Početna Vijesti 25. Hot Docs: Priznanja za Johna Walkera i Barbaru Kopple

25. Hot Docs: Priznanja za Johna Walkera i Barbaru Kopple

-

Počele su curiti prve vijesti s 25. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Kanadi – Hot Docsa, koji će se održati u Torontu od 26. travnja do 6. svibnja ove godine. Prije otkrivanja ovogodišnjeg programa, doku-festivalski major objavio je kako će prigodnim počastima obasuti kanadskog autora Johna Walkera, odnosno američku dokumentarističku ikonu, Barbaru Kopple.

Redatelj, producent i direktor fotografije, Walker je svoju filmsku karijeru započeo potkraj 1970-ih, snimivši dosad tridesetak dokumentaraca, uključujući “Strand, Under the Dark Cloth” (1989) za koji je 1990. godine dobio nagradu Kanadske filmske akademije. Hot Docs će ove godine upravo Walkeru posvetiti svoju godišnju retrospektivu pod nazivom Focus On, kojom će publici približiti stvaralaštvo ovog kanadskog autora.

Nagradu za izniman doprinos dokumentaristici (Outstanding Achievement Award), pak, ove će godine u Torontu primiti američka redateljica Barbara Kopple, potpisnica Oscarom nagrađenog filma “Okrug Harlan, SAD” / “Harlan County USA” iz 1976. godine. Kopple je Oscara osvojila i za dokumentarac “American Dream” (1990), kao i brojne druge nagrade i priznanja u svojih više od četrdeset godina djelovanja na filmskoj sceni. Steve James, Werner Herzog i Tony Palmer koračali su prethodnih godina Hot Docsovom pozornicom kao prijašnji dobitnici spomenute nagrade.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

29. Dani hrvatskog filma: “O jednoj mladosti” – Balada o prolaznosti

"O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka univerzalno je prepoznatljiva priča, filozofična balada o prolaznosti, mijenama, iznevjerenim nadama.

Održane premijerne Nagrade Dokumetar: “Mačka je uvijek ženska” najbolji film, tri nagrade za “Na vodi”

U Dokukinu KIC sinoć su održane premijerne Nagrade Dokumetar, posvećene valorizaciji godišnje produkcije hrvatskog dokumentarnog filma.

Dodjelom nagrada i priznanja završen 3. AJB DOC

Dodjelom nagrada i priznanja sinoć je završen 3. AJB DOC.

Završen SKORO 15. DOKUart

Prvim bjelovarskim auto–kinom u nedjelju, 13. rujna, završen je SKORO 15. DOKUart, bjelovarski festival dokumentarnog filma.

3. AJB DOC: “Uhvaćeni u mreži” – Vjera u ljudski rod

"Caught in the Net" (2020) ostvario je svoju plemenitu edukacijsku, društveno korisnu namjenu, što zaslužuje nemalu pohvalu.

Posebno izdanje ZagrebDoxa od 4. do 11. listopada

Ovogodišnje posebno izdanje ZagrebDoxa održat će se od 4. do 11. listopada u Kinu SC i Teatru &TD Studentskog centra u Zagrebu

3. AJB DOC: “Galeb” – Mudrac imperijalnog ega

Izgrađen 1937. u Italiji, brod Galeb je poslije Drugog svjetskog rata preuređen u školski brod Jugoslavenske ratne mornarice i ploveću rezidenciju maršala Tita.

Objavljena selekcija 29. Dana hrvatskog filma

Jučer (petak, 11.9.) je službeno objavljena selekcija 29. izdanja Dana hrvatskog filma, koje će se od 16. do 19. rujna 2020 godine održati u kinu Tuškanac.

34. PRIX EUROPA: “Pouke o čovječnosti” Branka Ištvančića nominiran za najbolji europski TV-dokumentarac

Dokumentarni film "Pouke o čovječnosti" Branka Ištvančića nominiran je za nagradu PRIX EUROPA za najbolji europski TV-dokumentarac.