PočetnaNajave"Trst, Jugoslavija": Traperice, Trst i Ponterosso na velikim platnima diljem Hrvatske

“Trst, Jugoslavija”: Traperice, Trst i Ponterosso na velikim platnima diljem Hrvatske

-

Prije više od trideset godina među jugoslavenskim je stanovništvom na vrhuncu bila kultura masovne kupovine u Trstu. Višesatno putovanje fićom po traperice i kavu prelazilo je granice obične trgovine, a njegovo geopolitičko značenje potkrijepljeno arhivskim snimkama i toplim sjećanjima svjedoka tog vremena, sažeto je u nostalgičnom, mozaičnom dokumentarcu “Trst, Jugoslavija” / “Trieste, Yugoslavia” (Alessio Bozzer, 2017.) kojeg tijekom rujna i listopada možete pogledati u hrvatskim kinima.

Mnogi se još uvijek s osmjehom prisjećaju vremena kada su po svoje prve traperice, kožne čizme, jakne ili dječju lutku odlazili u Italiju, točnije Trst. Sedamdesetih i osamdesetih godina trg Ponterosso bio je najveći šoping centar Balkana, središte izobilja, mjesto sudara kapitalizma i komunizma, za nas prozor u daleki zapad, a njih dodir s tajnovitim istokom. Milijuni stanovnika bivše države jednom ili dva puta godišnje pripremali su se za dug, ali uzbudljiv put autobusom, vlakom ili fićom u talijansku trgovačku meku vraćajući se obiteljima, susjedima i prijateljima punih ruku uz najrazličitije priče s talijansko-jugoslavenske granice.

Takve duhovite, nostalgične i danas pomalo nevjerojatne anegdote ispričane su u dokumentarcu “Trst, Jugoslavija” Talijana Alessija Bozzera koji ovih dana počinje igrati u nezavisnim kinima diljem Hrvatske, s početkom u Rovinju 5. rujna. Brojne arhivske snimke prepunog Ponterossa, nepreglednih štandova i autobusa koji već trube, prate sjećanja na skrivanje deviza u termosicama, švercanje kave u stropu vlaka, krijumčarenje vina u bocama mlijeka i oblačenje čak devet pari traperica, sve kako bi se izbjegla carina. Bilo je to i doba buđenja jeans kulture. Dosad isključivo radničke hlače postale su obilježje mladenačkog bunta, uniforma novog revolucionarnog duha pa na kraju i nezaobilazni statusni simbol. Trgovine su bile preplavljene trapericama među kojima se kao prva istaknula marka Rifle od koje je i nastao kolokvijalni naziv za prepoznatljive plave hlače.

Odlazak u Trst osim ekonomsko-trgovačkog fenomena bio je i političko-društvena iznimka koja je dokazivala mogućnost suradnje blokovski opredijeljene Italije i komunističke, nesvrstane Jugoslavije. Geopolitičku stranu tršćanske hiper kupovine u filmu objašnjavaju regionalni stručnjaci i povjesničari, a priče malog čovjeka iz svoje su perspektive dočarali redatelj Edo Galić, glumac Rade Šerbedžija, pjevač Goran Bregović i mnogih drugih svjedoci tog vremena.

“Trst, Jugoslavija” premijerno je prikazan na ovogodišnjem Liburnia Film Festivalu gdje je gostovao i sam redatelj, a tijekom rujna ovaj nostalgični, topli i duhoviti dokumentarac talijansko-hrvatsko-bosanske koprodukcije kreće igrati u Rovinju (kino Antonio Gandusio), Varaždinu (kino Gaj), Splitu (kino Karaman), Zaboku (Zelena dvorana), Rijeci (Art-kino Croatia), Puli (Kino Valli), Samoboru (kino Samobor) i Zagrebu (kino Europa). Više o terminima i datumima projekcija možete doznati na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka pogledalo više od pet tisuća gledatelja

Dokumentarac "El Shatt – nacrt za utopiju" (KOMPOT /...