PočetnaNajave"Glasnije od oružja" u kinima diljem Hrvatske

“Glasnije od oružja” u kinima diljem Hrvatske

-

“Glasnije od oružja” (Factum, 2017.), dokumentarni film Miroslava Sikavice, nakon svjetske premijere u Motovunu stiže u domaća kina. Od petka, 20. listopada, moći će ga se pogledati u zagrebačkom kinu Europa, u splitskom kinu Karaman i Kinoteci Zlatna vrata, te u neovisnim kinima u Dubrovniku, Komiži, Bolu, Imotskom i Daruvaru. Krajem listopada i tijekom studenoga kino-turneja obuhvatit će tridesetak neovisnih kina diljem Hrvatske.

Krajem 1980-ih i početkom 1990-ih domoljubna glazba igra vrlo važnu ulogu u političkim promjenama u svim zemljama bivše Jugoslavije, a posebice u Hrvatskoj. Otvorena agresija na Hrvatsku u jesen 1991. godine potiče, kao nikad prije ni poslije, snažnu reakciju glazbenika. Od guslara i tamburaša preko pjevača zabavne glazbe i dancea do rokera i pankera. Avioni, tenkovi, bombe, automatske puške, mediji i propaganda bili su oružja u Domovinskom ratu. Ipak, najglasnije bile su pjesme. Jedni su u njima opisivali košmar u kojem su se našli, a drugi su potvrđivali svoju političku lojalnost. Nacionalna radiotelevizija pjesmu je smatrala važnim oblikom političke borbe pa ih je naručivala, financirala, snimala i intenzivno emitirala. I dvadeset godina nakon završetka Domovinskog rata njegov soundtrack još uvijek izaziva pozornost i budi emocije.

Film “Glasnije od oružja” nastajao je tijekom šest godina, za potrebe nastanka filma pregledano je stotine sati privatnog i javnog arhivskog videomaterijala, a u finalnu verziju uvršteno je čak šezdeset pjesama. Samo rješavanje autorskih prava trajalo je, pak, više od godinu dana. Tijekom istraživanja i nastanka filma ekipa filma razgovarala je s brojnim autorima domoljubnih pjesama i njihovim izvođačima, raznim svjedocima i akterima vremena, televizijskim urednicima i novinarima, producentima, glazbenim kritičarima, povjesničarima te muzikolozima. U filmu sudjeluju Zrinko Tutić, Josipa Lisac, Vera Svoboda, Josip Ivanković, Mladen Kvesić, Davor Gobac, Boytronic, Sandra Kulier, Mario Pešo, Borut Šeparović, Miroslav Lilić, Ante Perković i brojni drugi.

Režiju i scenarij filma potpisuje Miroslav Sikavica, montažu Miran Miošić, glavni snimatelj je Hrvoje Franjić, a snimatelji su još bili i Tamara Cesarec, Josip Ivančić te Goran Legović. Dizajn zvuka odradili su Martin Semenčić i Ivan Zelić. Producent filma u ime Factuma – najznačajnije hrvatske nezavisne dokumentarne produkcije koja ove godine obilježava dva desetljeća postojanja – je Nenad Puhovski.


Komentari

1 komentar

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije