Početna Vijesti 30. IDFA: Mila Turajlić do glavne nagrade nizozemskog doku-festivalskog giganta

30. IDFA: Mila Turajlić do glavne nagrade nizozemskog doku-festivalskog giganta

-

Srpska redateljica Mila Turajlić (“Cinema Komunisto”) osvojila je Nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film 30. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu – IDFA-e. Najvažnija je to vijest s još uvijek tinjanjućeg nizozemskog doku-fest giganta (15. – 26.11.) koju je iz Gradskog kazališta u Amsterdamu (Stadsschouwburg of Amsterdam) peteročlani žiri (Zaradasht Ahmed, Galia Bador, Ernesto Pardo, Diana Sanchez i Frank Scheffer) sinoć odaslao u svijet.

Portretiravši svoju majku, nekadašnju političku aktivisticu Srbijanku, unutar njenog, još za komunističkih vremena ključem odijeljenog beogradskog stana, Turajlić se u dokumentarcu “Druga strana svega” (2017) osvrće na turbulentnu povijest Srbije s kraja 20. i početka 21. stoljeća. Srpska dokumentaristica osvojila je i 15 tisuća nagradnih eura, uz nemalu činjeničnu zanimljivost o prvom (ex)YU dokumentarcu koji je došao do najprestižnije IDFA-ine nagrade od osnutka festivala, 1988. godine.

Francuz Hendrick Dusollier slavio je u konkurenciji srednjeg metra s filmom “Last Days in Shibati” / “Derniers jours à Shibati” (2017) o rušenju posljednjeg starinskog kvarta u kineskom gradu Chongqingu, dok je u kratkometražnoj utrci trijumfirao Poljak Marcin Sauter s dokumentarcem “Zhalanash – Empty Shore” / “Żalanasz – Pusty brzeg” (2017) o sudbini ljudi vezanih za lučki grad Zhalanash na obali Aralskog mora.

Do svršetka 30. IDFA-e trebali bismo doznati i ovogodišnjeg favorita publike, a sve ostale nagrađene provjerite na službenoj stranici nizozemskog festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Case study “Jedne od nas”: Zahvatiti šire od filmske slike

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu održan je i case study dokumentarnog filma "Jedne od nas" (2020) hrvatskog redatelja Đure Gavrana.

Hrvatski filmovi na Doclisboi, Jihlavi i Viennaleu

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno posebnog izdanja ZagrebDoxa.

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

U glavnom gradu Hrvatske u MM centru SC-a u Zagrebu proteklog je vikenda održano peto izdanje Revije studentskog filma.

Sunčica Ana Veldić: “Cilj radionice filmskog dokumentarizma je pomoći polaznicima osvijestiti samokritičnost u svakoj fazi nastanka filma”

Kinoklub Zagreb uskoro pokreće radionicu Filmski dokumentarizam koju će voditi redateljica Sunčica Ana Veldić i Zorko Sirotić.

Ivan Ramljak: “Susreti i snimanja s protagonistima ‘O jednoj mladosti’ bili su poput malih psihoterapija”

Prije večerašnje kino premijere u zagrebačkom SC-u, Ivan Ramljak govori o svojem najnovijem dokumentarcu, "O jednoj mladosti" (ADU, 2020).

“A Dog Called Money” – Slabašan film o slabašnom albumu

"A Dog Called Money" (2019) Seamusa Murphyja prati nastajanje albuma "The Hope Six Demolition Project" britanske glazbenice PJ Harvey.

U hrvatska kina dolaze “Jedriličarke s broda Maiden”

U hrvatskim kinima od 21. listopada počinje prikazivanje dokumentarnog filma "Jedriličarke s broda Maiden" (2018) redatelja Alexa Holmesa.

U Osijeku sutra počinje 5. Filmska RUNDA

U Osijeku će se sutra i prekosutra (petak i subota, 16. i 17. 10.) u kinu Urania, održati 5. Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma.

“Desert One” – Operacija osuđena na propast

"Desert One" Barbare Kopple na učinkovit i povremeno dirljiv način govori o operaciji koja je vjerojatno od samog početka bila osuđena na propast.