Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Trst, Jugoslavija"

Prije više od trideset godina među jugoslavenskim je stanovništvom na vrhuncu bila kultura masovne kupovine u Trstu. Višesatno putovanje fićom po traperice i kavu prelazilo je granice obične trgovine, a njegovo geopolitičko značenje potkrijepljeno arhivskim snimkama i toplim sjećanjima svjedoka tog vremena, sažeto je u nostalgičnom, mozaičnom dokumentarcu “Trst, Jugoslavija” / “Trieste, Yugoslavia” (Alessio Bozzer, 2017.) kojeg tijekom rujna i listopada možete pogledati u hrvatskim kinima.

Mnogi se još uvijek s osmjehom prisjećaju vremena kada su po svoje prve traperice, kožne čizme, jakne ili dječju lutku odlazili u Italiju, točnije Trst. Sedamdesetih i osamdesetih godina trg Ponterosso bio je najveći šoping centar Balkana, središte izobilja, mjesto sudara kapitalizma i komunizma, za nas prozor u daleki zapad, a njih dodir s tajnovitim istokom. Milijuni stanovnika bivše države jednom ili dva puta godišnje pripremali su se za dug, ali uzbudljiv put autobusom, vlakom ili fićom u talijansku trgovačku meku vraćajući se obiteljima, susjedima i prijateljima punih ruku uz najrazličitije priče s talijansko-jugoslavenske granice.

Takve duhovite, nostalgične i danas pomalo nevjerojatne anegdote ispričane su u dokumentarcu “Trst, Jugoslavija” Talijana Alessija Bozzera koji ovih dana počinje igrati u nezavisnim kinima diljem Hrvatske, s početkom u Rovinju 5. rujna. Brojne arhivske snimke prepunog Ponterossa, nepreglednih štandova i autobusa koji već trube, prate sjećanja na skrivanje deviza u termosicama, švercanje kave u stropu vlaka, krijumčarenje vina u bocama mlijeka i oblačenje čak devet pari traperica, sve kako bi se izbjegla carina. Bilo je to i doba buđenja jeans kulture. Dosad isključivo radničke hlače postale su obilježje mladenačkog bunta, uniforma novog revolucionarnog duha pa na kraju i nezaobilazni statusni simbol. Trgovine su bile preplavljene trapericama među kojima se kao prva istaknula marka Rifle od koje je i nastao kolokvijalni naziv za prepoznatljive plave hlače.

Odlazak u Trst osim ekonomsko-trgovačkog fenomena bio je i političko-društvena iznimka koja je dokazivala mogućnost suradnje blokovski opredijeljene Italije i komunističke, nesvrstane Jugoslavije. Geopolitičku stranu tršćanske hiper kupovine u filmu objašnjavaju regionalni stručnjaci i povjesničari, a priče malog čovjeka iz svoje su perspektive dočarali redatelj Edo Galić, glumac Rade Šerbedžija, pjevač Goran Bregović i mnogih drugih svjedoci tog vremena.

“Trst, Jugoslavija” premijerno je prikazan na ovogodišnjem Liburnia Film Festivalu gdje je gostovao i sam redatelj, a tijekom rujna ovaj nostalgični, topli i duhoviti dokumentarac talijansko-hrvatsko-bosanske koprodukcije kreće igrati u Rovinju (kino Antonio Gandusio), Varaždinu (kino Gaj), Splitu (kino Karaman), Zaboku (Zelena dvorana), Rijeci (Art-kino Croatia), Puli (Kino Valli), Samoboru (kino Samobor) i Zagrebu (kino Europa). Više o terminima i datumima projekcija možete doznati na sljedećoj poveznici.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here