Početna Najave 14. ZagrebDox: Dva 'propuštena' natjecateljska dokumentarca i 'Dox' izvan Zagreba

14. ZagrebDox: Dva ‘propuštena’ natjecateljska dokumentarca i ‘Dox’ izvan Zagreba

-

Prve dvije, vrlo konkretne vijesti, dobili smo jučer iz zapovjednog centra najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma, ZagrebDoxa; tri ako računate i potvrdu sudionika ovogodišnjeg ZagrebDox Proa.

Svakako najzanimljivija među njima odnosi se na širenje Doxovih projekcija izvan samog Zagreba – u Split, Rijeku i Osijek. Tako će 14. ZagrebDox sredinom veljače (16. -18.2.) u spomenutim gradovima krenuti s programom Zagrijavanje za ZagrebDox, koji će uključivati tri ponajbolja filma s prošlogodišnjeg festivala, ali i tri najnovija koja će tek biti prikazana na ovogodišnjem izdanju. Istih filmova neće biti uskraćena ni zagrebačka publika, zagrijavačkim projekcijama unutar Kaptol Boutiquea Cinema.

Jučer smo, dakle, doznali dva prva dokumentarca službene natjecateljske konkurencije, po jedan u onoj međunarodnoj, odnosno regionalnoj. Oba filma premijerno su prikazana na prošlogodišnjoj IDFA-i, a bit će predstavljeni i publici upravo zahuktanog Sundance Film Festivala.

Sirijski redatelj Talal Derki poznat je publici ZagrebDoxa po višestruko nagrađenom filmu “Povratak u Homs” / “Return to Homs” (2013), koji je osvojio Posebno priznanje 10. ZagrebDoxa. U svom najnovijem filmu, “Of Fathers and Sons” (2017) – koji će biti prikazan u međunarodnoj konkurenciji – Derki se opet vraća u domovinu. Pretvarajući se da snima film o usponu kalifata kao prodžihadski fotoreporter, Derki zapravo snima realističan portret obitelji radikalnih islamista. Pridobivši povjerenje oca, generala Abu Osame, Derki prati jednu obitelj tijekom dvije godine. U središtu filma su djeca, dva maloljetna dječaka koji idoliziraju svog oca, čiji je jedini cilj odgojiti djecu kako bi sudjelovala u uspostavi islamskog kalifata. Film vješto prikazuje ključni trenutak u njihovu odrastanju, kada moraju nadrasti djetinjstvo i postati borci džihada.

Drugi naslov smješten je u Mađarsku, ali govori o šokantnoj pojavi modernog ropstva u suvremenom društvu. “A Woman Captured” mađarske autorice Bernadette Tuze-Ritter priča je o 52-godišnjoj Marish, koja već više od desetljeća služi jednoj mađarskoj obitelji bez naknade za rad. Marish živi u nehumanim uvjetima; oduzeli su joj identifikacijske dokumente, radi više od dvadeset sati na dan, ne smije napuštati kuću bez dopuštenja, za obroke dobiva ostatke hrane i nema ležaj za spavanje. Prisustvo redateljice i snimanje vlastite situacije tijekom dvije godine, budi u Marish želju za promjenom i slobodom. Recentna istraživanja pokazuju da je više od 45 milijuna ljudi bilo ili jest u nekom odnosu modernog ropstva, s time da se čak više od milijun takvih situacija događa u Europi. Svi slučajevi uključuju prisilni rad, služenje u domaćinstvu i/ili prostituciju.

Uz već standardne programe – od natjecateljske konkurencije do Kontroverznog Doxa i Stanja stvari – ZagrebDox ove godine donosi recentne naslove iz Restartove škole dokumentarnog filma, kao i program U fokusu: nova Europa. Autorska večer ove je godine posvećena domaćem dokumentaristu Borisu Poljaku koji je ujedno ovogodišnji predsjednik međunarodnog žirija ZagrebDoxa, dok je autorska retrospektiva usmjerena prema francuskoj redateljici Claire Simone.

Obznanjen je, pak, i lineup odabranih projekata stručnog dijela ovogodišnjeg Doxa, ZagrebDox Proa. Među njih dvanaest odabranih, dva su hrvatska – “Berekina” Ivane Marinić-Kragić te “Jedna od nas” Đure Gavrana; iz susjedstva su među pozvanima “Deponij” srpske autorice Marije Žižović te “Mi djeca s Kolodvora Bosna” Nejre Latić-Halušić iz Bosne i Hercegovine.

Četrnaesto izdanje ZagrebDoxa održat će se od 25. veljače do 4. ožujka u kinu Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu. Više o ZagrebDoxu na sljedećoj poveznici; o ZagrebDox Prou čitajte više ovdje.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Bez lica” Davida Lušičića

Proglašenjem pobjednika jučer (nedjelja, 22.11.) je službeno završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“I Am Greta” – Mladi glas u zadnji čas

"I Am Greta" (2020) redatelja Nathana Grossmana prati aktivistički put mlade Šveđanke Grete Thunberg.