PočetnaVijestiPoznate nominacije 71. BAFTA-i

Poznate nominacije 71. BAFTA-i

|

Iz Londona je jučer u svijet odaslana nominacijska lista nagrada Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti. Među svom silom nominacija, ugurali su se i dokumentarci, pa ćemo pobjednika u tom nagradno-nominacijskom dijelu tražiti između pet odabranih naslova.

Redom su to dokumentarci: “Grad duhova” / “City of Ghosts” (2017) Matthewa Heinemana o svakodnevici Rake u rukama ISIL-a, kojeg smo gledali na netom završenom Human Rights Film Festivalu; “Ja nisam tvoj crnac” / “I Am Not Your Negro” (2016) Raoula Pecka, priča o rasnoj nejednakosti u SAD-u i dijelu programa prošlogodišnjeg Festivala tolerancije JFF Zagreb; “Icarus” (2017), film Bryana Fogela o ruskim sportsko-dopinškim majstorijama; “An Inconvenient Sequel: Truth to Power” (2017) Bonni Cohen i Jona Shenka o klimatskim promjenama te “Jane” (2017) Bretta Morgena o životu i radu poznate primatologinje Jane Goodall.

Popularne BAFTA-e (The British Academy Film Awards / BAFTA Film Awards) ove će se godine dodjeljivati po 71. put, i to 18. veljače u londonskom Royal Albert Hallu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Što je nama kino danas? Nacrt za istraživanje djelovanja Art-kina Croatia u Rijeci

Čak i površno poznavanje riječke kulturno-filmske scene prepoznaje Art-kino Croatia kao središnje mjesto kojem ostale inicijative graviraju.

Mia Maros Živković: “‘Oda’ je pjesma, hvalospjev ženama”

Naša najnovija sugovornica je Mia Maros Živković, redateljica dokumentarca "Oda" (2024), koji je na Gledalištu osvojio Posebno priznanje.

Julien Temple u riječkom Art-kinu

U sklopu programa "Cinehill hoće ići na more", u Art-kino stiže višestruko nagrađivani britanski autor Julien Temple.

Rani padovi Stanleya Kubricka

Četvrti tekst esejističkog serijala "Mineur/majeur" donosi pogled na manje poznate dokumentarce Stanleya Kubricka.

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.