PočetnaVijesti30. IDFA: Mila Turajlić do glavne nagrade nizozemskog doku-festivalskog giganta

30. IDFA: Mila Turajlić do glavne nagrade nizozemskog doku-festivalskog giganta

-

Srpska redateljica Mila Turajlić (“Cinema Komunisto”) osvojila je Nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film 30. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu – IDFA-e. Najvažnija je to vijest s još uvijek tinjanjućeg nizozemskog doku-fest giganta (15. – 26.11.) koju je iz Gradskog kazališta u Amsterdamu (Stadsschouwburg of Amsterdam) peteročlani žiri (Zaradasht Ahmed, Galia Bador, Ernesto Pardo, Diana Sanchez i Frank Scheffer) sinoć odaslao u svijet.

Portretiravši svoju majku, nekadašnju političku aktivisticu Srbijanku, unutar njenog, još za komunističkih vremena ključem odijeljenog beogradskog stana, Turajlić se u dokumentarcu “Druga strana svega” (2017) osvrće na turbulentnu povijest Srbije s kraja 20. i početka 21. stoljeća. Srpska dokumentaristica osvojila je i 15 tisuća nagradnih eura, uz nemalu činjeničnu zanimljivost o prvom (ex)YU dokumentarcu koji je došao do najprestižnije IDFA-ine nagrade od osnutka festivala, 1988. godine.

Francuz Hendrick Dusollier slavio je u konkurenciji srednjeg metra s filmom “Last Days in Shibati” / “Derniers jours à Shibati” (2017) o rušenju posljednjeg starinskog kvarta u kineskom gradu Chongqingu, dok je u kratkometražnoj utrci trijumfirao Poljak Marcin Sauter s dokumentarcem “Zhalanash – Empty Shore” / “Żalanasz – Pusty brzeg” (2017) o sudbini ljudi vezanih za lučki grad Zhalanash na obali Aralskog mora.

Do svršetka 30. IDFA-e trebali bismo doznati i ovogodišnjeg favorita publike, a sve ostale nagrađene provjerite na službenoj stranici nizozemskog festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije