hercegovine.

Četrnaesto izdanje ZagrebDoxa održat će se od 25. veljače do 4. ožujka u kinu Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu. Više o ZagrebDoxu na sljedećoj poveznici; o ZagrebDox Prou čitajte više ovdje.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen”: Prva projekcija ovosezonskog “Slučajnog kina” na Molo longu

Na prvoj projekciji ovosezonskog ciklusa "Slučajnog kina" prikazat će se dokumentarni film "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023).

7. AJB DOC propituje pojam pravde i pravednosti

Sedmi festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) održat će se od 13. do 17. rujna 2024. godine u Sarajevu.

“C.S.A.: The Confederate States of America” – Ropstvo kao izvor humora

"C.S.A.: The Confederate States of America" Kevin Willmotta, poseban je po tome što pseudodokumentarni film spaja sa spekulativnim žanrom alternativne povijesti.