Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Funne: Djevojke koje sanjaju more"

U općini mirnog talijanskog gradića Daonea u brdima Južnog Tirola okuplja se Društvo starijih – Circolo koje predvodi neumorna 71-godišnja Erminia. Uz podršku svojih dviju prijateljica, Jolande i Armide, Erminia članicama predlaže da za jubilarnu dvadesetu godišnjicu Društva sve zajedno otputuju na more. Ovo naizgled obično ljetovanje, daleko je od toga.

Naime, većina funni (stari talijanski naziv za djevojke) nikada nije vidjela beskrajno plavetnilo. Pokoja ga se bakica jedva sjeća iz svoje mladosti, ali njih čak osam – more su do sada samo sanjale. Tako kreće duhovita pustolovina u kojoj nekoliko starica mora prikupiti novac za put do obale. Do sredstava pokušavaju doći na različite načine, od pečenja kolača, urnebesnog poziranja za kalendar, do hvatanja u koštac s modernim načinima reklamiranja i promocije – Facebookom i crowdfundingom.

Međusobna prepucavanja, duhoviti komentari i nesvakidašnje situacije u kojima se bakice nađu nasmijat će vas u vedrom talijansko-hrvatskom dokumentarcu “Funne: Djevojke koje sanjaju more” / “Funne: Sea Dreaming Girls” / “Funne – Le ragazze che sognavano il mare” (EiE Film / Jump Cut / Chocolat Restart / HRT; 2016.) Talijanke Katije Bernardi kojeg premijerno gledamo u petak, 20. listopada, u zagrebačkom kinu Kinoteka (Kordunska 2). Na projekciji filma koji počinje u 20 sati gostovat će i hrvatska producentica filma Vanja Jambrović s kojom će publika imati priliku porazgovarati o filmu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here