PočetnaVijesti25. Hot Docs: Priznanja za Johna Walkera i Barbaru Kopple

25. Hot Docs: Priznanja za Johna Walkera i Barbaru Kopple

|

Počele su curiti prve vijesti s 25. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Kanadi – Hot Docsa, koji će se održati u Torontu od 26. travnja do 6. svibnja ove godine. Prije otkrivanja ovogodišnjeg programa, doku-festivalski major objavio je kako će prigodnim počastima obasuti kanadskog autora Johna Walkera, odnosno američku dokumentarističku ikonu, Barbaru Kopple.

Redatelj, producent i direktor fotografije, Walker je svoju filmsku karijeru započeo potkraj 1970-ih, snimivši dosad tridesetak dokumentaraca, uključujući “Strand, Under the Dark Cloth” (1989) za koji je 1990. godine dobio nagradu Kanadske filmske akademije. Hot Docs će ove godine upravo Walkeru posvetiti svoju godišnju retrospektivu pod nazivom Focus On, kojom će publici približiti stvaralaštvo ovog kanadskog autora.

Nagradu za izniman doprinos dokumentaristici (Outstanding Achievement Award), pak, ove će godine u Torontu primiti američka redateljica Barbara Kopple, potpisnica Oscarom nagrađenog filma “Okrug Harlan, SAD” / “Harlan County USA” iz 1976. godine. Kopple je Oscara osvojila i za dokumentarac “American Dream” (1990), kao i brojne druge nagrade i priznanja u svojih više od četrdeset godina djelovanja na filmskoj sceni. Steve James, Werner Herzog i Tony Palmer koračali su prethodnih godina Hot Docsovom pozornicom kao prijašnji dobitnici spomenute nagrade.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.