PočetnaNajave"Funne: Djevojke koje sanjaju more" u zagrebačkoj Kinoteci

“Funne: Djevojke koje sanjaju more” u zagrebačkoj Kinoteci

|

U općini mirnog talijanskog gradića Daonea u brdima Južnog Tirola okuplja se Društvo starijih – Circolo koje predvodi neumorna 71-godišnja Erminia. Uz podršku svojih dviju prijateljica, Jolande i Armide, Erminia članicama predlaže da za jubilarnu dvadesetu godišnjicu Društva sve zajedno otputuju na more. Ovo naizgled obično ljetovanje, daleko je od toga.

Naime, većina funni (stari talijanski naziv za djevojke) nikada nije vidjela beskrajno plavetnilo. Pokoja ga se bakica jedva sjeća iz svoje mladosti, ali njih čak osam – more su do sada samo sanjale. Tako kreće duhovita pustolovina u kojoj nekoliko starica mora prikupiti novac za put do obale. Do sredstava pokušavaju doći na različite načine, od pečenja kolača, urnebesnog poziranja za kalendar, do hvatanja u koštac s modernim načinima reklamiranja i promocije – Facebookom i crowdfundingom.

Međusobna prepucavanja, duhoviti komentari i nesvakidašnje situacije u kojima se bakice nađu nasmijat će vas u vedrom talijansko-hrvatskom dokumentarcu “Funne: Djevojke koje sanjaju more” / “Funne: Sea Dreaming Girls” / “Funne – Le ragazze che sognavano il mare” (EiE Film / Jump Cut / Chocolat Restart / HRT; 2016.) Talijanke Katije Bernardi kojeg premijerno gledamo u petak, 20. listopada, u zagrebačkom kinu Kinoteka (Kordunska 2). Na projekciji filma koji počinje u 20 sati gostovat će i hrvatska producentica filma Vanja Jambrović s kojom će publika imati priliku porazgovarati o filmu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.