PočetnaVijesti25. Hot Docs: Priznanja za Johna Walkera i Barbaru Kopple

25. Hot Docs: Priznanja za Johna Walkera i Barbaru Kopple

-

Počele su curiti prve vijesti s 25. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Kanadi – Hot Docsa, koji će se održati u Torontu od 26. travnja do 6. svibnja ove godine. Prije otkrivanja ovogodišnjeg programa, doku-festivalski major objavio je kako će prigodnim počastima obasuti kanadskog autora Johna Walkera, odnosno američku dokumentarističku ikonu, Barbaru Kopple.

Redatelj, producent i direktor fotografije, Walker je svoju filmsku karijeru započeo potkraj 1970-ih, snimivši dosad tridesetak dokumentaraca, uključujući “Strand, Under the Dark Cloth” (1989) za koji je 1990. godine dobio nagradu Kanadske filmske akademije. Hot Docs će ove godine upravo Walkeru posvetiti svoju godišnju retrospektivu pod nazivom Focus On, kojom će publici približiti stvaralaštvo ovog kanadskog autora.

Nagradu za izniman doprinos dokumentaristici (Outstanding Achievement Award), pak, ove će godine u Torontu primiti američka redateljica Barbara Kopple, potpisnica Oscarom nagrađenog filma “Okrug Harlan, SAD” / “Harlan County USA” iz 1976. godine. Kopple je Oscara osvojila i za dokumentarac “American Dream” (1990), kao i brojne druge nagrade i priznanja u svojih više od četrdeset godina djelovanja na filmskoj sceni. Steve James, Werner Herzog i Tony Palmer koračali su prethodnih godina Hot Docsovom pozornicom kao prijašnji dobitnici spomenute nagrade.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije