PočetnaVijesti30. IDFA: Mila Turajlić do glavne nagrade nizozemskog doku-festivalskog giganta

30. IDFA: Mila Turajlić do glavne nagrade nizozemskog doku-festivalskog giganta

-

Srpska redateljica Mila Turajlić (“Cinema Komunisto”) osvojila je Nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film 30. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu – IDFA-e. Najvažnija je to vijest s još uvijek tinjanjućeg nizozemskog doku-fest giganta (15. – 26.11.) koju je iz Gradskog kazališta u Amsterdamu (Stadsschouwburg of Amsterdam) peteročlani žiri (Zaradasht Ahmed, Galia Bador, Ernesto Pardo, Diana Sanchez i Frank Scheffer) sinoć odaslao u svijet.

Portretiravši svoju majku, nekadašnju političku aktivisticu Srbijanku, unutar njenog, još za komunističkih vremena ključem odijeljenog beogradskog stana, Turajlić se u dokumentarcu “Druga strana svega” (2017) osvrće na turbulentnu povijest Srbije s kraja 20. i početka 21. stoljeća. Srpska dokumentaristica osvojila je i 15 tisuća nagradnih eura, uz nemalu činjeničnu zanimljivost o prvom (ex)YU dokumentarcu koji je došao do najprestižnije IDFA-ine nagrade od osnutka festivala, 1988. godine.

Francuz Hendrick Dusollier slavio je u konkurenciji srednjeg metra s filmom “Last Days in Shibati” / “Derniers jours à Shibati” (2017) o rušenju posljednjeg starinskog kvarta u kineskom gradu Chongqingu, dok je u kratkometražnoj utrci trijumfirao Poljak Marcin Sauter s dokumentarcem “Zhalanash – Empty Shore” / “Żalanasz – Pusty brzeg” (2017) o sudbini ljudi vezanih za lučki grad Zhalanash na obali Aralskog mora.

Do svršetka 30. IDFA-e trebali bismo doznati i ovogodišnjeg favorita publike, a sve ostale nagrađene provjerite na službenoj stranici nizozemskog festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 3. Novu školu dokumentarnog filma

Filmaktiv otvara prijave za novu, treću generaciju polaznika Nove škole dokumentarnog filma. Prijaviti se može do 15. veljače 2023. godine.

“A Marriage” Kateřine Hager i Asada Faruqija na programu Al Jazeere Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "A Marriage" Kateřine Hager i Asada Faruqija.

“Kako spasiti mrtvog prijatelja” u kinima od 14. veljače

Film Marusje Siroječovskaje, "Kako spasiti mrtvog prijatelja" / "How to Save a Dead Friend" (2022) od 14. veljače dolazi u hrvatska kina.

Otvorene prijave za 32. Dane hrvatskog filma

Otvorene su prijave za 32. Dane hrvatskog filma, koji će se održati od 15. do 20. svibnja 2023. u Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu.

“All the Beauty and the Bloodshed” – Glas kroz fotoaparat

Najnoviji film Laure Poitras, "All the Beauty and the Bloodshed" rastvara život Nan Goldin, poznate američke fotografkinje i aktivistice.

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".